Disk ili obodna kočnica na cestovnom biciklu

Prije svega želim istaknuti da ovo nije članak koji će Vam donijeti neki konačan i ultimativan odgovor, stoga ukoliko ga čitate iz tog razloga možete odmah zatvoriti i preći na drugi tekst. Zapravo ovog puta i ja sam tražim odgovor i želim sa vama podjeliti svoja razmišljanja, ali isto tako čuti i Vaša mišljenja.

Naime, ovih dana sam pred dilemom, razmišljam o zamjeni svog cestovnog bicikla i jednostavno kad uđete u taj svijet pretrage, pomalo se izgubite. Karbon ili aluminij, mehanička grupacija ili pak ona električna, tradicionalne obodne (V-brake) ili nove snažne disk kočnice … ovog puta mi je sve jasno, znam što želim, no zapeo sam na kočnicama!

Zapravo vjerujem da je to jedno od najčešćih pitanja danas: Da li su disk kočnice bolje za cestovne bicikle od tradicionalnih obodnih kočnice?

U posljednje vrijeme vidimo da velik broj biciklističkih kompanija sada u svojoj ponudi imaju većinom bicikle sa disk kočnicama. Zapravo jako mnogo novca se ulaže u marketing koji je usredotočen na prodaju diskova za svaku vrstu bicikliranja. Stoga je lako je razumjeti zašto većina ljudi misli da su diskovi bolji za cestovne bicikle.
 


Disk kočnice su postale popularne na svim vrstama bicikla iz različitih razloga. Jedna i zasigurno najveća od njih je što se smatra da nude superiorno kočenje. To izgleda da i ima smisla – naposljetku, disk kočnice su na automobilima i motociklima donijele revoluciju po pitanju performansi kočenja. Pa se samim time javilo i pitanje zašto to ne bi učinili na biciklima? Sjetimo se samo brdskih bicikla, danas gotovo nitko ne želi MTB bicikl sa obodnim kočnicama, no s druge strane cestovni bicikli imaju veliku tradiciju iza sebe i jako teško je promjeniti razmišljanja o izgledu i novom dizajnu na istim. I naravno, u cestovnom biciklizmu je sve u težini. 🙂

Konkretno, nemam ništa protiv disk kočnica, sviđaju mi se. No, trenutno na ponudi imam jako lijep bicikl i koji mi se jako dopada, ali dolazi sa obodnim kočnicama. Javlja se pitanje: Ako sada kupim bicikl sa obodnim kočnicama, a budućnost donosi diskove, hoće li mi kasnije biti teško prodati taj bicikl? Hoće li postati bezvrijedan, baš kao što su postali 26' kotači pojavom onih većih od 27.5' i 29' kotača?
 


Da ne duljim u sljedećem tekstu su razložiti neke prednosti i nedostatke diskova i svoj razmišljanja, a ponavljam, svakako bih volio čuti i Vaše mišljenje.

Zaustavna snaga: Nepobitna je činjenica da disk kočnice nude veću zaustavnu snagu od obodnih kočnica.
Vozio sam već ranije cestovni bicikl sa disk kočnicama i ostao sam nemalo iznenađen sa samopouzdanjem koje nude diskovi. No postavlja se pitanje koliko nam je potrebna ta veća zaustavna snaga na cestovnom biciklu? Koliko često imamo potrebu za jakim kočenjem na cestovnom biciklu? Ja doista, izuzev spusteva, rijetko koristim kočnice na cestovnom biciklu, a vjerujem i mnogi od vas. Ako ćemo razgovarati po pitanju zaustavljanja, nedavno sam imao veću nezgodu sa cestovnim koje se zaustavljalo pomoću obodnih kočnica. Prebrzo uletio u krivinu, stisnuo sam snažno kočnice i one su zaista ponudile jaku zaustavnu snagu, čak je stražnji kotač i zablokirao, ali uske gume cestovnog bicikla nisu mogle prenijeti tu snagu na cestu što je uzrokovalo proklizavanje i pad. Vjerujem da bi se ista stvar dogodila i sa disk kočnicama.

