Nagrađen Bosch eBike ABS sustav za bicikle

Automobili i motocikli su se dugo oslanjali na protublokirajuće sustave kočenja, poznatije kao ABS.

Budući da Bosch sada pokreće prvi ABS u svijetu za e-bicikle, izgleda da je ova tehnologija osvojila tržište bicikla i pridonijela poboljšanju sigurnosti e-biciklista. Za ovaj napredak, Bosch je dobio nagradu za "Dizajn i Inovacije Pioneer".
 


Ova "Dizajn i Inovacije Nagrada" nastoji istaknuti napore unutar biciklističke industrije kako bi se stvorili najinovativniji proizvodi, kao i proizvodi visokih performansi. Tim za dodjelu nagrada godišnje vrši odabir aktualnih i budućih trendova koji imaju utjecaja na budućnost. Boschova najnovija tehnologija, eBike ABS, predstavlja ključnu ulogu u dokazivanju da evolucija e-bicikala nikako nije sazrela. Prvi protublokirajući kočni sustav na svijetu za bicikle predstavlja pionirski rad koji značajno poboljšava sigurnost e-bicikala, što je značajan element s obzirom na široki spektar korisnika.
 


I dok e-bicikli uživaju u ovoj sve većoj popularnosti, ideja biciklizma kao prometnog sredstva ponovno je u središtu pozornosti. S e-biciklima zauzima sve veći aspekt, međutim, postojao je rizik da se neiskusni vozači možda neće moći nositi s današnjim moćnim modernim disk kočnicama. Bosch eBike ABS je sustav koji sprječava proklizavanje prednjeg kotača pod teškim i naglim kočenjem, što znači da će neiskusni vozači, a i svi ostali biti sigurniji tijekom kočenja.
 

 


Bosch eBike ABS koristi energiju iz glavne baterije na biciklu i radi potpuno automatski. Senzori na rotorima kočnice komuniciraju s elektronikom u glavnom modulu koji hidraulički regulira snagu kočenja. Koristi vrlo malo energije i sustav ostaje aktivan čak do dva sata nakon isključivanja potpore (ako je baterija prazna). MAGURA je preuzela uzde za kočionu tehnologiju s kočnicama CMe ABS. Sustav će u početku biti kompatibilan samo s ovim kočnicama, iako su još modeli u postupku izrade. Dodatna težina s ABS sustavom iznosi oko 800 g.
 


Bosch eBike ABS sustav funkcionira kako je obećano, pruža dodatnu sigurnost vozačima. Na asfaltu sustav učinkovito sprječava da se stražnji kotač podigne s tla. Čak i ako se netko namjerno pokuša da naglim stiskanjem kočnice isto učini, opasnost od prebacivanja preko upravljača je minimalna. Još jedna okolnost u kojoj se sustav ABS ističe je kočenje na labavom tlu, odnosno makadamu, gdje učinkovito onemogućuje blokiranje i proklizavanje vašeg prednjeg kotača. Prednji kotač drži liniju u dubokom šljunku, a smanjena je i duljina kočenja.
 

 


ABS eBike bit će predstavljen tijekom 2018 sezone – uglavnom za bicikle namijenjene turizmu. Ovaj sustav može biti ključan na tržištu najma bicikla, jer vozači iznajmljuju bicikle možda nisu navikli na ovakve vrste bicikla, kao i terene po kojim ih voze. U 2018. godini ovaj sustav će postati dostupan svim proizvođačima. Trenutačno je rezerviran za Avanturističke i Gradske bicikle s 28" kotačima. Svakako da ti ima mjesta za poboljšanja na dizajnu kako bi se smanjila težina i masa, a uvjereni smo da će ABS biti hit.

Prijenosom tehnologije automobila na e-bicikle s eBike ABS sustavom, Bosch je pokazao pionirski duh. Sustav znatno poboljšava sigurnost i zaštitu e-biciklista prilikom kočenja pod opterećenjem ili u situacijama panike. Ovaj Boschov odgovoran pristup se može smatrati doprinosom sigurnosti svih na cesti. To je hrabar korak koji Pioneerov tim za nagradu smatra dostojnim poštovanja i dodjeljuje mu Nagradu za Dizajn i Inovacije Pioneer.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More