Timovi od šest vozača u Pro pelotonima?

David Lappartient želi nastaviti s redukcijom veličine tima. Veličine timova trebale bi biti ograničene na samo šest vozača po utrci, prema riječima novog predsjednika UCI-a Davida Lappartijenta, koji je u nastojanjima da nastavi smanjivati veličinu profesionalnog pelotona.

Od sljedeće sezone timovi će biti ograničeni na osam vozača u Grand Touru i sedam vozača u svim ostalim utrkama – što donosi smanjenje jednog vozača u usporedbi sa sadašnjim propisima – ali Lappartient kaže kako želi nastaviti taj trend snižavanja broja vozača, prema manjim timovima.

"U jednom trenutku imali smo 10 vozača u timovima, a uspjeli smo tu brojku spustiti na devet", Lappartient je izjavio francuskoj radio postaji RMC Sport. "Ali ja sam u nastojanjima da idem dalje sa tim. Šest vozača po timu bi bilo puno bolje. "

Najnoviji potez ograničavanja veličine tima, dogovoren je na sastanku Upravnog odbora UCI-a na Svjetskom prvenstvu u Bergenu još u rujnu, a bio je namijenjen "poboljšanju sigurnosti vozača, gledatelja i karavane na utrci" nakon brojnih ozbiljnih sudara koji su uključivali vozače i vozila na utrci.

Međutim, ovo smanjenje i svako daljnje smanjenje timova koji su provođeni Lappartient-ovim akcijama moglo bi također značiti da ćemo vidjeti brojne vozače koji su prestali s radom ili su bili prisiljeni da se spuste na niže razine, jer su potrebe timova smanjene. BMC Racing i Team Sunweb već su potvrdili da će oni raditi na smanjenju veličine potrebnih vozača, od njihovih trenutačnih 29 i 27 natjecatelja u timovima, na timove od samo 24 vozača, a Quick-Step Floors je pokazao interes da budu sljedeći koji će učiniti isti korak.

U razgovoru s RMC Sportom, Lappartant je pojačao svoju želju da ograniči uporabu radio stanica i veza na utrkama, za koje je rekao da ih mogli koristiti kockari kako bi razgovarali s vozačima i namještali utrke.

Francuz je rekao da će zabraniti radio veze na utrkama Svjetskog Prvenstva 2018. koje će se održati u Innsbrucku i pokušati proširiti zabranu na druge UCI utrke u budućnosti.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More