Kako tehnika disanja može poboljšati vaše performanse

Ako ste se ikada vozili na usponu i osjećali kao da vam pluća gore onda već znate kako loša tehnika disanja može smanjiti vaše performanse.

Naučiti kako pravilno disati na biciklu a i bez bicikla ne samo da će poboljšati vašu izdržljivost nego će povećati i vašu brzinu. Usavršavanje tehnike disanja može biti jedna od glavnih stavki koja će dovesti do općeg poboljšanja vaših performansi kao bicikliste.

„Svaka ćelija u vašem tijelu zahtjeva konstantnu i trenutnu opskrbu kisikom. 90% energije koju vaše tijelo koristi dolazi direktno od disanja“, kaže Al Lee, autor „Perfect Breathing: Transform Your Life One Breath at a Time“. To je mnogo energije, što znači da male promjene u metodama disanja mogu zaista mnogo doprinijeti.

Kako disati za vrijeme bicikliranja

Vaša dijafragma (mišić ispod pluća) bi se trebala kretati prema dolje kako bi pomogla plućima da se rašire i da zrak u njih uđe. Fokusirajte se na punjenje prvo dojnje trećine pluća zrakom tako što ćete koristiti vaš trbuh za disanje prije nego prsa. Rezultat će biti da će se prvo vaš trbuh napuhati kao balon a nakon toga će se početi širiti vaš prsni koš. Izdisaj bi trebao izgledati jednako, vaš abdomen bi trebao istiskivati zrak iz pluća.

Učinkovito disanje

Učinkovito disanje je posebna tehnika disanja dizjnirana da poboljša vaše biciklističke performanse. Vježbanjem efikasnih metoda disanja možete poboljšati vaša biciklistička vremena, izdržljivost, iskorištavanje kisika i izdisanje otpadnih materijala.

Tehnika učinkovitog disanja je podijeljena u tri odvojene radnje: udisaj, zadržavanje i izdisaj. Svaka od radnji se izvodi u „2, 2, 4“ brojanju, tako da ćete za svaki ciklus disanja udisati dva brojanja, zadržati zrak dva brojanja te zatim izdisati četiri brojanja. Za neke bicikliste „2, 2, 4“ brojanje je preplitko. Ako se to i na vas odnosi možete povećati vrijeme brojanja na „4, 4, 8“ ili „5, 5, 10“.

Pratite dječije disanje

Ako želite vidjeti kako bi trebali disati pogledajte dječije disanje. Oni kao da imaju balon u stomaku, jednostavno se napuše i ponovno vrati tako prirodno. Tome se jednostavno treba vratiti. To se jednostavno istisne iz ljudi kako odrastaju i svakako se toj metodi treba vratiti.

Svaku novu metodu disanja svakako vježbajte prije pedaliranja. Pazite da se osjećate ugodno tokom izvođenja tehnike i svakako se odmah zaustavite ako osjetite da vam je slabo ili vam se muti pred očima.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More