Nizozemska uskoro planira zabraniti uporabu mobitela tijekom bicikliranja

Biciklisti koji se ogluše na ovaj zakon, platit će istu kaznu kao i vozači motornih vozila.

Od sljedećeg ljeta za stanovnike Nizozemske stupa na snagu zakon o zabrani korištenja mobilnih telefona tijekom bicikliranja.

 

Prethodni zakon koji zabranjuje korištenje mobitela tijekom vožnje automobilom i nametanje novčane kazne do 250 dolara, postoji od 2002. godine. Predloženi zakon bi jednostavno dodao bicikle na postojeći i učinio novčanu kaznu istu za bicikliste i vozače automobila. Ako uspješno prođe zakonsku proceduru, ova odredba bi mogao stupiti na snagu u srpnju 2019.

 

“Biciklisti su bili isključeni iz početne zabrane zbog nižih brzina, no zapravo korištenje telefona jednako je opasno na biciklu kao u automobilu.  Činjenica je da kad god ste na putu, trebali biste obratiti punu pozornost na vožnju, kako bi bila što sigurnija. “ izjavio je nizozemski ministar prometa i veza.

 

Državni dužnosnici su bili skeptični zbog uključivanja bicikla u zabranu, ali uspon e-bicikala i dokazi o većoj upotrebi telefona tijekom bicikliranja pomaknulo je stavove, te je odlučeno da zakon ide u proceduru.

Istraživanje je provelo sveobuhvatnu studiju korištenja mobitela od strane vozača automobila, biciklista, vozača mopeda i pješaka. Prema tim podacima, oko 27 posto nizozemskih građana koristi telefon "za vrijeme nekih putovanja" ili čak češće , a nevjerojatnih 74 posto ispitanika u dobi od 18 do 24 godine izjavilo je da "povremeno koriste svoj mobilni telefon tijekom sudjelovanja u prometu". Studija je pokazala i porast prometnih nesreća koji ne uključuju automobile.

 

Nizozemska je sada neosporna biciklistička prijestolnica svijeta. Više od četvrtine svih vožnji nizozemskih stanovnika za bilo koju svrhu bilo je biciklom.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More