Tanja Žakelj se oprostila od Unior-Sinter Factory Racing tima

Concentration on the start; photo by Grega Stopar

Davne 2013. godine, u mjesecima kojim su prethodile brojne sezone utrka, niti Tanja Žakelj niti bilo koji član tima koji se pridružio pod imenom Unior, sada Unior-Sinter Factory Racing, nije imao pojma o nevjerojatnoj priči koju smo pokrenuli i rezultatima koje ćemo postići. Sada, nakon desetljeća zajedničkog utrkivanja, Tanja će obući novi timski dres, ali će i dalje ostati članica Biciklističkog kluba Rajd koji vodi jedini Slovenski profesionalni MTB tim.

2013 sezona natjecanja započela je velikim iznenađenjem. Tanja Žakelj, tada već etablirana natjecateljica s odličnim rezultatima u juniorskim rangovima i top 15 Svjetskog kupa kao Elitna biciklistkinja, potpisala je za DH tim Unior Tools Team, koji je nastao u 2010 godini. No, neočekivana suradnja odmah je donijela rezultate i pobjede na prvim C1/C2 utrkama sezone… to je bilo samo zagrijavanje. U Albstadtu je održana prva ovosezonska utrka Svjetskog kupa, a Tanja je šokirala četvrtim mjestom i pokrenula val euforije. Tjedan dana kasnije u Nove Mesto na Morave Tanja je pobijedila u epskoj borbi s Mayom Wloszczowskom i odnijela svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu! Ovo je također bila prva pobjeda na ovoj razini i za Slovence. Niz je nastavljen pobjedom u Val di Soleu i prvim mjestom na Europskom prvenstvu! Kasnije tijekom sezone zauzela je 5. mjesto na Svjetskom prvenstvu i okrunila sezonu ukupnom pobjedom Svjetskog kupa! Snovi su se ostvarili, povijest je stvorena.

Tanja Žakelj: “Još su mi svježe uspomene na moj i Tinetov razgovor te zime u Ajdovščini, kada smo oboje vozili enduro utrke iz zabave. Ponudio mi je mjesto u ekipi i tako mi omogućio nastavak moje, već vrlo uspješne sportske karijere. Zahvalna sam mnogim ljudima koji su pomogli oblikovati moj sportski put i razvoj. Svi trijumfi, a najviše ljudi oko mene, uvijek će mi ostati u najljepšem sjećanju.”

Sinergija je donijela rezultate koji nisu prestali s krajem prve, super uspješne sezone. U 2014. Tanja je obranila naslov Europske prvakinje i nekoliko puta bila na postolju Svjetskog kupa. Sljedeća velika prekretnica dogodila se s utrkom na Olimpijskim igrama u Brazilu. Tanja je bila 13., što je jedini rezultat koji Tanja nije uspjela popraviti s Unior Factory timom; bila je 10. u Londonu, u posljednjoj sezoni prije dolaska u tim.

Prošle godine u 2022. imala je još jednu nevjerojatnu sezonu u kojoj se Tanja vratila u sam vrh utrka Svjetskog kupa. Osvojila je nekoliko top-10 rezultata, opet radeći stvari na svoj način. Sav ovaj uspjeh donio je i novu priliku koju je Tanja zgrabila s obje ruke. Nastupati će za novi profesionalni tim od 2023 godinne, ali će i dalje ostati članica Biciklističkog kluba Rajd.

Tanja Žakelj: “Na kraju sezone 2022. imala sam priliku potpisati za novu ekipu, nakon razmatranja i prvih razgovora odlučila sam napraviti promjenu. Najjači argument za promjenu bila je činjenica da imam priliku biti dio tima koji je 100% fokusiran na Olimpijski cross-country i ništa drugo. U isto vrijeme, drago mi je vidjeti da se XCO razvija i u Rajdu. Želim nam svima i svakom od nas sve najbolje i da izvučemo maksimum iz uvjeta, iskustava i znanja koje imamo.”

Tine Mahkovec, direktor tima i predsjednik Biciklističkog kluba Rajd: “Bit ćemo vječno zahvalni Tanji što je stavila tim i klub na svjetsku kartu i podigla razinu sporta u Sloveniji na višu razinu.

Tijekom godina stvorili smo čvrsto prijateljstvo, koje će sigurno ostati još godinama. Sretni smo što, unatoč svemu, Tanja ostaje dio Rajda. Uz njezinu pomoć razvit ćemo nove vrhunske natjecatelje i pokrenuti još mnogo projekata.”

Grega Stopar, voditelj Unior-Sinter Factory Racing tima: “Proteklih godina u timu smo imali mnogo izvrsnih natjecatelja, ali Tanja se ističe po mnogočemu. Ne samo zato što nam je većim dijelom bila jedina natjecateljica u Olimpijskoj cross-country disciplini , već zato što je svojom marljivošću i odlučnošću, kao i promišljenošću, izgradila uspješnu priču i usput nas puno toga naučila. Zajedno smo proputovali svijet i doživjeli puno lijepih stvari, ali i poraza – koji su u Tanjinom slučaju značili rezultate o čemu mnogi samo sanjaju. Puno toga je naučila, posebno da nikad ne treba odustajati. Nakon nekoliko stotina utrka zajedno, još se živo sjećam kako sam je čekao u ciljnoj areni one kišne nedjelje u Češkoj, kada je Tanja zakoračila prvi put na vrhu pobjedničkog postolja Svjetskog kupa i sve nas odvela do novih visina. U tom trenutku promijenili su se i naši životi i zbog toga ću joj zauvijek biti zahvalan.”

Tanjina jedno desetljeće duga povijest s Unior factory timom rezultirala je s nekoliko velikih pobjeda, pomogla je u promjeni stila XCO utrka, uzela bezbroj Državnih naslova i iznad svega dokazala da je sve moguće. Ali zasigurno neće stati ovdje i s Parizom 2024. na umu želimo joj sve najbolje u budućnosti!

Tanja, ostani dosljedna sebi!

PRESS: UniorSinter tim
Web: www.uniorsinter.com
Instagram/Facebook: @UniorSinter

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More