Kako prilagoditi visinu sjedala?

Pravilna visina sjedala ključ je vrhunske udobnosti i snage u svakoj vožnji.

Kada je vaše sjedalo postavljeno na odgovarajuću visinu, iskoristit ćete prednosti povećane udobnosti, smanjene boli u koljenima i više snage pri svakom pritisku pedale. Trek bikes nam donosi video i upute u kojem će vas korak po korak provest kroz sve što trebate znati kako biste ispravno postavili visinu sjedala.

Što će vam trebati:

Višenamjenski alat ili imbus ključ od 4-5mm i čvrsti zid. Ako imate karbonski bicikl, preporučujemo upotrebu moment ključa umjesto običnog imbus ključa.

Postavite početnu točku

Prvi korak je olabaviti stegu sjedala kako biste mogli podići ili spustiti svoje sjedalo. Ako vaša stega ima polugu za brzo otpuštanje, sve što trebate učiniti je otpustiti polugu. Ako je pričvršćna vijkom, upotrijebite višenamjenski alat ili imbus ključ da opustite šaraf i olabavite stegu. Kao početnu točku, podignite sjedalo do visine kuka dok stojite pokraj svog bicikla. Pazite da ne podignete nosač sjedala više od minimalne linije umetanja koja je označena na samoj cijevi. Zatim zategnite stegu nosača sjedala (Ne pretjerano!).

Pronađite svoju udobnu poziciju

Stanite uz čvrsti zid sa svojim biciklom – koristite zid da se poduprete dok testirate visinu sjedala. Zatim stanite iznad bicikla i stisnite kočnicu. Stavite ruku na zid kao oslonac i “skočite” na sjedalo. Pedalirajte unatrag nekoliko puta i zaustavite se kada je jedna noga u položaju na 6 sati.

Sada postavite donji dio stopala (petu) na pedalu i ispravite nogu. Ako ne možete potpuno ispraviti nogu, podignite sjedalo. Ako vam je koljeno ukočeno, ali se i dalje istežete kako biste dosegnuli pedalu, spustite sjedalo. Siđite s bicikla za podizanje, spuštanje i male prilagodbe. Ponovite postupak dok ne nađete pravu poziciju.

Druga potvrda po kojoj ćete znati da ste dobro pozicionirani ako samo nožnim prstima možete dotaknuti tlo dok sjedite na sjedalu. Ako su vam stopala ravno na tlu, vaše je sjedalo prenisko. Kada mislite da ste pronašli pravu visinu za sebe, provjerite je li sjedalo ravno poravnavanjem nosa sjedala s gornjom cijevi (lijevo/desno), a zatim zategnite stegu.

Otiđite na probnu vožnju

Odvesti bicikl na kratku vožnju najbolji je način da saznate jeste li ispravno namjestili visinu sjedala. Svakako ponesite višenamjenski alat kako biste mogli sjedalo prilagođavati u vožnji!

Evo na što trebate paziti tijekom vožnje:

Ako imate bolove u koljenima ili morate često ustati sa sjedala za veći unos snage, vaše je sjedalo vjerojatno prenisko.

Ako njišete bokovima naprijed-natrag kako biste dosegnuli pedale, vaše je sjedalo vjerojatno previsoko.

Naša preporuka je svakako da posjetite ovlašenog Trek trgovca “TREK BIKE CENTAR” kako bi vam njihovo ljubazno osoblje pomoglo oko idealne pozicije visine sjedala.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More