Mogu li biciklisti spoznati imaju li potres mozga?

Potres mozga može biti zastrašujući. Oni su jedan od nesretnih rizika povezanih s našim sportom. Mogu biti i jako podli.

Zbog toga smo se odlučili posvetiti ovoj temi i pronašli neke studije, a jedna od njih je i studija sa Sveučilišta McGill koji su se dosta opširno bavili ovom temom i odlučili otkriti mogu li biciklisti spoznati jesu li pretrpjeli potres mozga. Dalje, ako su uspjeli sami dijagnosticirati potres mozga, jesu li znali kako dalje postupiti?
 


Rezultati su bili zanimljivi. A možda i iznenađujući. Pogotovo za svakoga tko misli da zna dovoljno o ovoj temi i razmišlja da može sigurno postupiti ako se ikad nađe u tom scenariju.

Ispostavilo se da je igrati na sigurno možda teže nego što većina nas misli. Bitno je istaknuti da su kod ovakvih scenarija najugroženiji brdski biciklisti.
 


Prepoznati potres mozga teže je nego što većina misli

Prema studiji, "više od jedne trećine brdskih biciklista ne može prepoznati situaciju kada imaju potres mozga i jednostavno nastave voziti nakon što su imali simptome potresa mozga, pa čak i kada pri padu slome kacigu". Kao što možete primjetiti u ovim slučajevima, brdski biciklisti koji su odlučili nastaviti voziti izlažu se povećanom riziku od potresa mozga ili pogoršanja simptoma potresa mozga.

Točnije, tijekom istraživanja naučnici su otkrili da je 12.8% vozača koji su bili obuhvaćeni studijom "doživjelo sve simptome potresa mozga a da nisu kontaktirali liječnike i dobili valjanu dijagnozu potresa mozga".

Dalje, 67.5% vozača koji su doživjeli simptom potresa mozga nastavili su voziti i nakon. Iznenađujuće, 29,2% vozača izvijestilo je da su nastavili dalje voziti sa slomljenom kacigom.
 


Kako se može poboljšati sigurnost od potresa mozga?

Ovdje autori ove studije imaju nekoliko preporuka kako poboljšati svijest o ozljedama mozga. Tu također nalazimo podjele između natjecateljskog okruženja i svakodnevnih rekreativnih vožnji.

Za organizatore utrka i događaja, studija preporučuje primjenu obveznih protokola potresa mozga uz kontaktiranje hitne službe koja mora biti uključena na ovakvim organizacijama. Ovo je preporuka s kojom se slaže i krovno tijelo u biciklizmu "Union Cycliste Internationale" (UCI). Upravno tijelo za biciklizam treba ratificirati nove protokole prilikom potresa mozga i oni trebaju biti objavljeni u mjesecu siječnju/januaru ove godine. Među preporukama su poboljšanja procjene uz stazu za delegate utrke na događajima koji su pod okriljem UCI-a.

Za svakodnevno bicikliranje, preporuke studija usredotočene su na poboljšanje obrazovanja vozača. Autori "potiču grupe koje zagovaraju brdski bicikizam da razviju programe senzibilizacije za potres mozga kojim će educirati vozače o simptomima potresa mozga, potrebi da se prestane voziti nakon što se pojave simptomi potresa mozga i važnosti ne vožnje sa slomljenom kacigom."

Rezultati su objavljeni u magazinu "Clinical Journal of Sport Medicine", pod prigodnim naslovom "Znaju li brdski biciklisti kad imaju potres mozga i znaju li prestati voziti nakon?" Članak koji je objavljen pod utjecajnim imenima Gregoryja Clarka, Nathalie A. Johnson, Sanjeet S. Sluja, José A Correa i J Scotta Delaneya, a izvorno je objavljen 31.12.2019 godine.

Ozljede mozga sve su važnije pitanje u brdskom biciklizmu, kao i u mnogim drugim sportovima trenutno. Sportisti visokog profila počeli su više govoriti kako bi poboljšali svijest o potresu mozga. Kate Courtney, elitna Svjetska prvakinja u XC-u iz 2018. godine, doživjela je potres mozga i zalagala se za bolju svijest biciklista po ovom pitanju.

Sve više brendova u svoje kacige uključuje MIPS i ANGi koji dokazano pomažu u ovakvim situacijama.

Jeste li se vi ikada našli u sličnoj situaciji i kako ste se ponašali? Pišite nam…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More