Najbolji biciklist današnjice pozitivan na doping

Britanski biciklist Chris Froome (32), član Team Skya, bio je pozitivan na dopinškom testu nakon nastupa na Vuelti u rujnu ove godine.

Nalazi otkrivaju kako je Froome imao povišene parametre salbutamola, lijeka protiv astme na testiranju koje je obavljeno 20. rujna.

Pravila Međunarodne antidopinške agencije dopuštaju 1000 nanograma salbutamola po mililitru, dok je najuspješniji britanski cestovni biciklist imao dvostruko toliko u svom uzorku urina.

Froomeu prijeti teška kazna koja bi ga mogla udaljiti od nastupa na Giro d'Italiji sljedeće godine, kao i Tour de Francea, pišu Sportske novosti.

Tako je 2007. godine Talijanu Petacchiju odrezana 12-mjesečna suspenzija zbog povišenog nalaza na salbutamol i oduzeto mu je pet etapnih pobjeda na Giro d'Italiji.

"Moje stanje s astmom se pogoršalo i slijedio sam liječničke savjete i povećao dozu salbutamola. Kao i uvijek pazio sam da ne koristim prekomjernu dozu. Pružit ću istražiteljima sve potrebne informacije", objasnio je Froome, aktualni pobjednik Vuelte i Tour de Francea.

S četiri naslova ukupnog pobjednika Froome je jedan od najsupješnijih vozača u povijesti Tour de Francea, a osvajao ga je 2013., 2015., 2016. i 2017.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More