Mitas 4 Islands: Kvarner spreman za jednu od najvećih svjetskih utrka u brdskom biciklizmu

Mitas 4 Islands održat će se na Krku, Rabu, Cresu i Lošinju od 11. do 14. travnja. Hrvatska turistička zajednica ističe važnost sportskih manifestacija poput ove za produljenje turističke predsezone.

Četvrto izdanje utrke Mitas 4 Islands na Kvarner dovodi šesto biciklista iz tridesetak zemalja – od Danske do Južnoafričke Republike. Najviše ih dolazi iz Belgije i Češke.

Utrka će se održati od 11. do 14. travnja 2018. godine. Kreće iz Baške, a vozi se na četiri otoka: Krku, Rabu, Cresu i Lošinju. Iz godine u godinu utrka ima sve jači utjecaj na lokalni turizam.
 


"Prošle je godine utrka stvorila ukupni turistički prihod od šest milijuna i petsto tisuća kuna, a reportaže s utrke pratilo je sedamsto milijuna ljudi diljem svijeta. Kad smo ju stvarali, želja nam je bila da utrka bude među deset najposjećenijih na svijetu, a trenutačno je treća u Europi i peta u svijetu. Riječ je o iznimnom uspjehu", kazao je Tomislav Zobec, direktor utrke Mitas 4 Islands na njezinu predstavljanju.

Zahvaljujući utrci svake se godine sve ranije otvaraju smještajni kapaciteti.

"Jedan od strateških ciljeva Hrvatske turističke zajednice je produljenje predsezone i posezone, a velik utjecaj na to imaju utrke poput Mitas 4 Islands. Hrvatska ima velik potencijal za cikloturizam, a utrke su dodatan poticaj da se ta grana turizma čim snažnije i čim prije kvalitetno razvije. Zaljubljenici u biciklizam su odlični gosti. Riječ je o gostima koji troše oko sedamdeset eura dnevno i koji se rado vraćaju na odredište koje im se svidjelo", kazala je Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav turističkih zajednica i razvoj proizvoda Hrvatske turističke zajednice.
 


Vlasta Mastrović, voditeljica projekata Turističke zajednice Kvarnera, istaknula je kako se Kvarner, među ostalim zahvaljujući i sportskim te rekreativnim manifestacijama, brendira u destinaciju sporta. Naime, za produljenje sezone važni su gosti koji preferiraju aktivan odmor. Kvarner ima više od dvije tisuće petsto kilometara uređenih biciklističkih i pješačkih staza.

Sudionici utrke Mitas 4 Islands voze po jednu etapu na svakom od četiri otoka – Krku, Rabu, Cresu i Lošinju. Ukupno će preći 270 kilometara staze i ostvariti preko 5000 metara visinskog uspona.

Utrka je namijenjena svim brdskim biciklistima – sportašima i rekreativcima. Ove se godine utrka prvi put boduje po međunarodnom sustavu bodovanja u brdskom biciklizmu – UCI. Za odličje će se boriti i biciklisti hrvatske reprezentacije Kristijan Budimir i Lorenzo Marenzi.
 


"Mitas 4 Islands razvio se u veliku sportsku priredbu i odličnu promociju hrvatskog turizma. Našim mladim reprezentativcima želimo uspješno sudjelovanje i plasman među deset najboljih", kazao je Tomislav Zadro, predsjednik Hrvatskoga biciklističkog saveza.

Na predstavljanju utrke sudjelovao je i Peter Vesel, svjetski poznati slovenski biciklist i prošlogodišnji pobjednik utrke Mitas 4 Islands u kategoriji Master. Iako je nastupao i na Cape Epicu, najpoznatijoj utrci brdskog biciklizma na svijetu, čast mu je među svjetskom biciklističkom elitom promovirati Mitas 4 Islands.
 


Na toj je utrci prijevoz između otoka organiziran Jadrolinijim trajektom, a natjecatelji mogu birati između brodskog, hotelskog te smještaja u vlastitoj organizaciji. Zbog njihovih te potreba osoba iz njihove pratnje ove se godine otvaraju hotel Vespera te Valamarovi hoteli Sahara i Corithia.

Mitas 4 Islands jedan je od četiri velika biciklistička događaja koji će obilježiti travanj u Hrvatskoj. Tu su još i Kamenjak Rocky Trails, Tour of Croatia i utrka Svjetskog kupa DH Lošinj.

Press: Nikolina Marović; Prorsus komunikacije 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More