Napredni seminar za biciklističke trenere

Biciklistički savez Bosne i Hercegovine održao je predavanje za trenere iz sporta biciklizma, koji žele unaprijediti svoje znanje i upoznati se sa ostalim kolegama u regiji, te prenijeti iskustva i probleme sa kojim se susreću u radu.

Seminaru koji je bio potpuno besplatan i održavao se putem Zoom aplikacije, a prisustovalo je 28 trenera iz više zemalja regije. Predavač i organizator ispred Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine bio je Amar Njemčević, trener UCI level 2.

Tijekom tri sata koliko je predavanje i trajalo, polaznici su mogli čuti sve od osnovnih pojmova iz treninga, principa i sistema treninga, zona treninga, mjerejna intenziteta i powermetra, kako isplanirati godišnji trening do taktičke i tehničke pripreme za takmičenja.

Prilikom planiranja, ali i realizacije Seminara veliki izazov je bio kako obimnu oblast kao što je biciklistički trening suziti na jedan Seminar u trajanju od tri sata te obraditi teme koje mogu pomoći u planiranju i programiranju treninga biciklista. Vjerujem kako su teme bile idealan spoj praktičnih znanja, modernih tehnologija u biciklizmu te iskustva stečena prilikom ostvariavanja vrhunskog sportskog rezultata. Nastojanje našeg Saveza je da kroz edukaciju i obrazovanje podignemo stepen kvalitete naših klubova, trenera i takmičara, i to nas sve raduje”, rekao je predavač Amar Njemčević.

Screenshot sudionika seminara koje se održavao putem Zoom aplikacije

Kao što smo već kazali, seminaru je prisustovalo 28 trenera, a prijave su se vršile preko Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine po principu jedan trener iz jednog kluba. Neki od polaznika su bili iz susjedne nam Hrvatske, kao i iz Makedonije, gdje su svi seminar ocijenili kao jako kvalitetnim na kojem su se mogle čuti neke informacije koje se ne mogu naći na internetu ili se ne dijele javno među trenerskim redovima.

Ovim putem želio bih se još jednom zahvaliti svim sudionicima ovog seminara, a posebno našem Amaru koji je nesebično dijelio svoje znanje. Ovo je još jedna od pozitivnih aktivnnosti koje provodimo kroz nas Savez, a zasigurno je kako nećemo stati na ovome. Doista, ostali smo iznenađeni jako velikim interesom na ovu temu i raduje nas što smo na ovaj način mogli pomoći mnoge trenere sa bolje razumiju svoj rad i pruže što kvalitetniju uslugu djeci u svojim klubovima, a mi ćemo i dalje nastojati organizirat ove ili slične seminare kako bi smo unaprijedili biciklizam kao sport, te bili potpora svim sportskim radnicima u biciklizmu“, kazao je Toni Zorić, predsjednik Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine.

Naredni seminar planiran je za vrijeme trening kampa u Mostaru koji bi se trebao održati u mjesecu ožujku/martu 2023 godine, poručili su iz Saveza.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More