Može li Zwift zamijeniti događaje otkazane zbog koronavirusa?

S širenjem koronavirusa (COVID-19) u posljednjih nekoliko tjedana, vidimo kako svaki dan imamo nova otkazivanja utrka, uvode se ograničenja putovanja ili se vozači stavljaju pod karantenu.

Kako se više utrka prekida ili odgađa i kalendar profesionalnog biciklizma za proljeće/ljeto postaje sve rijeđi, ideja da se timovi na WorldTour razini okreću Zwift-u, postaje mnogo uvjerljivija.
 


E-sportske utrke

Zwift je već napravio pozive na profesionalne događaje. KISS Super League, Tour de Zwift i trenutno Tour of Watopia dio su Zwiftove opsežne pro-am e-sport serije u kojoj se ekipe poput Canyon//SRAM, Israel Cycling Academy i Cofidis natječu u virtualnim utrkama. Prošlog rujna/septembra Zwift i UCI dogovorili su se da ugose prvo e-sport Svjetsko prvenstvo u 2020. godini.
 


"Posljednjih smo godina naporno radili na stvaranju potrebnih alata za podršku novog sporta", kazao je Chris Snook, stariji PR menadžer u Zwiftu, "Potpuna usluga prijenosa uživo, robusna pravila i naravno jaka uprava".

Kako se UCI World timovi i Pro Timovi povlače iz više utrka zbog epidemije COVID-19, Zwift utrke mogle bi biti opcija za popunjavanje njihovih praznih kalendara.

"Postoji potencijal da se više ekipa može natjecati u ovim serijama, a drugi da napreduju, ako se žele pridružiti", kazao je Snook.

Trening u karanteni

Biciklisti iz Cofidisa i FDJ-a, koji se nalaze u karanteni u hotelu u UAE, napokon su nedavno uspijeli dobiti bicikle i trenažere nakon gotovo tjedan dana odsustva sa treninga. Australac Nathan Haas, koji se utrkuje za Cofidis, objavio je tweet o svom iskustvu sa Zwiftom.

 


 


 


Dokazano je da je i dalje moguće voziti i natjecati se dok ste pod karantenom. Kako se povećavaju ograničenja putovanja i biciklistima onemogućuje dolazak iz mjesta poput Italije ili im se zabranjuje napuštanje područja koja su pod visokim rizikom, Zwift nudi sigurno okruženje za utrke i treninge.
 


"Zwift ostaje otvoren za sve – bilo da se radi o novim članovima, vikend ratnicima ili profesionalcima na Svjetskoj razini", kazao je Snook. "Sretni smo što smo u mogućnosti da pokušamo pružiti podršku vozačima kako bi i dalje mogli da treniraju."

Publika

Gledatelji su i dalje u prilici gledati utrke i nije im potreban Zwift račun za ulazak u akciju. "Utrke poput Tour of Watopia – i druge pro esports serije – prenose se uživo putem platformi kao što su YouTube, Facebook i Twitch", dodao je Snook.

 

 

Ograničenja

Iako smo mogli vidjeti timove visoke razine koji se okreću i ulaze u svijet virtualnih utrka, postoje ograničenja koliko će ovo zapravo biti stvarna zamjena utrka. Zwift je kreirao stazu u Yorkshireu koja se vozila tijekom održavanja Svjetskog prvenstva 2019., ali je trebalo nekoliko mjeseci da programeri naprave stazu i testiraju dizajn. Malo je vjerojatno da bi programeri imali dovoljno vremena da kreiraju virtualnu verziju Giro d'Italia ili Paris-Roubaix.
 


"U ovoj fazi ne znamo u potpunosti kakav će utjecaj biti na nas ili ostatak sportskog svijeta", kazao je Snook. "Kao i svi, nadamo se da će se stanje za sve poboljšati što je brže moguće. Međutim, mi smo ovdje da do tog trenutka pomognemo biciklističkoj zajednici".

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More