Lejla Tanović 74. biciklistkinja svijeta

Najuspješnija bh. biciklistkinja devetorostruka državna prvakinja i dvostruka Balkanska prvakinja u brdskom biciklizmu Lejla Tanović nakon upisa UCI bodova zauzima 74. mjesto na UCI rankingu.

Takmičarka profesionalnog SMF tima jedina je biciklistkinja iz BiH koja je plasirana u prvih 100 biciklistkinja svijeta.

Sezonu je završila nastupom na najjačoj UCI HC kategoriji u Turskoj osvajanjem 4.mjesta a pored ovog rezultata Lejla je u protekloj sezoni odnijela 3 pobjede na UCI utrkama te je trenutno jedina biciklistkinja sa pobjedom na UCI utrci. Odbranom Balkanske titule u Grčkoj drugi put zaredom u elite kategoriji postigla je najveći uspjeh bh. bicikizma.

“Sezona je bila iznimno uspješna i Lejla je pokazala veliki napredak kao i da se može takmičiti protiv najboljih biciklistkinja na svijetu. Plasman na UCI ranknigu bio bi i bolji da nismo propustili nekoliko utrka radi bolesti što je uticalo da Lejla osvoji manji broj bodova od planiranog. Dokaz tome je i njen plasman na premijernom svjetskom kupu u Albstadtu na kojem je osvojila 60. mjesto”, rekao je Lejlin trener i selektor reprezentacije Amar Njemčević.

Naredna sezona za Lejlu starta već u martu mjesecu a glavni cilj je ispunjenje norme za Olimpijske igre u Tokio 2020 godine. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More