Napredak tehnologije dronova mogao bi se ubrzo koristiti u „mehaničkom dopingu“

Napredak u tehnologiji dronova mogao bi otvoriti vrata varanju upotrebom skrivenih motora u biciklima.

Bob Stapleton, bivši tehnološki poduzetnik i vlasnik HTC-Highroad tima koji je trenutno u UCI Upravnom odboru, rekao je da se sićušni moćni motori koji se koriste na dronovima mogu lako prilagoditi za korištenje na biciklima.

"Dronovi imaju vrlo male motore koji su vrlo uspješni i mogu se prilagoditi tipovima snage o kojima govorimo ovdje. Takve stvari me zabrinjavaju ", rekao je Stapleton, dok je u UCI-u predstavio niz novih metoda za otkrivanje skrivenih motora u biciklima.

"Skromne količine dodatne snage mogu biti odlučujuće. U sprintu dodatni 200 W može odlučiti o ishodu utrke. Slično tome, 30 watta tijekom petosatne utrke mogu dramatično utjecati na ishod".
 


Mali motori koji se koriste u dronovima u posljednjim su godinama imali znatna tehnološka poboljšanja. Ipak, unatoč napretku u tehnologiji, Stapleton kaže da ne vjeruje da su profesionalni vozači u prošlosti koristili motore nakon slučaja belgijskog vozača Femkea Van den Driesschea koji je uhvaćen na svjetskom prvenstvu u ciklokrosu 2016.

"Osobno ne mislim da su se motori koristili u prošlosti. Ali mislim da je to prijetnja ", nastavio je Stapleton.

UCI je u srijedu predstavio novi rendgenski stroj koji će koristiti za testiranje bicikla sa skrivenim motorima, kao i razvoj drugih metoda detekcije uključujući male magnetometre koji bi mogli biti postavljeni na bicikle pojedinih vozača kako bi se otkrili motori koji se koriste tijekom utrke.

Stapleton je bio uključen u razvoj ovih novih metoda otkrivanja, i vjeruje da će uskoro biti nemoguće da vozači koriste motore na utrkama bez otkrivanja.

"Mislim da smo ispred varalica", rekao je Stapleton. "Ako postoji motor na biciklu i stavite ga u rendgensku napravu, mi ćemo ga i pronaći“ dodao je.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More