Osvrt:Da li je težina bicikla tako bitna

U redu, prije svega čestitke.

Bike industrija je osvojila rat sa gramima. Bicikli su jako napredovali da su došli do nezamislive točke. Današnji bicikli su nevjerojatno lagani, čvrsti, te respektabilno dugovječni.  

Ali ipak umjesto uštede na gramima, radije glasamo za povećanjem životnog vijeka komponenti.

Da li su zaista lakši bicikli uvijek i brži? Gubitak težine s vašeg bicikla ili vašeg tijela, što vas zapravo čini bržim?  Težina bicikla i nije toliko važna jer je to ustvari mali postotak ukupnog paketa, koji je: upravo vi, odjeća, cipele, kaciga, stvari u džepovima, boca za vodu te na kraju i sami bicikl.


Kada dodate sve dijelove, nakon svega to je ono što se zapravo događa na brdu. Stvarna težina bicikla je mali postotak od ukupnog. A ono što je još manja razlika, je upravo razlika prošlogodišnjeg bicikla od 7,3kg i novog, fancy ovogodišnjeg bicikla od 6,9kg.


To je jednostavna matematika. Recimo da imate 72kg , a vaš bicikl, teži 7,2kg. Dakle vaš bicikl iznosi 10 posto od ukupne mase. Štednja novca za kupnju novog okvira koji je 400g lakši, je otprilike 0,50 posto od ukupne težine. Dakle manje od 1 posto.  Isplativo? Baš i ne.

Težina je važna, ali ne bi smijela biti na vrhu popisa.


Ono što sanjamo, i što bi se trebalo zbiti su ipak komponente koje se bolje ponašaju i traju dulje. Zamislite svijet bez probušenih guma, bez zamornih pucketanja, neugodnih zvukova.


Ležajevi kotača koji ne zvuče kao da se bicikl raspada, bicikl koji ne zahtjeva potpuni remont ako ga vozite po kiši. Zamislite rotor disk kočnice koji zauvijek ostaje ravan i ne krivi se, hidrauličnu tekućinu koju ne trebate mijenjati svakih nekoliko mjeseci, kočione pakne koje rade i u suho i kišno vrijeme? Zvuči nestvarno? Zar sve ovo ne bi trebalo biti važnije od tih pišljivih 12 grama uštede?


Težina bicikla nije ono što drži ljude u ovom predivnom sportu. To je funkcionalnost, a ljudi to traže. Bicikli su dovoljno lagani, da ih uistinu učinimo još boljima. Naposljetku svi biciklisti imaju zajedničku želju. A to je da što duže i sretnije voze svoj bicikl, te uživaju u blagodatima istoga.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More