Specialized predstavio novi Roubaix i Ruby

Godinama smo slušali Specialized kako govori "Uglađenije je brže", a sada sa predstavljanjem novih modela Roubaix i Ruby, napravili su ogroman iskorak naprijed u udobnosti zahvaljujući FutureShock sistemom koji je razvijen u suradnji sa McLaren timom.

Od samog početka razvoja i udruživanja sa McLaren Applied Technologies cilj je bio razvoj bicikla sa najuglađenijim preormansama na planeti. Za mnoge, "uglađenost" je pojam koji je zamjenjiv s "udobnošću", a isto tako, kroz povijest je bila tretirana kao varijabla koja je na putu do brzine – ili jednostavnije rečeno, možete imate brz bicikl ili udoban bicikl. Sa svim novim Ruby i Roubaix, međutim, željeli su otkriti što se zapravo događa kada se uglađenost tretira kao komponenta brzine!

Kroz godine suradnje sa McLArenom željeli su razumjeti što "uglađeno" zapravo znači. Zajedno su analizirali iterakciju između vozača i površine, učeći kako da kvalificiraju uglađenost kako bi povećali brzinu i smanjili vibracije koje se sa ceste prenose na vozača.

"Uzimanje preciznih mjerenja je nešto što već dugo vremena radimo u F1" izjavo je Duncan Bradley, direktor dizjana u McLaren Applied Technologies. "Morate biti u stanju da razumijete svaki dio sustava prije nego što počnete da pravite neke promjene na automobilu ili biciklu. Mi smo otišli malo dalje od pukog prikupljanja podataka, a podaci bez uvida su beskorisni, tako da smo izgradili kompjuterski model bicikla i bicikliste."

 

Ljepota u kompjuterskom modelu  je što možete mjeriti i ponavljati mjerenja sa tisućama različitih inputa i promjenama komponenti bez potrebe za proizvodnjom ičega. Projekt Roubaix je "virtualno" preuređen gotovo više od 2.000 puta, što znači da je samo šest fizičkih prototipova bilo potrebno da bi zaživio željeni dizajn.

FUTURE SHOCK TEHNOLOGIJA

DA, bicikl posjeduje suspenziju, ne Zertz vibracijske umetke.
Kako bi oživjeli svoju poznatu izreku "Smoother is Faster", Specialized je razvio Future Shock. Testiranja su pokazala da se vibracije koje dolaze sa ceste najviše odražavaju na prednjem dijelu bicikla. U želji da smanje te vibracije, tim je razvio suspenzijski sustav koji će apsorbirati udarce koji se prenose sa upravljača na biciklistu. Sustav omogućava biciklu da pluta pod vozačevim rukama i ne samo da je uglađeniji, već je dokazano i brži na grubim cestama. Future Shock dolazi sa tri različite opruge, čime je omogućeno prodavačima da prilagode bicikl prema željama i potrebama kupca.

Future Shock ima 20mm putovanja i pozicioniran je iznad glave cijevi kako bi se kretao u vertikalnoj putanji. Dakle, kada prednji kotač naiđe na neravninu bicikl se pomiče prema vašim rukama što sprečava momentum kretanja prema naprijed da vas usporava.

"Da bi razumjeli stvarnost problema, trebate slušati podatke", poručuju iz Specializeda. "A to se može dobiti samo kroz nekoliko stotina sati testiranja".

CG-R NOSAČ SJEDALA

Stražnji kraj nema suspenziju, ali tu su dva ključna mjesta za fleksiju.
Specialized je prioritizirao suspenziju na prednjem dijelu bicikla, ali je dodao dvije nove tehnologije na njegovom stražnjem kraju. Ove tehnologije nisu bazirane na suspenziji, ali dozvoljavaju fleksiju na ova dva mjesta kako bi se povećala udobnost.

 

Bicikli dolaze sa "CG-R" (CobbleGobbler) sjedišnom cijevi, koja ima jedinstven dizajn u svrhu apsorbiranja uticaja sa površine. Također, tu je novi Drop Clamp (obujmica), koja je smještena 65mm niže ispod gornje cijevi, čime je dobiven efekt boljeg fleksanja cijevi sjedala. Kako navode, na biciklima je poboljšana uglađenost, brzina i udobnost, a ujedno i povećana trakcija i stabilnost u zavojima.

S-Works Ruby i Roubaix dolaze sa najnovijom cestovnom ponudom od Specializeda, sa Roval CLX 32 kotačima, koji su lakši, još aerodinamičniji, a imaju manji otpor kotrljanja od prethodnih CLX 40 kotača.

Spadaju među najlakše klinčer kotače koje je tvrtka ikad razvila, a omotani su sa 26mm gumama za koje kažu da nude stabilnost na nizbrdicama, bolji odziv kada snaga dođe do izražaja i manji otpor kotrljanja za veće brzine.

RIDER-FIRST ENGINEERED

Oba bicikla dolaze sa već poznatom Specializedovom Rider-First tehnologijom, a zanimljivo jeste da je Ruby prvi ženski bicikl koji posjeduje istu. Ova tehnologija znači da je svaka veličina okvira individualno razvijena za odgovarajućeg biciklistu, a ne putem tradicionalnog načina izgradnje gdje se najprije razvije srednji okvir a onda se veličina povećava ili smanjiva, ovisno o potrebi.

Najlakši okvir ikada!
Novi Roubaix S-Works okvir dolazi sa težinom od 900g, dok ostali "ne S-Works" okviri dolaze u težini od 1.050g. Kada ga usporedimo sa Tarmac okvirom koji je težak 966 grama, dolazimo do podatka da Roubaix sada posjeduje najlakši okvir iz Specializedove ponude, što je poprilično impresivno za jedan udobni Endurance bicikl.

Svi modeli dolaze samo sa disk kočnicama. Specialized je pokazao da ima ozbiljne namjere sa disk kočnicama na cestovnim biciklima, tako da Roubaix 2017. linija dolazi samo sa disk kočnicama. Ovim potezom inžinjerima je dozvoljeno da se poigraju sa vilicom i stražnjim trokutom bicikla, a kao rezultat imamo mogućnost montaže guma od 32mm što će dodatno ublažiti cestovne vibracije.

 

Top modeli Roubaix i Ruby bicikla dolaze opremljeni sa SWAT integriranim spremnikom koji je smješten iznad BB-a, a montira se na donju cijev bicikla. SWAT spremnik omogućava pohranu osnovnih stvari kao što je mali alat, guma, polugica i "bombica" sa zrakom.

Bilo da se suočavate sa kaldrmom ili vozite udaljene relacije, potpuno novi Ruby i Roubaix bicikl osiguravaju naprednu tehnologiju koja poboljšava vaše iskustvo. U Specializedu su uvjereni da će ove dvije nove cestovne ponude dokazati da je uglađeno ujedno i brzo.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More