Team Sky priznao da je Froome uzimao povećane doze salbutamola

Biciklistička momčad Team Sky priopćila je kako je njezin član Chris Froome tijekom ovogodišnje Vuelte, zbog problema s astmom,

uzimao povišene doze salbutamola  nego uobičajeno, ali tvrde da je to i dalje bilo u granicama koje dopušta WADA.

Tijekom posljednjeg tjedna Vuelta, Chris je iskusio akutne simptome astme. Po savjetu timskog liječnika, koristio je povećanu dozu salbutamola (još uvijek unutar dozvoljenih doza) u razdoblju do testiranja urina 7. rujna. Kao vođa utrke, Chris je nakon svih faza testiran tijekom tog razdoblja i on je objavio korištenje lijekova kao dio procesa”, navodi se u priopćenju iz Team Skya.

Inače, pravila Međunarodne antidopinške agencije dopuštaju 1000 nanograma salbutamola po mililitru, dok je najuspješniji britanski cestovni biciklist imao dvostruko toliko u svom uzorku urina.

Iz Froomove momčadi napominju kako Chris ima astmu od djetinjstva i koristi inhalator za uzimanje lijeka salbutamol kako bi spriječio i ublažio simptome prouzročene vježbanjem te da nijedan od 20 drugih testova koji su provedeni na Vuelti nisu zahtjevali od Chrisa dodatno objašnjenje.

Obavijest o nalazu ispitivanja ne znači da je bilo koja pravilo prekršeno. Nalazi potiču zahtjeve UCI-a koji imaju za cilj utvrditi što je uzrokovalo povišenu koncentraciju salbutamola”, navodi se u priopćenju.

Iz Froomove momčadi navode i da postoje znatni dokazi koji pokazuju da postoje značajne i nepredvidive varijacije u načinu metabolizma i izlučivanja salbutamola. Kao rezultat toga, uporaba dopuštenih doziranja salbutamola ponekad može rezultirati povišenim koncentracijama urina, koje zahtijevaju objašnjenje.

Širok raspon čimbenika može utjecati na koncentracije salbutamola, uključujući njegovu interakciju s hranom ili drugim lijekovima, dehidracijom ili vremenom korištenja salbutamola prije testa".

Chris Froome je rekao:                                                     

"Poznato je da imam astmu i točno znam što su pravila. Koristim inhalator za upravljanje mojim simptomima (uvijek unutar dopuštenih granica) i uvijek znam da ću biti testiran svaki put kada nosim dres vođe utrke.

"Moja astma je pogoršala Vuelta, pa sam slijedilo savjet liječnika tima da povećam dozu salbutamola. Kao i uvijek, uzeo sam najveću pažnju kako bih osigurao da nisam koristio više od dopuštenih doza.

Ozbiljno shvaćam liderstvo u svom sportu. UCI je apsolutno u pravu da ispita rezultate testiranja i, zajedno sa timom, pružit ću sve informacije koje su potrebne"

Dave Brailsford, šef Team Skya, rekao je:                    

"Postoje složeni medicinski i fiziološki problemi koji utječu na metabolizam i izlučivanje salbutamola. Predani smo utvrđivanju činjenica i razumijevanju upravo onoga što se dogodilo ovom prigodom.

Imam najveće povjerenje da je Chris, ostajo unutar dozvoljene doze za salbutamol. Naravno, učinit  ćemo sve što možemo da pomognemo u rješavanju ovih pitanja."

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More