Koju hranu jesti prilikom loma kostiju

Nema ništa gore od lomova u biciklističkom svijetu.

To vas često zna stajati mnogo mjeseci pauze, zarastanja i rehabilitacije. No, vrijeme provedeno van biciklističkog svijeta itekako možete skratiti odabirom dobre hrane. Pogledajmo koje vrste hrane pomažu u zarastanju kostiju.

 

Za početak trebate mnogo proteina, glavni gradivni material za izgradnju svih tkiva, potom kalcij najvažniji mineral u kostima. Također vam je potrebno dovoljno vitamina D i K, tako da vaše tijelo može ispravno iskoristiti kalcij za popravak kostiju. Dobivanje dovoljno kalija također će vam pomoći zadržati I apsorbirati više kalcija koji dobivate od hrane. I konačno, vitamin C i željezo će vam pomoći izgraditi više kolagena, što je glavni tip bjelančevina potrebnih za popravak kostiju. Pogledajmo sada detaljnije kakve namirnice donose sve ove gradivne materijale.

 

Jedite mnogo jaja


Jaja su veliki izvor kvalitetnih bjelančevina i jedan su od rijetkih dijetalnih izvora vitamina D, pa bi trebali biti dio vašeg plana za oporavak. Osim toga, oni sadrže širok spektar vitamina i minerala poput željeza, kalcija, cinka, kalija i magnezija pa ih smatrajte sjajnom multivitaminskom bombom.

Uključite ribu i plodove mora


Riba i morski plodovi su veliki izvor kalcija, kvalitetnih bjelančevina i vitamina D. Posebice sardine koje se mogu jesti s kostima najbolji su izvor kalcija. Alternativno, možete uključiti crveno meso koje će biti dobar izvor željeza kao i proteina.

Jedite mnogo zelenog lisnatog povrća


Kelj, špinat, blitva, zelena salata, rikola, raštika kao I svo lisnato povrće imaju jako velike mogućnosti. Oni su snažni izvor vitamina K, ali također daju dobre količine vitamina C, kalcija, kalija, željeza, magnezija i cinka. Ostalo šareno povrće i voće će vam dati i neku količinu vitamina i minerala, ali lisnato zeleno povrće bi trebalo postati vaš dnevni izbor, posebno za vitamin K.

Izložite svoje tijelo suncu


Iako ćete dobiti vitamin D iz ribe i žumanjaka, najbolji je izvor daleko sunčeva svjetlost koja dolazi u kontakt s vašom kožom. Pokušajte biti na suncu oko 30 minuta dnevno, ovisno o tonu kože, zemljopisnom položaju i dobu godine.

Strogo izbjegavajte alkohol, šećer i kofein


Ako uspijete unijeti gore navedenu hranu u svoje dnevne obroke, znatno ćete povećati svoje mogućnosti oporavka od loma kostiju. Istovremeno, provjerite je li dijeta slobodna od alkohola, hrane bogate dodanim šećerima i previše kofeina. Takve stvari usporavaju oporavak kostiju.

Uz ovakvu prehranu, trebali biste se vratiti mnogo brže od uobičajnog na svoje ljubimce.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More