TEST: Specialized Roubaix Expert 2017.

Ciklocentar trgovine su i ove godine bile domaćin "SPECIALIZED DAYS" događaja koji se ove godine održao na Stojčevcu, Sarajevo.

To prilikom bili smo u mogućnosti da testiramo brojne modele iz Specialized ergele, a jedan od njih je i Roubaix Expert model koji će zauzeti sljedeće redove. Nedvojbeno je da je Roubaix bio jedan od modela koji je u 2017 godinu ušao na velika vrata, ne zbog toga što je američka tvrtka jedan od velikih igrača na tržištu, nego zbog povijesti i ostavštine Roubaix bicikla koji je popularizirao cijelokupnu Endurance kategoriju u biciklizmu, i nedvojbeno je omiljeni bicikl mnogih koji teže za udobnošću na biciklu.

 

"Smoother is faster" – slogan je za Specialized Roubaix Expert, novo komforno čuda iz Specialized mašinerije. Ono što je zaintigriralo mnoge na novom Roubaix modelu jeste novi Future-Shock prednji ovjes, i pojavilo se pitanje: Da li je to zaista ultimativni ubojica kaldrme i neravnina na cesti ili nepredvidljiv sigurnosni rizik?

 

 

Jedinstvena značajka novog Specialized Roubaixa 2017. je integrirani ovjesni element koji je smješten u glavi okvira, neposredno iznad vilice i kojeg je Specialized ambiciozno nazvao Future Shock; tvrdeći kako je ovim dramatično poboljšana udobnost bicikla. Nadalje, Specialized Roubaix Expert dolazi s raiser upravljačem i integriranim alatom koji je smješten točno iznad pogonske osovine – još par inovativnih značajki od Specializeda koje su nam se dopale. Neobičan koncept popunjava Shimano Ultegra pogonski sklop, hidraulične disk kočnice i DT Swiss R470 kotačima, te dolazi s ukupnom težinom od 8,39 kg. Uzimajući u obzir dugogodišnje iskustvo kalifornijske tvrtke i izbor komponenti, cijena od € 3.999 nam se čini legitimnom.

 

 


 

 

Kutija s alatom je vrlo praktična i pametno postavljena iznad pogonske osovine, i na vožnji se dokazala iznenađujuće tihom. Ipak, redakcija BikeMagazin portala je bila podjeljena, što se tiče estetike, odgovor je NE, po pitanju praktičnosti većina se složla sa DA! Dobra vijest je da se lako može ukloniti i nitko neće primijetiti da je uopće bila ikada ugrađena na bicikl. Međutim, na dužim vožnjama i izletima može se pokazati vrlo korisnom.

 

 

Još jedna komponenta koja nas je ostavila zaintigriranim su gume Turbo Pro 700, koje su izvorno Specialized brend, a na Roubaix biciklu ih nalazimo širine 26 mm. Inače smo zagovornici 23mm guma, no moramo uzeti u obzir da je Roubaix Endurance bicikl kojem je pozornost osim brzine usmjerena i na udobnost. Sve u svemu, Roubaix Expert iako se na vožnji pokazao kao brz i udoban, to nije bicikl koji ima agresivna ubrzanja. Zbog relativno teških kotača i suspenzije u kokpitu, pri ustajanju i sprintu osjetna je razlika između Roubaix i natjecateljski orijentiranog Tarmac modela.

 

 

Specialized se odlučio za korištenje raiser upravljača i na prvi može izgledati dosta neobično. No, ne brinite, neće biti potrebno dugo vremena da se naviknete na neobičan izgled, jer upravljač zaista nudi nevjerojatnu količinu udobnosti za ruke i zglobove. S druge strane ne možete iskoristiti sve njegove potencijale jer Future Shock sustav generira opterećenje radom suspenzije na prednjem kraju. Iako možete podesiti stopu opruge kroz tri različita opruga, nema damping opcije, kao i ključanja rada suspenzije, što nekome može predstavljati problem. Zbog toga smatramo da u trenutnoj verziji, Future Shock sistem ne radi za sve vrste različitih stilova vozača.

Kod grubim cestama sustav omogućava dobru udobnost, ali pri prebacivanju na dinamičniji i agresivni stil vožnje na sprintevima ili brzim i čvrstim okretajima, sustav koji nema dampinga dolazi do svojih granica i ograničenja. U ovim dinamičnim situacijama kada vozač povećava pritisak na prednji kraj i kada su sile mnogo više usmjerene na prednji kotač, možete izgubiti osjećaj granica guma. Iako Future Shock Suspension sustav ima samo 20 mm putovanja, damping je ključna riječ u našim očima. Razumijemo da je težina važan čimbenik na cestovnom biciklu i da nije moguće prenijeti tehnologiju sa brdskog bicikla 1:1 izravno na cestovne bicikle, no vrijeme je za razmišljanje o tome.

 

 

 

Na kraju kad sve sumiramo, smatramo da agresivne vozače neće u potpunosti zadovoljiti ovaj bicikl, te je možda bolje da odgovor potraže u Tarmac modelu. No, vozači sa malo opuštenijim stilom vožnje, kao i oni koji nemaju nikakvih radikalnih natjecateljskih težnji će voljeti Future Shock sustav i njegovu udobnost. Naša preporuka – svakako testirajte bicikl prije kupovine.

Specialized Roubaix Expert                                      

Pogon: Shimano Ultegra                                                        
Kotači: DT Swiss R470 disk                                           
Kočnice: Shimano BR-RS805                                     
Gume: Specialized Turbo Pro                                    
Težina: 8,39 kg                                                             
Cijena: cca.3.999€                                                        

GEOMETRIJA                                                                    

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More