Merckx: Froome mora voziti Giro d’Italia 2018

Eddy Merckx je pozvao Chris Froomea da vozi Giro d'Italia 2018. godine i oponašaju njegovo postignuće zadržavanja svih tri Grand Tour naslova u isto vrijeme.

Godine 1972. Merckx je osvojio double Giro-Tour, a sljedeće godine osvojio je Vuelta a España, a Bernard Hinault osvojio je tri Grand Tours u istom redoslijedu 1982.-83.

Froome je osvojio svoj četvrti Tour de France u srpnju i tada je u rujnu u kolekciju dodao pobjedu s Vuelte. Iako je član  Team Sky najavio kako je osvajenje petog Toura prioritet za 2018, nije isključio mogućnost nastupa na Giru:

"Froome će napraviti dobar potez dođe li na Giro sljedeće godine. Zapravo, budući da je prvak, mora doći, čak i ako ima peti Tour na umu", rekao je Merckx za La Gazzetta dello Sport. "A ako na Giru bude i Dumoulin, to će biti prekrasan dvoboj. Ne znam tko će pobijediti."

Godine 2017. Nairo Quintana (Movistar) pokušao je osvojiti Giro-Tour double, ali je ostao kratak i u Italiji, gdje je bio drugi iza Dumoulina, i Francuskoj, gdje je uspio dogurati tek do 12. mjesta. Umor Quintane tijekom Tour-a doveo je mnoge na pitanje je li pokušaj dvostruke Grand Tour krune još uvijek moguć, iako je Froomeova pobjeda Tour-Vuelta kombinacije dala nešto od protu-argumenta.

"Za vozača poput Froomea, kažem da je to moguće. To je pokazao ove godine sa Tour-Vuelta dvostrukom krunom", rekao je Merckx, koji je govorio na ceremoniji dodjele nagrada Castello d'Oro u Valdengu. "On ima mentalitet i motivaciju za postizanje uspjeha – ili barem da pokuša".

Direktor Giro d'Italia Mauro Vegni posljednjih se mjeseci nekoliko puta javno obećao Froomeu, priopćavajući Cyclingnewsu u rujnu kako bi Britanac mogao "ispisati povijest" osvajanjem Gira.

Nedavni izvještaj u Timesu sugerirao je da Froome ozbiljno razmišlja o povratku na Giro po prvi put od 2010. godine, kada je isključen iz utrke zbog držanja za policijski motor na Mortirolu.

Froome nije predviđen za sudjelovanje na srijedu Giro prezentaciju u RAI televizijskim studijima u Milanu, ali pobjednici iz 2017. Tom Dumoulin, 2016. Vincenzo Nibali, talijanski prvak Fabio Aru i umirovljeni Alberto Contador, među potvrđenim gostima.

Aru je već potvrdio da će se u 2018. okušati na Giro d'Italia i Vuelta a Espana, dok će Dan Martin voditi Team UAE Emirates. Nibali tek treba objaviti svoje planove ua 2018., premda izgleda malo vjerojatno da će propustiti Tour de France dvije godine za redom.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More