La Vuelta a Espana 2021: Pobjeda za Rogliča, a Eiking zadržava crveni dres

Vrlo lijepa 11.etapa, s neravnim terenom i stazom koja je u posljednjem dijelu pozivala na napad i bijegove.

Na kraju utrke favoriti su stigli u grupi, a u posljednjem napadu Roglič je pobijedio vrlo hrabrog Enrica Masa. Obojica su uhvatili Nielsena na 200 metara do cilja što je donijelo uzbuđenje među gledateljima.
 


Jučerašnja 11. etapa se mogla protumačiti kao povratak miru i predvidivosti u La Vuelta a Espana 2021. Etapa koja počinje u Antequeri i završava u Vadepenas de Jaen koja je otišla iz manje nadmorske u više. Prvi dio s nekoliko manjih uspona, a cilj vrlo vrijedan proljetnog klasika, budući da se iz Priega pojavio teren pun strmih padina s posljednjim usponom na Locubin, planinski prijevoj druge kategorije kada je 125 kilometara već bilo u nogama.
 


Cilj utrke došao je nešto kasnije, na 133 kilometra, u Valdepenasu, s još jednom malom rampom koja je spriječila pokušaje sprinta. Ako malo razmislimo o svemu što se dogodilo jučer i onome što je bilo previše: promjena vođe utrke, Rogličevi napadi i pad Slovenca na spustu bez ozbiljnih posljedica, su aspekti koji ovu Vueltu ostavljaju vrlo uzbudljivom.
 


Jučer smo ponovno gledali pokušaj odcjepljenja čim je utrka startala. Trajalo je to nekih 14 kilometara, ali je otvorilo bocu esencija. Svi su htjeli okušati sreću na etapi koja je pozivala na bijegove. Nakon par ovih lažnih pokušaja, peloton je ponovo nakon 20 kilometara bio kompaktan, ali pokušaji nisu prestali. Došlo je do bijega od pet vozača: Lastra, Bou, Cort, Vanhoucke i Planckaert, koji su uzeli dvije minute, ali nisu otišli dalje do toga.
 


U međuvremenu, događali su se incidenti u pelotonu: manji padovi, jedan od njih uključuje Landu, koji će daljnji nastup na Vuelti zaboraviti.
 


S još 60 kilometara do cilja, s minutom i pol u prednosti, grupa u bijegu nije imala sve onako kako je željela. To nije bila jedna od planinskih etapa označenih crvenom bojom u kalendaru, ali cilj je bio cilj iz snova za brdske vozače.

Nielsen ostaje blizu, ali Roglič pobjeđuje

Odbjegli su uspjeli stići na 25 kilometara do cilja s nešto više od minute, prednost koju su Movistar i Astana pokušali smanjiti kako bi se mnogi njihovi biciklisti, idealnog profila za taj cilj, mogli boriti s opcijama za pobjedu u 11 etapi.
 


U tom smo trenutku stigli do posljednjeg dijela utrke, Locubina, kratkog prijevoja od nešto manje od 9 kilometara s prosječnim nagibom od 5%. Cort Nielsen, koji ima sjajnu vožnju na Vuelti, shvatio je da je vrijeme da pokuša sa solo bijegom, pa je to i učinio. Počeo je pedalirati kao titan i zadržao je razmak od 30 sekundi, pa i do  45 sekundi u prednosti na peloton. Prednost se dalje kontrolirala jer su krenuli na spust, ali preostalo je još samo 10 kilometara do kraja i Nielsen je osjetio poriv za pobjedom. Favoriti, svi su bili zajedno u pelotonu u kojem su držali zrak i čuvali se za pravi trenutak.
 


Cesta nije bila u najboljem stanju, ni što se tiče asfalta ni čistoće nakon noćnih kiša, a to je, posebno vidjevši kako je Roglič jučer pao, potaknulo sve bicikliste na veliki oprez. Nielsen je do konačne rampe stigao s vodstvom od oko 30 sekundi. Činilo se dovoljno kad je ostalo samo par kilometara do kraja, ali uspon je bio prevelik i ta prednost nije bila dovoljna. Postojale su sumnje može li Nielsen pobijediti i hoće li netko od favorita pokušati napasti. Između njih izdvojio se David De la Cruz koji je prvi pokušao uhvatiti Nielsena.
 


Nielsen je ušao u Valdepenas poput demona, s vodstvom od 15 sekundi i vrlo teškim 1 kilometrom koji je bio pred njim. Ali to je bio zadnji kilometar, pa se Danac vukao bez daha, davao je svoj maksimum. S druge strane svu su ga htjeli uhvatiti. I uhvatili su ga. Enric Mas i Primož Roglič bili su najjači. Slovenac je pobijedio u posljednjem okretaju pedale, a za njim je ušao i sjajni Enric. Nielsen je izgubio svaku nadu za pobjedom i u cilj ušao na 25.mjestu.


KOMPLETNI REZULTATI

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More