Čišćenje bicikla nakon kišne vožnje?

Mnogo puta smo bili prisiljeni voziti na kiši, a sa vremenskim prognozama koje su pred nama vjerovatnosti su da ćemo još imati tih "mokrih vožnji".

No, dobili smo mnoge upite gdje Vas je zanimalo koliko te vožnje utječu na bicikl. Donosimo par sugestija koje bi vam mogle pomoći nakon vožnje na kiši.

Pitanje: Volim vožnju po kiši i čini se da ima svi imaju drugačije mišljenje o tome kako vožnja na kiši utječe na bicikle. Što je istina? Rečeno mi je da nakon vožnje samo objesim bicikl na prednjoj gumi i ostavim da visi. Moja glavna briga je hrđa koju može da uzrokuje kiša.

– Prije svega ne razumijemo kako netko može voljeti vožnju na kiši, to mi je jedna od najmrzovoljnijih vožnji u životu. Naručito ako nemate odgovarajuću opremu, pa se voda počme slijevati niz tijelo….strašno!

U redu, razumijemo morate voziti imate trening plan koji morate ispoštovati i neminovno je da ćete vi i bicikl pokisnuti. Savjet za Vas, poslije vožnje pod vruć tuš, dobro se posušite, skuhajte si čaj i utoplite se kako bi ste izbjegli ozebline. Savjet za bicikl, gotovo jednak kao i vama, samo izbjeći ovaj dio sa čajem. 🙂
Vješanje bicikla o prednji kotač, dok se nadate da će voda nestati…teško da će pomoći.

Nakon vožnje po kiši, morate oprati bicikl i posušiti, a zatim i dobro prebrisati. Svaka kap vode koja ostane na okviru neće donijeti nikakvo dobro. Najbolje je da to učinite odmah nakon vožnje: to će zaustaviti svo smeće, ulja, dizel goriva i druge kemikalije s ceste da oštete vaš bicikl.

Najbolja stvar je kanta, topla voda, tekućina za pranje (čitaj deterdžent) i spužva. Najprije saperite bicikl vodom, zatim dobro nasapunjajte i očistite sve dijelove, a potom ponovo isperite sa vodom.

Sada imate lijep i čist bicikl, ali i dalje mokar, tako da je na redu čista i suha krpa koja će biciklu odlično doći kao sušenje. Najvažnije je da prebrišete dobro lanac, zupčanike, kočnice i ostale pokretne dijelove. To učinite sa drugom krpom, nemojte istu krpu kojom ste brisali lanac koristiti za brisanje okvira, jer bi raniji postupak pranja bio uzaludan. Nakon brisanja svakako podmažite lanac, ulje će ga odlično zaštititi i zamjeniti svu vodu koja bi mogla prouzrokovati hrđu.

Sada je vaš bicikl na udobnom i spreman za sljedeću vožnju. Okvir ne bi trebao i neće hrđati ukoliko se radi o aluminijskom ili karbonskom okviru, pa čak i čeličnom, no ukoliko je riječ o željeznom, sigurni ste sve dok boja ne bude oštećena, bilo kakve ogrebotine će hrđati ako bicikl ostane mokar. Voda isto tako može ući do okvira i ugroziti je iznutra, a to se može izbjeći sušenjem okvira nakon vožnje. Voda je osobito štetna oko seta glave, gdje se vilica spaja sa okvirom. Zapravo, taj dio zajedno sa ležajevim pogona i dijelom gdje cijev sjedala ulazi u okvir su najugroženiji, zbog količine vode koju točkovi kupe sa ceste u bacaju na ta mjesta. Svakako preporučujemo da redovno posjetite i obližnji servis kako bi se spomenuta mjesta rastavila, očistila i nanijela nova mast zbog dugotrajnosti istih dijelova.

S okvirom dobre kvalitete, cijevi se obrađuju i prije nego što se okvir farba i oslikava, tako da je vaš okvir dobro zaštićen, ali morate se brinuti o svom biciklu i čistiti ga i još važnije posušiti nakon vožnje. Samo vješanje bicikla nakon vožnje zasigurno nije riješenje, već problem.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More