Nova Shimano CUES grupa zamjenjuje cijelu srednju klasu Shimano brenda

Prilikom dizajniranja Shimano Cues grupe inžinjeri su krenuli od samog početka i sada su konačno ovdje. Predstavljamo grupu koja je dizajnirana od temelja za izdržljivost, kompatibilnost i predvidljivu/pouzdanu izmjenu brzina.

Shimano izbacuje potpuno novu pogonsku grupu, ali, za razliku od svojih uobičajenih izdanja, to nije nova grupa najviše razine. Nova grupa Cues zapravo zauzima suprotni kraj Shimano asortimana. Iako se to možda ne čini tako uzbudljivo kao otmjeni dijelovi biciklizma, ovo je zapravo vrlo zanimljivo izdanje globalnog diva komponenti.

Osnovna ideja iza Cuesa je da Shimano želi da vaš bicikl radi bolje, traje dulje, košta manje i na njemu je lakše raditi. Sve su to dobre stvari. Grupa Cues pokriva pogonske sklopove s 9, 10 i 11 brzina za brdski biciklizam, e-MTB/e-bicikle i bicikle za prigradsku vožnju. Shimano je također rekao da, baš kao što Cues radi na mtb i treking biciklima, novi ekosustav je dizajniran za daljnje širenje u budućnosti.

Za brdske bicikliste, Cues konačno donosi Shimano 1x pogon na nižu cijenu od Deore. Iako se biciklistička industrija kratkovidno fokusira na najnovije i najbolje (tj. 12-brzinske), još uvijek postoji ogroman broj vozača s 11 ili manje brzina. Dobro je vidjeti kako Shimano ozbiljno shvaća te bicikliste s pouzdanim, funkcionalnim grupama širokog raspona dizajniranim za tu svrhu.

Koliko manje košta Cues? Grupa počinje već od 140,00 Eura za Cues kasetu s 9 brzina, stražnji mjenjač, šifter i lanac. Što je znatno manje nego za samu kasetu na mnogim 12-brzinskim pogonskim sklopovima. Bit će zanimljivo vidjeti kakav učinak ova nova grupa ima na cijene brdskih bicikala ulaznog ranga.

Što je Shimano Cues? Koji je koncept?

Grupa Cues i Linkglide tech su, u neku ruku, inverzija tradicionalnog procesa razvoja proizvoda Shimano. Poznate grupe kao što su XTR, XT i Deore krenule su u utrke. Kako su se razvijale nove tehnologije za vrhunsku ponudu, starije su se spuštale prema nižim cijenama. Ovo je formula koja je dobro funkcionirala za Shimano desetljećima, pa zašto sada mijenjati?

Pa, Cues i Linkglide polaze od ideje da ono što trkači žele možda nije najbolje za sve bicikliste. Skupina “ne-trkača” koju Shimano ima na umu je raznolika. Novi biciklisti, biciklisti koji štede novac i biciklisti električnih bicikala su svi tamo, kao i zaposlenici u trgovini koji moraju raditi na tim biciklima.

Različiti aspekti nove linije dizajnirani su da na različite načine rade za ovu biciklističku raznolikost. Ali, da sažmemo razliku u pristupu, HyperGlide-Plus (HG+), koji ostaje Shimano grupa usmjerena na performanse, cilja na manje težine i brže mijenjanje brzina. Kompromis je trajnost. Suprotno tome, Cues se fokusira na glatko mijenjanje stupnjeva prijenosa pod velikim opterećenjem (izvorno je razvijen za e-bicikle) i izdržljivost. Shimano tvrdi da njegova kazeta Linkglide traje oko tri puta dulje od HG+ u sličnim uvjetima. Kompromis su, kao što možete očekivati, teži dijelovi.

Ok, što je Shimano Cues? Koji su proizvodi tu uključeni?

Shimano dijeli Cues u tri razine. Prva dva, U8000 i U6000, nalikuju trenutnim Deore komponentama s 10 i 11 brzina. Zapravo, Cues će zamijeniti te komponente, kao i grupe Alivio, Acera i Altus. U4000 je svjesniji cijene i nudi jednostavniju konstrukciju. Ovdje u zemljama Balkana uglavnom ćemo vidjeti bicikle ulazne razine s U6000 i U4000, pa ćemo se danas usredotočiti na njih dvije.

Jedan lanac za vladanje svima

Cues će biti dostupan u konfiguracijama s 9, 10 i 11 brzina. Ono po čemu se ova nova linija ističe je to što su dijelovi, u impresivnoj mjeri, međusobno kompatibilni između razina i između brzina i vrsta vožnje. Cues je trenutačno uglavnom usmjeren na brdski biciklizam, eMTB i vožnju po gradu. Ali novi Cues dijelovi koriste iste standarde kao Shimano raniji XT Linkglide i XT Di2 LG i Cues Di2 izdanja. Shimano kaže da je Cues ekosustav osmišljen kako bi se prilagodio daljnjem širenju izvan mtb i cikloputnika. Ako se dogodi, to bi značajno pojednostavilo liniju proizvoda srednje klase marke.

Shimano Cues
Shimano Cues

Svi Cues sustavi koriste jedan lanac s 11 brzina. Ovaj lanac je zamjenjiv s trenutnim 11-brzinskim HG+ lancima. Ovo značajno smanjuje broj lanaca koje trgovine moraju imati u zalihama i potrošači moraju često birati između zamjene dijelova.

