Nibali: Dauphine je najbolja priprema za Tour de France

Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) nakon dvije godine se vraća na Criterium du Dauphine kako bi odradio posljednje testove forme uoči Tour de Francea koji se vozi u srpnju.

Pobjednik Toura iz 2014. preskočio je ovogodišnji Giro, utrku na kojoj je pobijedio 2016. i zauzeo treće mjesto prošle godine, kako bi se potpuno posvetio francuskom Grand Touru. Pobjeda na klasiku Milano – San Remo znatno je podigla njegov moral, a od svoje posljednje utrke Liege – Bastogne – Liege Ajkula iz Messine je odradio brdski trening kamp na Mount Teideu.

„Posljednja dva tjedna proveo sam na vulkanu Teide kako bi odradio brdsku pripremu za Tour de France,“ rekao je Nibali za medije. „Planirao sam odlazak u Italiju prije povratka na Dauphine. Mislim da je to najbolja utrka koja vas postepeno sprema za Tour, koji sam ja ove godine zacrtao kao glavni cilj sezone. Dauphine pamtim kao jako zahtjevnu utrku s puno brda i mnoštvom kvalitetnih vozača.“

Nibalijevi najveći rivali u brdima bit će Francuz Romain Bardet (Ag2r La Mondiale) te Irac Dan Martin (UAE Team Emirates), a pored njih nekolicina vozača koji će također voziti Tour de France odlučilo se za nastup na Tour de Suisse, koja počinje 9. lipnja.

Njegov najbolji rezultat na Criterium du Dauphine bio je sedmo mjesto 2014, godine kada je osvojio Tour de France. Nikad u svojih pet nastupa na Dauphineu nije ostvario etapnu pobjedu, ali je bio vodeći u generalnom poretku 2015. prije nego što je Tejay van Garderen (BMC Racing) preuzeo vodstvo.

Prošlog tjedna je izjavio kako želi ostvariti dobar nastup na utrci, ali da je glavni cilj dočekati srpanj u najboljoj mogućoj formi.

„Dolazim da odvezem dobru utrku, ali bit će jako teško pobijediti. Volio bih ostvariti dobre rezultate na nekim etapama, ali glavni cilj je priprema za Tour.“

35 kilometara dugačak timski kronometar je identične duljine onome koji će se voziti u okviru treće etape Toura, a kraljevska etapa koja se vozi 9. lipnja je gotovo identična kopija 11. etape Tour de Francea budući da će peloton prijeći točno 108 kilometara od Albertvillea do La Rosiere. Trasa sadrži dva HC uspona i jedan uspon druge kategorije nakon kojeg slijedi završni uspon do skijaškog centra La Rosiere. Kratka, ali eksplozivna brdska etapa mogla bi se pokazati ključnom na Touru.

„Vrlo je bitno proći trasu tijekom priprema za utrku. U današnjem biciklizmu sve se gleda do najsitnijeg detalja. U travnju sam vozio etapu kroz Roubaix kako bih osjetio kocku i tako sebi olakšao situaciju.“

Criterium du Dauphine 2018 počinje u nedjelju 3. lipnja sa 6.6 km dugim kronometrom u Valenceu. Osmodnevna World Tour utrka završava 10. lipnja sa 136 km dugom etapom od Moutiersa do Saint Gervais Mont Blanc.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More