Pet ključnih trenutaka u muškoj XCO sezoni

Bliži se kraj godine, a XCO natjecanja su već uveliko završila, pa je pravo vrijeme da rezimiramo malo najbolje trenutke iz 2021. sezone.

Možemo reći da sezona 2021. nije bila normalna sezona jer smo imali Olimpijske igre negdje između utrka i bilo je mnogo protagonista koji su imali vrhunske trenutke. Stoga smo odabrali 5 trenutaka ili protagonista koji će nam pomoći da rezimiramo 2021. XCO sezonu.
 


Tom Pidcock: debi, proboj i Olimpijsko zlato

Britanski vozač Tom Pidcock debitirao je 2021. u Elitnoj kategoriji brdskog bicikalizma, nešto što je izazvalo jednako očekivanja kao i sumnje za koje je on sam bio odgovoran kada je u svojoj prvoj utrci startao s 93. pozicije i čak vodio na Albstadt Svjetskom kupu. U ovoj utrci je završio na 5. poziciji u konačnom plasmanu, ali samo tjedan dana kasnije osvojio je svoj prvi Svjetski kup u Nove Mesto s pravom egzibicijom protiv Mathieu van der Poela.

Od tada je njegova sezona Svjetskog kupa u MTB-u bila obilježena njegovim preopterećenim kalendarom cestovnih utrka i ozljedom ključne kosti koja je gotovo utjecala na njegov nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju. No nije.
 


Britanski je vozač na utrku brdskog biciklizma u Tokiju došao kao jedan od favorita, ali nitko nije mogao zanemariti činjenicu da su to bile njegove prve Olimpijske igre i jedno od najviših natjecanja u posljednjih nekoliko godina. Činilo se da ništa od toga nije utjecalo na Pidcocka, koji je zlatnu medalju uzeo gotovo iz hira. Nevjerojatno da mu je u prvoj godini na Elitnoj razini talent i potencijal ovog biciklista omogućio ne samo da zablista, već i da se zna sabrati usred sezone da nastavi pobjeđivati.

Ako ste ljubitelj novih dostignuća, svakako pogledajte prototip elektroničkog ovjesa s kojim se britanski vozač natječe cijele godine.

Pad Mathieua van der Poela u Tokiju

Mathieu van der Poel predvodio je 2019. godine i svi su vjerovali kako će promijeniti razdoblje u kojem je Nino Schurter do tada dominirao Svjetskim brdskim biciklizmom, a očekivalo se da će Nizozemac biti sljedeći čovjek na sceni. Ali 2020. godine odlučio je ne sudjelovati u utrkama brdskog bicikla zbog poremećaja pandemije i morali smo čekati do 2021. da ga vidimo na svom Canyon Luxu.
 


Nizozemac je uvijek izjavljivao da mu je veliki cilj zadnjih 5 godina bila utrka brdskim biciklom na Olimpijskim igrama u Tokiju. I tu se predstavio kao najveći favorit unatoč tome što se nije najbolje pokazao u dvije utrke Svjetskog kupa na kojima je sudjelovao i što je na startnoj postavi bila vrlo visoka razina vozača.

Ali nismo ga mogli ni vidjeti kako se bori za medalje, Van der Poel još nije prošao ni prvi krug kada je imao jedan od onih loših trenutaka u godini kada je doživio tešku nesreću na najvišem dijelu kruga. O uzrocima nesreće već smo govorili ranije u drugom članku, no istina je da je to uvjetovalo nastavak sezone te je morao odustati od mnogih utrka zbog bolova u leđima.

Veliki san da postanete Olimpijski prvak nestao je u samo pola kruga.

Mathias Fluckiger je bio najbolji

Švicarac Mathias Fluckiger jedan je od najboljih XCO vozača posljednjih godina, iako je ispaštao koliko i svi ostali zbog toga što se morao natjecati protiv Nina Schurtera u njegovim  najboljim godinama. No posljednjih nekoliko sezona Mathiasova dosljednost je u porastu i 2021. je pokazao da je čovjek na kojeg treba obratiti pozornost u svakoj utrci u kojoj sudjeluje.
 


Mathias Fluckiger osvojio je 2 Svjetska kupa 2021. godine, bio je na postolju svih ostalih Svjetskih kupova osim na "Snowshoe" zbog mehaničkog kvara, osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama, bio drugi na Svjetskom prvenstvu, osvojio je Svjetski kup u ukupnoj klasifikaciji i trenutno vodi na UCI ljestvici.

I sam je prije Olimpijskih igara rekao da osjeća da je sposoban pobijediti bilo koga u bilo kojoj utrci i nedvojbeno se pokazao kao najbolji vozač ove XCO sezone.

Christopher Blevins postaje prvi ikad XCC Svjetski prvak i kruniše povijesnu pobjedu na Snowshoeu

Amerikanac Christopher Blevins ove je godine uskočio u elitnu kategoriju i iako je njegov talent bio nedvojben, istina je da je malo tko na njega računao kao favorita za pobjedu u najvažnijim utrkama ove godine. Zapravo, njegovi nastupi na prvim utrkama Svjetskog kupa ostavili su ga izvan Top 10.
 


No onda je na raspored došlo Svjetsko prvenstvo u Val di Soleu pala je odluka da tamo bude i održano prvo Svjetsko prvenstvo u XCC-u. Dugin dres i ovdje imao je također imao mnogo važnih kandidata, poput Henriquea Avancinija, ali kojeg je Blevins sjajno savladao u sprintu.

Kao da mu nije bilo dovoljno osvojiti dugin dres u prvoj godini kao elita, Blevins je ušao u povijest pobijedivši na posljednjoj utrci Svjetskog kupa u Snowshoeu, SAD, pred svojim domaćim navijačima.

Nino Schurter osvaja svoj deveti dres duginih boja

Kao što smo rekli, 2019. godine vidjeli smo kako plamen s kojim je Nino Schurter dominirao XCO-om posljednjih pet godina gubi snagu. 2020. nije obnovio titulu Svjetskog prvaka, a ove godine se i sam zapitao "gdje mu je mojo" nakon što nije završio s dobrim nastupima na Svjetskom prvenstvu. Osim toga, sjajan nastup Davida Valera značio je da su Ninu izmakle medalje na Olimpijskim igrama.
 


S takvom pozadinom stigli smo na XCO Svjetsko prvenstvo 2021. u Val di Soleu i kada nitko nije očekivao, Nino Schurter vozio je uz Mathiasa Flueckigera u najboljoj utrci godine u smislu spektakla. Obojica su se prestizala i ubrzavala nebrojeno puta sve dok Nino nije odlučio iskoristiti svoje iskustvo i pričekati zadnji trenutak kako bi krenuo u pretjecanje koje je sada dio povijesti ovog sporta.

Nino Schurter osvojio je svoj deveti dres duginih boja i njime jako otežava posao svakome tko želi oduzeti ovaj njegov rekord.

Istina je da smo, gledajući unatrag, bili sretni što smo doživjeli vrlo uzbudljivu sezonu koja ostavlja mnoga vrata otvorena za nadolazeće godine.

Sigurno postoje drugi protagonisti ili trenuci koje smo izostavili iz ovog sažetog članka, no potičemo vas da nam kažete koji su vam bili najbolji trenuci u ovoj godini i o njima nam pišete na društvenim mrežama.
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More