Tour de France 15.etapa: Wout Poels izvojevao solo pobjedu

Nakon sjajne izvedbe koju su vozači pokazali u četrnaestoj etapi, danas smo živjeli konvencionalniju etapu, ali još uvijek zabavnu, s teškom borbom za odlazak u bijegove vrlo visoke razine. Finalna borba među vozačima u ukupnom poretku ponovno nas je ostavila neriješenim rezultatom između Pogačara i Vingegaarda, koji će se u utorak sastati na vrlo teškom kronometru, nakon drugog i zasluženog dana odmora u kojem će vjerujemo uživati.

Staza

Nedjeljna cijena bila je pet kategoriziranih uspona na preko 179km od Les Gets les Portes du Soleil do cilja vrha u Saint-Gervais Mont-Blanc. Završni uspon bio je dvodijelni. Prvo je došao uspon 2.kategorije Cote des Amerands, koji je donio 2,7km s 10.1% nagibom staze, a zatim Mont-Blanc, u dužini od 7,7 km sa 7% nagiba.

Vingegaard i Pogacar u žestokoj borbi koja ishod Toura ostavlja za posljednji tjedan

Treći uzastopni dan planina u Alpama i, još jednom, čvrsti lanci koji, iako nisu veliki divovi, riječ je o teškim usponima i, iznad svega, u nizu koji jedva dopušta odmor. U jelovniku dana, između Les Getsa i Saint Gervais Mont Blanca, na dužini od 179km, biciklisti su morali svladati 5 isprekidanih prijevoja, od kojih su tri prve kategorije, kojima je, kao i ovih dana, trebalo dodati barem dva ili tri uspona koji bi se također mogli računati.

I, kao i prethodna dva dana, etapa je krenula bez predaha u potrazi za bijegom koji je, nakon jučerašnjeg velikog osipanja među favoritima za generalni plasman, danas imao dobre izglede za uspjeh. Mathieu van der Poel bio je prvi koji je pokrenuo neprijateljstva i od tada je to bila stalna bitka.

Tour de France 15

Na jednom od tih uspona bez bodovanja, ali u pravoj luci, Lutsenko i Alaphilippe su išli naprijed, vodeći tešku bitku s glavnom grupom iz koje su vozači iskakali i formirali malu skupinu iz koje su Kazahstanac i Francuz ponovno krenuli u dobiti mali razmak dok se, zauzvrat, činilo se da se grupa koja ganja konsolidirala sa 36 jedinica, iako bez odobrenja pelotona.

Međutim, kilometrima ispred, došlo je do velikog sudara u pelotonu kada se biciklist susreo s gledateljem koji je imao nesretnu naviku više se zanimati za fotografiranje mobitelom nego za gledanje utrke i držanje udaljenosti od biciklista. To je uzrokovalo zaustavljanje pelotona i razmak za bijeg narastao je na 8 minuta.

Pregled sastava ove grupe uključivao je praktički najbolje od pelotona, uključujući imena kao što su Wout van Aert, Marc Soler, Thibaut Pinot, Mikel Landa, Giulio Ciccone, Mattias Skejmose, Mathieu van der Poel, Michael Woods između ostalih, koji su uspjeli uhvatite Lutsenka i Alaphilipea na spustu s prve interpunkcijske točke, Col de la Forclaz.

U onome što je možda bio bauk dana, Col de la Croix Fry, pokreti su nastavljeni s biciklistima poput Ruija Coste koji su se pokušavali istaknuti. Prijevoj koji je gotovo bez odmora slijedio Col de Aravis, gdje je Marc Soler napao, već nanjušivši vrh. Wout van Aert krenuo je u potjeru, jurio je na nizbrdici i, nezadovoljan time, Belgijac je nastavio pokazivati svoje ogromno majstorstvo na biciklu kako bi nastavio naprijed u društvu Wout Poels i Kriss Neilands. No, kasnije Latvijac je imao lošu sreću i pretrpio gadan udarac prilikom pada kada je zakačio limenku koju mu je poslužio jedan od motocikala, zbog čega je i izgubio ravnotežu i pao, izgubivši sve mogućnosti u jednom potezu.

