KROSS Trans Hybrid 3.0

Prilikom naše posjete Poljskoj, gdje smo od strane tvrtke KROSS bili pozvani na prezentaciju njihovih bicikla i opreme, bili smo u mogućnosti da vozimo njihov električni bicikl – Trans Hybrid 3.0. Očigledno je da su električni bicikli budućnost na biciklističkom tržištu, što smo se mogli i u uvjeriti na ovogodišnjem EUROBIKE sajmu, a to je uvidjela i Poljska tvrtka KROSS, te se odlučila ne širenje svoje elektro ponude.

Ranije ste mogli čitati naše članak u kojem smo detaljnije opisali KROSS događaj koji smo posjetili, kao i naš osvrt na njihov bicikl KROSS Soil 2.0, a danas smo tu da Vam prezentiramo i u načelu testiramo njihovu električnu ponodu, odnosno Trans Hybrid 3.0.

Iako je brand najpoznatiji po svojim brdskim biciklima, KROSS je jednako predan izgradnji niza bicikala prilagođenih višestrukim disciplinama u biciklizmu, a model Tras Hybrid svjedoči o tome. KROSS Trans Hybrid 3.0 je premijerno dizajniran od strane najvećeg proizvođača bicikala u Poljskoj, a model je istodobno debitirao u segmentu električnih bicikla. KROSS Hybrid namijenjen je ne samo kao alternativa urbanoj komunikaciji, već i za vikend rekreaciju. U testu, opisati ćemo što je točno bila vizija koja je vodila poljske dizajnere za stvaranje novog e-bicikla?

Kada pomislimo na električne bicikle, uvijek se u nama pojavi neka dvojba – inače – počinjemo ih gledati kao motocikle, što velika većina i vidi u njima, a opet vidimo i veliku alternativu urbanoj komunikaciji i način uživanja u vikendu. No, kada sjednemo za jedan ovakav bicikl onda nam definitivno … nije dosadno.

Sezona 2017. bila je godina u kojoj je e-bicikl debitirao u ponudi KROSS-Poljskog proizvođača, a predstavio se sa hibridnom konstrukcijom, tako da su odabrali nešto između treking i gradskog bicikla – stvarajući Trans Hybrid platformu, koja nam je dostupna u tri modela: Trans Hybrid 2.0, 3.0 i 5.0.

OKVIR FUTURISTIČKOG IZGLEDA 

Dvije najvažnije točke kod električnih bicikla su okvir i sustav napajanja. Na biciklu nam dolazi aluminijski okvir koji je moderan i futuristički. Zahvaljujući ovom elementu nema sumnje da je KROSS dao do znanja da je u stanju oblikuje kvalitetan vlastiti okvir, a ne samo da stvara proizvod sa vojim logotipom. Dizajneri iz Przasnysza su u Poljskoj do sada stekli čvrstu reputaciju – bicikl će vam se svidjeti, jer ima jako zanimljive linije, a na kraju dolazi sa integriranim prtljažnikom u koji je istovremeno ugrađena i baterija, što daje jedan moderan dizajn. Ovdje je također jako bitno i spomenuti i upotrebu unutarnjeg kabeliranja koje daje čiste linije na biciklu i čini vizualno zapanjujuću cjelinu.

 

Naravno, izgled nije sve – oblik Trans Hybrid modela određen je djelimično korištenjem središnje pogonske jedinice i izborom montaže baterije na stražnjem dijelu bicikla, odnosno prtljažniku. U ovom trenutku bitno je spomenuti da, iako su KROSS električari svjesni svih znakova treking-cross bicikla, odlazak sa biciklom na neke neravne terene i teže podloge, možda i nije najbolja ideja. Razlog tome je velika baterija smještena na stražnjem dijelu bicikla, no moramo dodati da je ista instalirana dosta solidno. Naravno, ove batrije kod brdskih bicikla nalazimo inastalirane na donjoj cijevi okvira, što nam opet daje na znanje da ovo nije jedan bicikl koji ima namjenu za vožnji po takvim terenima. Urbane ulice, biciklističke staze, ceste van grada, pa čak i neki čvrsti makadam – neće biti problem za ovaj bicikl. Također, bitno je spomenuti da KROSS koristi veću krutost ovog bicikla s konusnim oblikom gornje cijevi.

POTPORA MOTORA 

Drugi ključan element na ovom biciklu je elektro motor, odnosno pogonska elektro potpora, koj a pokazuje pristup Poljske tvrtke električnim biciklima – ništa se ne radi polovično, niti se ide na uštrb pristojnosti da bi se uštedjelo na cijeni.

KROSS je odlučio da na Trans Hybrid biciklu oristi Shimano STEPS E6000 grupu, koja je jako dobro poznata. Razlog tome? Jedna od najvećih prednosti STEPS motora jest fluidnost ovog sustava ili općenitije kultura rana. Napajanje se ne isporučuje na "nula-jedan" osnovi, već sa mnogo većom osjetljivošću.