Kočenje u mokrim uvjetima: Još jedna prednost za disk kočnice. One doista pružaju dosljedno kočenje u svim vremenskim uvjetima. Ovo je naručito izraženo kod karbonskih kotača. No, sa druge strane postavlja se pitanje koliko su nam česte vožnje po kišnim uvjetima? Ovdje smisao vidim kod profesionalnijeg bavljenja cestovnim biciklom, gdje ekipe moraju voziti bez obzira na vremenske uvjete.

Održavanje: Ovdje ide plus za obodne kočnice, koju su jednostavnije za održavati od hidrauličnih diskova. 
Kad kažemo održavanje na što mislimo? Obično se misli na njihovo ozračivanje, s obzirom da je zamjena disk pakni poprilično jednostavna, ako ne i jednostavnija od pakni za obodne kočnice. No, zapravo koliko često imamo potrebu za ozračivanjem kočnica? Vozim MTB bicikl sa Shimano XT kočnicama i još niti jednom u 3 godine nisam imao potrebe za ozračivanjem, a i ako se javi ta potreba, jednostavno bicikl odvezemo u servis, gdje dečki taj posao obave u roku nekoliko minuta.

Težina: Zbog dodatne opreme koja je potrebna za disk kočnice one dolaze kako teže od obodnih, stoga ovdje plus ide za obodne kočnice. Obodne kočnice obično su izrađene od laganih aluminijskih materijala, tako da su znatno lakše. I ovdje možemo imati podjeljena mišljenja. Nisam toliko orijentiran za malu težinu, ali zaista je lijepo vidjeti brojku manju od 7kg, pri vaganju bicikla.
 


Rasipanje topline: Ovdje opet imamo prednost za disk kočnice. Na što mislimo? Tijekom dugih spustova, pakna kočnice može zagrijati obrub kotača, što dovodi do slabljenja ili gubitka snage kočenja – ovo je naročito izraženo s karbonskim kotačima. Disk kočnice ostaju mnogo hladnije i njihova zaustavna snaga neće slabiti. Također, tu se kod obodnih kočnica javlja problem trošenja kotača, tako da ponekada imamo problem sa potrebom zamjene obruča kotača ili pak cijelog kotača. Ovo je jedna stavka koja po meni baš ide u prednost disk kočnica.

Mogućnost ozllijeda: Ovdje prednost ide za obodne kočnice, gdje ne postoji gotovo nikakva vjerovatnoća za ozljedama. Po pitanju ozlijeda na disk kočnicama, konkretno nisam svjedočio niti jednoj, no pratio sam medije koji su izvještavali o tome, kao i ozlijede koju je zaradio Fran Ventosa vozač tima Movistar na utrci Paris – Roubaix. To se desilo u 2016. godini i od tada nisam upratio neka velika izvještavanja o ozlijedama koje je prouzročila disk kočnica. Zapravo i ne razmišljam previše o ozlijedama kada krenem na vožnju. Postoji puno veća vjerovatnoća da će nas auto udariti, nego da ćemo se ozlijediti od disk kočnicu, no kako sam rekao, pri odlasku na vožnju ne želim da razmišljam o tome.

Estetika: Stavka koja je više subjektivna. Mnogi cestovni biciklisti će cijeniti bezvremensku estetiku obodnih kočnica (kao i korištenje trake na upravljaču koja se slaze sa bojom sjedala ili odjeće koja se uparuje sa bojom bicikla itd.)
 


Zaključak: Ne znam jesam li nešto preskočio, ali gledajući prednosti i mane u gore navedenim stavkama, kad izuzmemo estetiku, rezultat je izjednačen. Po pitanju performansi disk kočnice su bolje, bez daljnjeg. Nude bolju zaustavnu snagu, nego što će obodne kočnice to ikada moći ponuditi. Međutim, ukoliko ste jedan od onih biciklista koji broje svaki gram, onda su obodne kočnice bolja opcija. Najnovije tehnologije, guma na paknama i oboda na kotačima, nude doista zapanjujuće performanse i odličnu zaustavnu snagu, a ne dodaju na težini.

Ono što me najviše brine je kretanje tržišta i razmišljanja biciklističke populacije po pitanju popularnosti disk kočnica. Vratiti ću se na gore napisani tekst; Hoće li cestovni bicikl sa obodnim kočnicama u budućnosti biti zaboravljen od biciklista i postati bezvrijedan, kao što je to slučaj sa brdskim biciklima?

Pitanje za sve Vas! Da danas kupujete bicikl, što biste odabrali?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More