U međuvremenu, iza, Jumbo-Visma je pojačao tempo u glavnini u nastojanju da zaoštri utrku kako bi izbjegao iznenađenja u završnom dijelu, ostavljajući glavninu prilično desetkovanu u iščekivanju onoga što bi se moglo dogoditi u posljednjem lancu uspona na Cote des Amerands i cilj u Sain Gervais Montblanc.

Ovdje su Wout Poels i Van Aert stigli u vodstvo jer je Marc Soler bio odsječen nekoliko kilometara prije u području zavoja, križanja i kružnih tokova i morao je veslati da bi skoro ponovno ušao u uspon Des Amerands, u trenutku kada je Wout Poels, koji je nestao tijekom cijele turneje, odlučio je napasti i ostaviti Van Aerta da sjedi.

Tour de France 15
Tour de France 15

Marc je prvo prestigao Belgijca u potjeri za Poelsom, kojeg je zamalo uhvatio na vrhu ovog kratkog, ali vrlo teškog uspona. Ali nije uspio ući i na posljednjem usponu na Saint Gervais Mont Blanc ostao je bez baterije i morao je odustati te ga je ponovno prestigao Van Aert koji je, neuspješno, pokušao smanjiti zaostatak za Poelsom koji bi završio bez problema odnijeti etapnu pobjedu.

Došlo je vrijeme da pogledamo glavninu koja se pela na Des Amerands živahnim tempom, ali bez značajnijih promjena. U poveznici između dva uspona, zahvaljujući boljoj liniji, Carlos Rodriguez se izdvojio nekoliko metara, što je samo pojačalo tempo UAE-a zbog kojeg Hindley popušta na početku uspona.

Rafal Majka se povukao, a Adam Yates je ušao da gura, udvostručivši tempo, što je također uzrokovalo odustajanje Carlosa Rodrigueza. Zatim, malo dalje naprijed, došlo je do čudnog kretanja UAE tima s napadom Adama Yatesa i zaustavljanjem Pogačara i Vingegaarda u manevru koji bi se mogao protumačiti kao pokušaj vraćanja Britanaca na pobjedničko postolje kako bi izvršili pritisak na Danca iz Jumbo-Visma. Stanka na kojoj je Carlos Rodriguez bio zahvalan, jer bi se vratio u kolo dvojice vodećih.

Tour de France 15

U svakom slučaju, čudna taktika kada je na kilometar zaostatka Tadej Pogačar već izvodio svoj uobičajeni suhi i intenzivni napad koji ovaj put nije imao problema parirati Jonasu Vingegaardu. Ubrzanje koje je služilo samo za neutralizaciju Adama Yatesa koji je pak stigao za volanom Marca Solera. Novi napad, potpuno besmislen, prema finišu presjekao je Yatesa, a da Pogačar ovaj put nije uspio uhvatiti niti sekunde. U svakom slučaju, Adam je uspio skratiti 17 sekundi s Carlosom Rodriguezom koji se približio na postolju koje postaje vrlo skupo.

Rezultati na 15.etapi Tour de France:

 1. Wout Poels (Bahrain-Victorious) 4h40’45’’
 2. Wout van Aert (Jumbo-Visma) +02’58’’
 3. Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) +03’00’’
 4. Lawson Craddock (Jayco-AlUla) +03’10’’
 5. Mikel Landa (Bahrain-Victorious) +03’14’’
 6. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) +03’14’’
 7. Guillaume Martin (Cofidis) +03’32’’
 8. Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) +03’43’’
 9. Simon Gugliemi (Arkéa-Samsic) +03’59’’
 10. Warren Barguil (Arkéa-Samsic) +04’20’’

Generalni plasman na Tour de France 2023:

 1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 62h34’17’’
 2. Tadej Pocagar (UAE Team Emirates) +10’’
 3. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +05’21’’
 4. Adam Yates (UAE Team Emirates) +05’40’’
 5. Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) +06’38’’
 6. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) +09’16’’
 7. Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) +10’11’’
 8. Simon Yates (Jayco-AlUla) +10’48’’
 9. David Gaudu (Groupama-FDJ) +14’07’’
 10. Guillaume Martin (Cofidis) +14’18’’

KOMPLETNI REZULTATI 15.etape Tour de France – OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More