Koliko zarađuje ASO organizacija?

ASO je davno stigao do dominantnog položaja u sportu, ali malo tko zna koliko novca dobiva vlasnik ovog pariškog natjecanja?

Donosimo bliži pogled na financije organizacije Amaury Sports.


Grafikon prikazuje podatke dobivene iz prijavljenih računa Amaury Sport Organization. Najnoviji računi pokazuju godišnji prihod za 2016. godinu od 220 milijuna eura, te dobit od 45,9 milijuna eura (istaknuta crvenom bojom).
 


Ukupna financijska sredstva ASO-a vrlo su zdrava s rastućim prihodima, solidnom dobiti i snažnim maržama. Povrh toga, tvrtka nema dugove, vjerovnici su dobavljači i porezne vlasti, a ne banke. Tvrtka je zaposlila 311 ljudi prema računima iz 2016. godine.

Tour de France samo je dio ovoga. Prema Wikipediji, Tour je činio 55% poslovanja ASO-a, po navodima on-line novinskog članka tako da nas takva stvar ne ostavlja na nagađanje o važnosti Tour de Francea unutar grupe. Vjerojatno je da je Tour njihova najvažnija imovina, ali samo koliko pridonosi prihoda i dobiti nije prikazano.
 


Ostali događaji uključuju utrke koje su vam poznate kao Paris-Roubaix, Critérium du Dauphiné, Liège-Bastogne-Liège, Vuelta, utrke Tour de Yorkshire, Arctic Race u Norveškoj, te organiziranje Tour of California utrke u suradnji s AEG-om. Novo za 2018. godinu bit će oživljena utrka "Deutschland Tour" koja je dio ASO-ove organizacije u Njemačkoj, a preuzela je i Frankfurtski GP također. Ima još tu puno biciklističkih događaja kao Tour de France à la Voile, utrka jedrenja uz francusku obalu; rally Pariz-Dakar; turnir u golfu "Open de France"; Pariški maraton i puno više. Paris-Dakar je velik posao za ASO i bilo je mnogo komentara na temu zadnjeg skupa računa koji se odnose na ovaj motorsport događaj.
 


Povratak u biciklizam bio je poticaj za više realiziranih događaja kao što su Shanghai i Saitama kriteriji s profesionalnim vozačima (Saitama je bio "živi uspjeh", prema izvodima sa računa). Sada možete voziti i na događajima kao što je Etape du Tour, koji nije samo etapa Tour de France utrke na zatvorenim cestama u srpnju, već su sada obilježene manifestacije širom svijeta uz sudjelovanje Chris Froomea. Iako smo često mogli čuti da je nekoliko ASO-ovih pro-biciklističkih događaja izgubilo novac, a novac iz Tour de France je pomagao da ih se održi na površini. Iako to zvuči uvjerljivo, računi to ne pokazuju niti opovrgavaju.
 


Međutim postoje posebni računi za Critérium du Dauphiné koji je ASO kupio od Dauphiné Libéré novina još 2010. godine. Ovdje se prihod i dobit uklanjaju s posljednja četiri seta računa.
 


Dok dokumenti pokazuju da Dauphinéov godišnji proračun iznosi oko dva milijuna eura, pa čak i s dobrom zaradom: imamo samo 11.892 eura na rčunu za 2016 godinu. Imajte na umu da je ovo dosljedno jedna od najboljih etapnih utrka u godini koja privlači velike zvjezde biciklizma i nudi uzvišenu Alpsku rutu, ali nema novca na računu.
 


Tko je vlasnik ASO-a? Puno ime je Amaury Sport Organization i podružnica Editions P Amaury, mini-medijskog carstva koji je u potpunosti vlasništvu obitelji Amaury nakon što su u 2013. godini kupili manjinske dioničare u sporazumu koji je implicirao da je cijeli ASO vrijedan 365 milijuna eura. Marie-Odile Amaury vodi Groupe Amaury, a njezin sin Jean-Etienne (na slici) nalazi se na govornici ASO-a, postavljen je za šefa Tour de Francea. Christian Prudhomme može biti lice Tour de Francea, ali on je samo osoblje. Zadnji set računa pokazuje da je ASO platila 30 milijuna eura dividende prema društvu Editions P Amaury.

Povijest: Émilien Amaury započeo je kao kurirski biciklist koji je dostavljao novine iz tiska u kioske i završio kao čovjek koji je zadužen za veliku tiskaru. Tijekom Drugog svjetskog rata i francuske nacističke okupacije Amaury je dobio ugovor za tiskanje propagande za Pétain-ov režim, ali je iskoristio povlašteni status svoje tvrtke i pristup racionalnom tiskarskom materijalu kako bi tajno tiskao otporne materijale što je značilo kad je rat završio da je mogao pokrenuti Parisien Libéré novine i pomogao da oživi još jedne novine pod nazivom L'Auto – danas L'Equipe – i ponovno pokrenuo Tour de France nakon rata. Émilien je umro 1977. godine u nesreći na konju, a nakon dugog pravnog bitke oko nasljedstva, posao je pripao sinu Philippu i kćeri Francine. Nakon Philippeove smrti njegova žena Marie-Odile je preuzela carstvo.

Danas: obitelj Amaury prodala je Le Parisien u 2015 i zadržala L'Equipe koje su sada novine i TV kanal. ASO je sve važniji dio poslovanja grupe Amaury i Tour de France je cesntralni dio ovoga.

Zaključak                                                                             

Koliko je bogata ASO? Ovaj dio pruža brojeve, a računi ASO-a pokazuju tvrtku u nepristojnom zdravlju, a računi iz 2016 godine prikazuju rekordne prihode i dobit koja se tek malo smanjila, unatoč tome što je rally Parizu-Dakar bio hit ove godine. ASO je puno više od same utrke Tour de France kako se mislilo u javnosti, iako je utrka predstavljena kao njena glavna dobit.

Ovo su zdrave vijesti za organizaciju utrke u pro-biciklizmu, ali zbog argumenata zamislite da Tour prati 50% aktivnosti ASO-a i time oko 23 milijuna eura godišnje dobiti. Ova se brojka jedva mijenja, a magično se donira 18 timova svjetskog Toura. Zapravo, moć ASO-a možda nije samo financijska, već strukturna jer posjeduje i kontrolira najveću konkurenciju u sportu i ima više događaja na kalendaru Pro biciklizma nego bilo tko drugi. Dodajte sve utrke koje ASO posjeduje, vodi i ima sporazume o marketingu ili televiziji i čini ih nositeljem od 53% broja dana u kalendaru World Tour utrka.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More