Kretanje biciklista na prometnicama

Istina je da je gradsko bicikliranje u porastu i da još uvijek nemamo pravu infrastrukturu, no donosimo neke činjenice.

Samo uvid bicikla na cesti može izazvati bijes u nekim vozačima – vrlo često su to vozači koji ne poznaju zakon. Ova pojava svake godine izazove alarmantan broj ozljeda koje su se mogle spriječiti. Vrlo velika vjerojatnost je da ono što osoba na biciklu radi, a vozačima je iritantno – sasvim je legalno.

Vožnja po prometnicama/cestama 

– Ne samo da je legitimno voziti se na prometnici, to je jedino mjesto koje je legalno voziti. Kad viknete biciklisti da "pređe na pločnik ili trotoar", od njega tražite da prekrši zakon. To je pločnik, a ne staza za bicikliranje. Ako se biciklist nađe na istoj cesti kao i vi, važno je zapamtiti – imaju puno zakonsko pravo i odgovornost da budu tamo.

Napuštanje biciklističke staze i korištenje prometnice

– Biciklisti mogu napustiti biciklističku stazu iz raznih razloga. Mogu to učiniti kako bi izbjegli opasnosti, izbjegavali parkirani auto ili … skrenuli lijevo na raskrižju. Ovo je najsigurniji način za bicikliste za skrenuti lijevo, jer izbjegavaju pješačke prelaze i pločnike. Kad naprave skretanje u lijevo, vraćaju se na biciklističku stazu i sve je u redu. Također im je dopušteno podijeliti trake sa automobilima i progurati se ispred automobila koji čekaju u redu, tako da nisu nevidljivi između automobila.

Vožnja ravno u traci za skretanje desno

– Ponavljamo, biciklistima je dopušteno da voze na prometnicama zbog mnogo razloga. Ok, zamislimo da želite skrenuti desno i to upravo namjeravate učiniti, ali imajte na umu da opet postoji neka osnovna geometrija. Ako se biciklist kreće ispred vas na raskrsnici gdje namjeravate skrenuti desno, što se događa kad ih prođete i skrenete desno? Popriječite im put. To je odličan način da dobijete otisak u obliku bicikla na vašim vratima. Kada se biciklisti drže srednjeg ili lijevog dijela ceste na raskrsnici, daju Vam znak da ne namjeravaju promjeniti putanju i to vas spriječava da ih prijeđete i stanete njihov put, bilo da idete ravno ili vršite skretanje.

Snimaju Vas dok vrištite na njih

– Ne samo da biciklisti mogu nositi kamere dok se voze, već ih se potiče da to i čine. Na taj način mogu imati dokaze o vozačima koji ugrožavaju njihovu sigurnost ili uzrokuju njihove ozlijede kad prekrše zakon. Kamere su tu također kako bi ih odbranile i spriječile razne vrste incidenta u izljevima bijesa. Dopušteno vam je snimanje, sve dok ste na javnom mjestu – a cesta je javna. Mogli bi se osjećati čudno, ali to je sasvim legalno.

Vožnja paralelno u parovima na prometnicama

– Mnogi se ljudi žale kada se skupine biciklista voze u paru po dvoje na prometnici. To čine uglavnom zbog toga što ih ta vožnja čini vidljivijima, ali i zbog toga što mnoge vozače obeshrabruje kada ih zanemare i prolaze unatoč nadolazećim automobilima, što nerijetko uzrokuje izguravanje bicikliste sa prometnice; mnogi vozači zanemaruju Zakon ili jednostavno nisu upoznati sa istim. Ovaj način vožnje je posve legalan i oni to čine zbog njihove zaštite. Sve dok ne koriste suprotnu traku i ne voze u grupi većoj od dvoje paralelno, biciklisti su u pravu i ne krše zakon.

Ako ste vi ili vaš bližnji ozlijeđeni u prometnoj nesreći, vrlo važno je što prije razgovarati s jednim od vaših odvjetnika. Svakako, vaša obveza je da u slučaju nezgode kontaktirate policiju i upoznate ih sa svim događanjima na prometnici koji su doveli do nezgode, kako bi policija mogla načiniti zapisnik koji vam uveliko može pomoći pri ostvarivanju vaših prava na sudu. Ukoliko ste ozljeđeni ili imate bolna mjesta obavezno pozovite hitnu pomoć. U svakom trenutku morate poznavati brojeve policije i hitnih službi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More