Da budemo malo tehnički, Shimano to postiže prebacivanjem svih mjenjača na linearni omjer povlačenja sajle i standardni razmak zupčanika za sve Cues kasete, bez obzira na broj brzina. To znači da Cues neće biti unazad kompatibilan s komponentama s 9 ili 10 brzina koje se postupno ukidaju (misli se na Alivio, Acera i Altus grupe), zbog tog razmaka zupčanika i omjera povlačenja sajle mjenjača, ali Shimano će nastaviti podržavati naslijeđene servisne dijelove za ono vrijeme što oni nazivaju razumnim životnim vijekom te komponente.

Shimano Cues
Shimano Cues

Cues i Linkglide donose izdržljivost i performanse

Shimano pozicionira Cues ne kao korak niže u performansama, već kao bočni korak za rješavanje različitih zahtjeva performansi. Umjesto apsolutne brzine, Linkglide kazete dizajnirane su za pouzdanu izmjenu brzina, u oba smjera, pod opterećenjem. Dakle, iako možda neće mijenjati brzine kao HG+, uvijek će mijenjati brzine pouzdano. To uključuje automatsko mijenjanje stupnjeva prijenosa na eMTB ili e-teretnom biciklu, situacije u eMTB utrkama ili samo novije bicikliste koji nisu navikli na mjenjanje brzina.

Kazete Cues dizajnirane su da traju dulje, tako da ih ne morate mijenjati ni približno tako često. Viši i deblji zupci pružaju dodatnu površinu za bolje zadržavanje lanca i ravnomjernu raspodjelu sila kako bi se usporilo trošenje.

Cues kasete dolaze u nizu različitih konfiguracija, uključujući opciju širokog raspona 11-46t s 9 brzina, dajući daleko većem broju vozača pristup funkcionalnim 1x pogonskim sklopovima.

Širok raspon bez troškova

Dok se ključna tehnička komponenta Cuesa nalazi u Linkglide kazetama, tri razine Cues mjenjača također imaju solidnu vrijednost. Gornje dvije razine zadržavaju dizajn Shadow+ samo u jednostavnijem paketu. Ovo uključuje mehanizam spojke, koji omogućuje pouzdano 1x mijenjanje brzina za brdske i e-bicikle. Postoje i 2x opcije za bicikliste koji se ne žele odreći drugog lančanika. Mjenjači su dostupni sa ili bez optičkog prikaza stupnjeva prijenosa i u različitim konfiguracijama koje odgovaraju broju stupnjeva prijenosa. Svi Cues mjenjači i šifteri koriste isti omjer povlačenja sajle, tako da možete koristiti U6000 šifter sa stražnjim mjenjačem U8000 ili suprotno. Međutim, nisu kompatibilni s HG+ pogonskim sklopovima. Cues će raditi samo s drugim Cues komponentama.

Shimano Cues
Shimano Cues

Shimanove nove gotovo univerzalne nabe

U istom smislu kao i unakrsna kompatibilnost Cuesa, Shimano predstavlja novu nabu koja nije u seriji. Koncentrator srednje klase je dizajniran da bude modularan i svestran. Osovina se može promijeniti s brzog oslobađanja (quick release) na prolaznu osovinu i različite širine prolazne osovine. Freehub se lako mijenja iz HG u microspline, a može se čak pretvoriti iz 11-brzinskog u 12-brzinski Deore za bicikliste koji žele nadograditi bicikl bez mijenjanja svih komponenti na svom biciklu odjednom.

Shimano Cues
Shimano Cues

Zašto je ovo velika stvar?

Nova grupa Shimano razvijena je posebno kao izdržljiva grupa ulazne razine, koja nije sastavljena od stare tehnologije koja je bila uzmjerena za natjecateljski dio biciklizma. Jednostavan je, u velikoj je mjeri kompatibilan s drugim dijelovima i dizajniran je za dosljedan rad dugo vremena. To ga čini pristupačnim za bicikliste i lakim za trgovine. Odaberite svoj broj brzina, razinu komponenti i, sve dok su Cues, možete biti sigurni da će dijelovi raditi dobro i pouzdano.

Brdskim biciklistima (i e-biciklistima i urbanim biciklistima) doista otvara mogućnost pristupačnog širokog raspona, 1x prijenosa. Deore je bio početak, ali još uvijek skup. Cues bi trebao pomoći u stvaranju kompletnih bicikala i eMTB-a koji imaju razumniju cijenu i imaju usporedive performanse na stazama.

Shimano Cues: cijene i dostupnost

Još ne postoji potpun popis cijena Cuesa, ali postoje neke početne točke. Cues gornja razina (U8000) grupa s 11 brzina počinje od 420,00 Eura za šifter, stražnji mjenjač, kasetu od 11-50 t, lanac, pogonsku osovinu (BB) i pogon. Ista grupa je 270,00 Eura ako odustanete od BB i pogona.

Shimano Cues
Shimano Cues

Ispod U8000, Cues postaje samo razumniji. Cues U6000 1×11 brzina je 200,00 Eura, U6000 1×10 brzina je 175,00 Eura dok U4000 1×9 brzina pada na samo 140,00 Eura (sve cijene bez pogona i BB). Za usporedbu, Shimano XT Linkglide s 1×11 brzina (ne HG+) košta 340,00 Eura za istu konfiguraciju.

Shimano Cues
Shimano Cues

Shimano očekuje da  ćemo Cues moći vidjeti na policama krajem svibnja ili početkom lipnja, iako bi se bicikli nekih marki mogli pojaviti s novom pogonskom grupom i ranije.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More