Najbolji način za ublažavanje škripe kod disk kočnica

Škripanje disk kočnica može pokvariti užitak u vožnji, Bikemagazin vam donosi neke od najboljih savjeta za tiši život na biciklu.

Škripave disk kočnice jedna su od najvećih frustracija biciklizma, ranije kod brdskog biciklizma, a u novije vrijeme i cestovnog, ali dobra vijest je da se ovo gotovo uvijek može popraviti. Rješenja su često jednostavna, a mi ćemo ovdje proći nekoliko njih, počevši od najvjerojatnijih krivaca.
 


Čak i na najboljim kočnicama ova škripa se može pojaviti jer je škripanje uzrokovano visokofrekventnim vibracijama, od stvari poput vode zarobljene između pločice i rotora, ili nedosljedne kočione površine na pločici ili samom rotoru. Zvuk te vibracije pojačava se kroz vaše kotače i vaš šuplji okvir, a onda gle … "zov trube cijela okolina može čuti".

Povremeno škripanje je normalno i često ga se možete riješiti tako da nastavite s jakim kočenjem kako biste očistili bilo kakav pijesak ili voda koja ga uzrokuje. Ali ako je ovaj zvuk uporan, htjet ćete čitati dalje kako biste saznali kako zaustaviti buku.
 


Obloge na vašim disk kočnicama

Prvo krećemo od glavnih stvari. Kočione pločice ostavljaju naslage na metalnim rotorima što zapravo pomaže pri kočenju. Kada su pakne ili rotori novi, potrebno je 10 minuta pažljivo kočiti da se kočnice ulegnu kako biste osigurali da se naslaga ravnomjerno rasporedi po rotorima. Inače ćete završiti s neravnomjernim, zapečenim naslagama koje izazivaju vibracije na rotorima i u najgorem slučaju ćete ih morati zamijeniti.

  • U sigurnom području vozite se brzinom od oko 10 km/h, a zatim ravnomjerno kočnite dok sjedite, dok ne usporite na brzinu hodanja. Nemojte snažno i neravnomjerno kočiti, od vitalnog je značaja, jer riskirate da na rotoru ostane neravnomjeran sloj naslaga sa obloga kočnica. Ponovite ovo 10 puta.
  • Zatim ponovite postupak na brzini od oko 25km/h.
  • Možda će vam trebati veća brzina ili više ponavljanja za veće rotore, a tijekom cijelog procesa trebali biste osjetiti kako se snaga kočenja povećava.

Ovdje je ključno progresivno stvaranje topline. Možda bi bilo primamljivo stvoriti toplinu jednostavnim laganim povlačenjem i držanjem kočnica dok pedalirate, ali izbjegavajte to jer se kotači neće okretati dovoljno ravnomjerno.
 


Provjerite na savijenuće rotora

Lako je saviti rotor, posebno u transportu, stoga zavrtite kotač dok je još na biciklu i potražite pregib. Možda ćete čak primijetiti kako se kotač zaustavlja na savijenom dijelu. Ako postoji pregib, pažljivo ga popravite podesivim ključem ili alatom za ravnanje rotora.

Za precizniju provjeru, uklonite rotor i stavite ga na list bijelog papira kako biste bolje vidjeli neravnine.
 


Očistite rotore

Upotrijebite čistu krpu s sredstvom za čišćenje disk kočnica ili jeftinijim izopropilnim alkoholom kako biste očistili svoje rotore od masnih naslaga koje mogu uzrokovati cviljenje i također ubiti vaše pločice. Nemojte koristiti općenito sredstvo za čišćenje ili deterdžent za bicikle jer i oni mogu ostaviti svoje naslage.

Općenito, dobro je ne petljati previše s rotorima ili paknama, ali ako ste slučajno upotrijebili ulje u spreju za podmazivanje lanca, ili ste svoje diskove poprskali sredstvom za čišćenje pogonskog sklopa, ili ste prevozili svoj bicikl na stražnjem dijelu automobila gdje se rotori nalaze u blizini ispušnih plinova i onečišćenja sa ceste, dobro čišćenje rotora može riješiti škripanje.
 


