Specialized predstavio S-Works Tarmac SL6 Disk

Specialized je objavio novu disk verziju S-Works Tarmac SL6, koja dolazi s novim Specializedovim S-Works mjeračem snage. Sa težinom od 6,65 kg ovaj bicikl ulazi u kategoriju najlakših bicikla sa disk-kočnicama koje imamo na tržištu.

"Ako želite voziti brzo i biti brzi gdje god da krenete, ovo je bicikl za vas. To je bicikl koji je napravljen za sve, od Grand Tour utrka sve do vaših lokalnih utrka, a uz redizajn iz temelja, veliku dozu aero magije i, naravno, disk kočnice, naš "najpotpuniji natjecateljski bicikl" je … pa, još potpuniji" poručuju iz Specializeda.
 


Specialized je od samih početaka bio zagovaratelj disk kočnica na cestovnim biciklima, a nakon Venge VIAS serije koja je sada dostupna jedino s disk kočnicama, bilo je samo pitanje vremena kada će ovo izdanje biti prezentirano – naručito ako uzmemmo u obzir veliku popularnost SL5 generacije Tarmac diska.

Novi Tarmac disk već se pojavio na nekim manjim proljetnim utrkama, a mogli smo ga uočiti kod Specialized sponzoriranih timova. Postoji i velika šansa da će se ovaj bicikl pojaviti kod nekih Specialized vozača i na većim "Spring Classicima" umjesto Roubaixa.
 


Kada uzmemo u obzir ukupne preformanse i konstrukciju, ovaj SL6 S-Works Tarmac disk iznimno je sličan verziji sa obodnim kočnicama, dok se ujedno mnogo razlikuju od SL5 generacije.

 

 

Geometrija bicikla je identična verziji obodnim kočnicama, što je ujedno i bila strategija koju je Specializeda upotrebom SCS (Short Chainstay System) tehnologije kako bi se skratile lančane cijevi, gdje su kotači jedinstveno raspoređeni, kako bi se izbjegao utjecaj na lanac.
 


Unatoč upotrebi iste filozofije, Tarmac disk više ne zahtijeva specifične Roval kotače kao što je bio slučaj sa prethodnim generacijama i bit će kompatibilan s bilo kojim cestovnim kotačima.

Specialized je sa uzbuđenjem otkrio da disk verzija ima isti ukupni aerodinamički učinak kao verzija sa obodnim kočnicama. Sam okvir dolazi sa težinom od oko 800 g u veličini 56 – dok verzija sa obodnim kočnicama dolazi sa razlikom od 50 g.

Kod obje verzije Tarmaca, upravljivost je ključni cilj, a Specialized tvrdi da bicikli dolaze jednake u pravljivosti, samo uz dodatnu prednosti kontrole kočenja, modulacije i snage koja je povezana s disk kočnicama.

"Doslovno smo ispitali svaki sloj ugljičnog vlakna na svakoj veličini okvira koji smo napravili kako bismo osigurali da svi naši ciljevi izvedbe dođu do izražaja na gotovom proizvodu. Proces je apsurdno detaljan, jer ono što odgovara na veličini 49 cm ne odgovara na 61 cm. Dakle, kako bismo bili sigurni da ste dobili savršenu vožnju, svaki okvir dobiva jedinstveno oblaganje ugljičnih vlakana s različitim rasporedom, orijentacijama, količinom materijala u određenim područjima, a ponekad i ekskluzivnim debljinama i vrstama ugljičnih vlakana", poručuju iz Specializeda.

TEŽINA

Zapanjujuće, Specialized ima ukupnu težinu za S-Works Tarmac disk koji dolazi po težini od samo 6.65kg. To ga čini jednim od najlakših cestovnih bicikla sa disk kočnicma za masovnu proizvodnju ikad proizvedenih, dok istodobno ima jednak aerodinamički učinak kao i  posljednja generacija Specialized Venge.

Tijekom ispitivanja na kronometarskoj dionici od 40 km Tarmac disk bi trebao uštedjeti više od 45 sekundi u usporedbi s konkurentskim glavnim cestovnim biciklima koji koriste obodne kočnice.

"Razvoj aerodinamike na Tarmacu dogodio se tijekom šestomjesečnog iterativnog procesa, no poznavanje aerodinamike više od šest godina, zajedno s podacima bezbrojnih aero projekata, testiranja u stvarnom svijetu i dinamikom fluida za izračunavanje, svi su bili presudni za razvoj Tarmaca. Na kraju otkrili smo tri područja gdje bismo mogli besplatno dodati aerodinamičnost – novim oblikom vilice, zaobljenom aerodinamičnom cijevi sjedišta i D-oblikom sjedišnom cijevi ovira i cijevi sjedala. Rezultat? Bicikl koji je oko 45 sekundi brži na 40 kilometara u usporedbi s ostalim biciklima u istoj kategoriji težine", poručuju iz Specialzieda.
 


Diskovi na biciklu su donijeli prednosti dodatnog zaustavljanja, ali i širine guma. Tarmac SL6 je do sada bio opremljen sa 26mm S-Works Turbo Cotton gumama čije mjere su bile bliže 29mm širine. U disk verziju lako će se uklopiti 28 mm gume bilo koje marke, kao i veće od 30 mm za neke gume-obruč kombinacije.

SNAGA

Bicikl će dolaziti sa standardno ugrađenim novim Specialized S-Works mjeračem snage, koji je prilagođen iz sustava 4iii i ugraditi će se na spider i polugu pogona unutar lančanika s tvrđenom točnosti od +/- 1%.
 


Obo-strani mjerač snage dodaje samo 15g u usporedbi s normalnim S-Worksovim pogonom, a zapanjujuće dolazi sa 100g manjom težinom od Shimano Dura-Ace mjerača snage.

Kako verzija sa obodnim kočnicama dolazi sa težinom manjom od 6,8 kg što je minimalna UCI težina, mogli bismo očekivati da će profesionalci koristiti disk verziju za nadolazeće utrke. Bicikl je već dostavljen svim glavnim Specialized sponzoriranim muškim i ženskim timovima.

Nažalost, trenutno u našim rukama nemamo testni uzorak S-Works Tarmac diska, pa ne možemo dati osobne impresije, ali uskoro ćemo bicikl moći testirati pa vam pružiti više informacija.

Bicikl je već od danas dostupan za kupnju, a maloprodajna cijena će iznositi oo 10.000€ s S-Works mjeračem snage, Shimano Dura-Ace Di2 grupom i Roval CLX 50 karbonskim kotačima.

Video: BikeRadar 
Foto: Specialized 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More