Po pitanju tehničkih karakteristika – motor od 250W je centralno montiran na pogonskom mjestu i ima zaokretni moment od 50Nm. Motor nas, naravno, podupire prema važećim propisima do brzine od 25km/h. Baterija koju nalazimo na biciklu je od 11,6Ah koja je ujedno i najpopularnija u modernim sustavima litij-ionskih baterija – koja u kombinaciji sa motorom i računalom koji nudi 3-načina rada daje sljedeće preformanse: ECO način rada – do 95km, NORMAL način rada – do 85km i HIGH način rada – do 65km. Ove navedene vrijednosti su približne, jer zapravo na raspon koji pređemo sa biciklom utječe mnogo čimbenika, poput težine bicikliste, područja u kojem se krećemo (misli se na uspone i spusteve), pa sve do snage i smjera vjetra.

 

Treći element na električnom bicikl upravljanje sustavom putem računala, odnosno ekrana na biciklističkom kompijuteru koje nam služi za upravljanje pogonom i baterijom. Osim odabira načina vožnje, zaslon nas informira o osnovnim podacima kao što su brzina, pređena kilometraža itd. Također, pruža nam i informacije o stanju baterije i preostalom rasponu koji možemo preći.

Tu je još par dodatnih funkcija koje će vas vjerovatno obradovati – STEPS ima opciju upravljanja rasvjetom na biciklu, kao i skrivenu Walk Assist opciju koja pomaže prilikom guranja bicika.

OSTALA OPREMA

KROSS je za svoj električni bicikl odabrao tradicionalne Shimano Alivio 3.0 mjenjače, te pouzdani Shimano Deore stražnji mjenjač. Pogon je naravno konfiguracije 1×9 jer na mjestu pogona nalazimo pouzdani Shimano STEPS motor.

 


 

Od bicikla poput Trans Hybrid se očekuju prvenstveno dvije stvari: da bude udoban i praktičan. Prvi elemant je SR Suntour Nex vilica za upijanje neravnina, koja je ujedno i klasična vilica koju možemo naći na većini treking bicikla. Tu je također niz drugih elemenata koji utiču na udobnost, poput sjedala, podesive lulice i udobnog upravljača. Sa praktične strane nalazimo njemački proizvod SKS blatobrane, već postojeći prtljažnik na koji je montirana baterija i naravno ugrađenu prednju i stražnju rasvjetu.

 

KROSS Trans Hybrid bicikl nalazimo poput moderne limuzine ili nešto poput SUV-a (s nekim ekološkim pogonom). I nema pretjerivanja u ovoj usporedbi – električni motori koje KROSS nudi jednostavno pružaju udobnost – ne samo da se udobno vozite na njima, već i umor zbog pomoći je minimiziran. Zato e-bike olakšava vaš odlazak na posao ili bilo gdje drugdje po gradu – bez obzira da li nosite elegantno odijelo ili neku odjeću. Sa ovim biciklom izbjegavate zastoje u prometu i ne gubite svježinu. To je sve što je bitno.

Pazilo se i na udobnost u vožnji. Na točkama potpore nalazimo mekano sjedalo i podesivu lulicu koja omogućuje izravnanje položaja u vožnji. Ali to nije sve – iako na prednjem kraju imamo osnovni Sunter NEX amortizer, ova vilica u kombinaciji sa širokim gumama uvelike poboljšava upijanje vibracija sa ceste i nema problema sa riješavanjem manjih neravnina.

KROSS Trans Hybrid kao i svaki drugi električni bicikl dolazi sa većom težinom – u ovom slučaju većinu težine nosi baterija i pogon, ali i drugi elementi poput amortizera. Trans Hybrid 3.0 teži nešto manje od 24kg što može biti izazov u smisli kada bicikl trebamo uspeti uz stepenice (srećom baterija se može skinuti pomoću ključa). No to ne mjenja činjenicu da tvrtke zbog velike popularnosti električnih bicikla moraju poraditi na smanjenju težine komponenata na biciklima s električnim pogonom.

Što se tiče samog funkcioniranja sustava STEPS, električni motor počinje raditi tek kad pritisnete pedalu. Kao što smo već napomenuli – sustav počinje raditi vrlo glatko, u početku nema udaraca i eksplozije snage, već imamo postupno i ugodno pokretanje motora. Između ostalog, to je kultura japanskog djela koja nas podsjeća da se radi o proizvodu na visokoj razini – koji je od A do Z dizajniran kao elektrana za električne bicikle. Bez primjedbi smo.

KROSS je na Trans Hybrid 3.0 učinio izvrstan posao – bicikl modernih biciklističkih linija je udoban i nepogrešiv po pitanju specifikacija: sve je na vrlo dobroj razini i naravno tu je velika pomoćna jedinica Shimano STEPS koja je svakako vrijedna spomena. Bicikl Vam omogućuje udobno i sigurno bicikliranje po graud bez prekomjernog umora (i ne samo to), na sreću zadržava najvažniji biciklistički element, pa nas tjera da se krećemo i oslobađamo vrijedne endorfine. Poljski dizajneri nisu mogli učiniti čudo – Trans Hybrid, kao i ostali e-bicikli je težak, ali kvalitetna oprema odražava se u cijeni koja se zaustavila na 2.000,00€.

GEOMETRIJA                                                                         

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More