Očistite kočione pločice

Važno je znati da su pločice disk kočnica porozne, stoga nemojte koristiti bilo kakvo otapalo na njima ili će se upotrebljeno sredstvo samo trajno utopiti u pločicu. Dobar piling s vodom i čistom četkom može pomoći.

Ali ako imate površinsko onečišćenje s uljem ili glazirane jastučiće (zbog nakupljanja previše topline prije nego što kočione obloge ne nalegnu), onda možete pokušati lagano izbrusiti površinu pakni. Imajte na umu da čak i prirodno ulje iz vaših prstiju može kontaminirati kočionu pločicu.

Ekstremnije metode uključuju pričvršćivanje kočionih obloga u škripac ili stegu i pažljivo zagrijavanje plamenom kako bi se onečišćenje pokušalo spržiti (ne dopustite da pločica dođe do točke užarenja) ili ih pokušajte zagrijati u pećnici.

U nekom trenutku, možda ćete morati jednostavno odustati i zamijeniti svoje kočione obloge, pogotovo ako su se onečišćenja upila.
 


Provjerite je li sve pričvršćeno

Malo je vjerojatno da su vam vijci rotora olabavljeni, ali provjerite jesu li ravnomjerno zategnuti za svaki slučaj (6.2nm za SRAM, 2-4nm za Shimano; očito ovaj problem nije slučaj za Centerlock rotore) pažljivo zategnite kočione čeljusti kako biste bili sigurni da tamo nema vibracija, upotrijebite tekućinu za zatezanje vijaka i zamijenite istrošene ili nekvalitetne vijke.

Ponovno poravnajte čeljusti

Ako se lijeva i desna čeljust ne stisnu na rotor u isto vrijeme, ili točno na rotor, ovo može uzrokovati vibracije i škripanje. Vizualno provjerite je li rotor poravnat sa središnjom linijom spajanja u čeljusti. Ako nije, evo jednostavne metode za podešavanje hidrauličnih disk kočnica. Otpustite dva vijka koji drže čeljust za okvir dok se čeljust ne pomakne, zatim lagano stisnite kočnicu da povučete čeljust na rotor, a zatim ravnomjerno zategnite vijke dok ujedno i dalje držite ručicu kočnice.

Ako zamijenite različite kotače s malo drugačijim razmakom rotora na biciklu, možda ćete svaki put morati ponovno ravnati čeljusti. A ako se čini da se čeljusti odbijaju pravilno poravnati bez obzira na to što radite, zamolite svog lokalnog servisera obavi posao umjesto vas i ponovno centrira čeljusti kako bi se uvjerili da je sve ispravno postavljeno.
 


Drugi načini za zaustavljanje škripe disk kočnica

Metode koje smo naveli gore u tekstu riješit će većinu škripanja, ali ako još uvijek nemate sreće, privremena zamjena komponenti trebala bi vam pomoći da suzite stvari:

  • Isprobajte različite kočione obloge (pakne). Na primjer, smola/organske pakne obično su tiše od metalnih
  • Čini se da neke kombinacije pakni i rotora rade sretnije zajedno od drugih. Raspitajte se i kao početnu točku upotrijebite pakne i rotore istog brenda.
  • Ako imate više od jednog bicikla s kompatibilnim dijelovima, eksperimentirajte s zamjenom kotača,pakni i/ili rotora između bicikla, jedan po jedan.

U najgorem slučaju, ako i nijedna od gore navedenih metoda ne funkcionira, možda ćete morati i zamijeniti disk pločice i rotore. Provjerite koji su najbolji rotori i pakne disk kočnica za vaš bicikl i posavjetujte se kod naših partnera: Trek Bike Centar; M-Bike Shop; ExtremeShop Split ili Capriolo Sport Centar ako niste sigurni koje su opcije najbolje za vas.
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More