Pred nama je Strade Bianche 2023.

Sezona klasika svoje ovog vikenda se seli u Italiju sa utrkom Strade Bianche koja će startati u subotu, 4. ožujka, a koja je za mnoge od nas 6. spomenik biciklizma. Strade Bianche ponovno će nam pružiti uzbudljivu utrku kroz svoje selektivne dionice kaldrme kroz prekrasnu regiju Toscane. Hoće li netko moći izvesti egzibiciju kao Tadej Pogačar prošle godine?

Ovog vikenda u Sieni se sastaju najbolji svjetski biciklisti, Strade Bianche postala jedna od omiljenih utrka svih ljubitelja biciklizma, obično nudeći uzbudljive rezultate. Unatoč svojoj mladosti, koja se počela osporavati 2007. godine, tada je uz naziv Monte Paschi Eroica, događaj koji je nastojao na natjecanje prenijeti duh klasične biciklističke utrke l’Eroica, ova biciklistička utrka izrasla u nešto o čemu mnogi sanjaju i neizostavan je događaj u kalendaru brojnih profesionalaca.

Upravo je Strade Bianche učinila modernim obnavljanje kaldrmskih cesta, jer u toj regiji Italije one su upravo to, a ne puke makadamske staze između sela ili polja, podsjećajući na biciklizam prošlosti koji smo vidjeli toliko puta na fotografijama i kratkim vintage snimkama.

Staza Strade Bianche: Vodi vas kroz brda Toskane

I ove godine prekrasni grad Siena bit će srce ove bitke s rutom dugom 184 kilometra koja je već nekoliko godina nepromijenjena. Putem će biciklisti morati svladati 11 kaldrmskih dionica po kojima je Strade Bianche dobila ime i ukupno 63 selektivna kilometra koji postupno crpe snagu vozača sve do cilja utrke.

Vrhunac koji se obično događa u etapi je uspon na Monte Santa Maria, dionici od 11,5 kilometara koja počinje na 72 kilometru od cilja i to je težak, ali nepravilan uspon s vrlo teškim rampama. Tu se biciklisti suočavaju s nagibom do 18% koji služe za odabir favorita.

Strade Bianche

Ostale odlučujuće točke rute su posljednje dvije dionice, Colle Pinzuto i Le Tolfe, kratke, ali opet s važnim padinama u kojima se može završiti utrka ako to već nije postignuto prije.

Nakon što ih savladaju, biciklisti obilaze grad Sienu s jedinim ciljem pronaći najteži pristup do njega: strme rampe Via Santa Caterina, istoimene za impozantno svetište koje dominira ovim dijelom grada i koje je donosi nešto više od 600 metara uspona, uz prosječni nagib od 13,5%, nagib koji postaje sve strmiji do svoje kulminacije.

Strade Bianche
Strade Bianche

Dalje ostaje samo uska uličica kroz uske ulice središta grada do prekrasne Piazze del Campo, mjesta koje je do popularizacije Strade Bianche već bilo poznato kao poprište sienskog Palija, konjskih utrka koje odvijaju kroz različite gradske četvrti još iz srednjeg vijeka.

Paralelno s muškom utrkom, žene se također natječu za svoj Strade Bianche. U njihovom slučaju udaljenost je smanjena na 136 kilometara eliminacijom takozvane petlje Montalcino, što ujedno znači i izbjegavanje dviju najdužih bijelih dionica utrke. Međutim, odlučujući dio utrke dijeli istu rutu kao i muška utrka, uključujući težak uspon na Monte Santa Maria.

Strade Bianche 2023: favoriti 

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana svi smo s nestrpljenjem iščekivali scenarij ovog izdanja Strade Bianche s Mathieuom Van der Poelom i Woutom Van Aertom na startu koji su nam produžili krvave bitke tijekom spektakularne ciklokros kampanje u kojoj smo uživali ove zime.

No, iznenađenje je uslijedilo kada je Wout Van Aaert samo nekoliko dana prije utrke na svojim društvenim mrežama objavio da unatoč početnim planovima neće sudjelovati u utrci. Belgijac, koji je već nekoliko tjedana smješten na Tenerifima, komentirao je kako je posljednjih dana bio bolestan, što ga je spriječilo da trenira kako je planirao kako bi u što boljem stanju stigao na ovu utrku. Stoga je odlučio požuriti s boravkom na visini i odgoditi svoj debi za nekoliko dana, do početka Tirreno-Adriatico, gdje će između početnog kronometra i sljedeće dvije ravničarske etape moći nastaviti s treninzima prije nego stane na startnu liniju Milano-San Remo utrke.

Neće nastupiti ni aktualni pobjednik Tadej Pogačar. Pogačar je imao sjajan debi na Clasica de Jaen-Paraiso Interior i Vuelta a Andalucia, ali je svoje napore usmjerio na Pariz-Nicu, koja počinje u nedjelju, 5. ožujka, u što će biti njegov prvi veliki dvoboj sezone protiv Jonasa Vingegaarda nakon također snažnog debija Danskog vozača, koji je osvojio sve etape O Gran Caminna.

Time kao neosporni favorit ostaje Mathieu Van der Poel, koji je već uspio pobijediti na ovoj utrci u izdanju 2021. i koji debitira u ovoj cestovnoj sezoni nakon prisilne pauze na kraju intenzivne ciklokros kampanje.

Tom Pidcock Strade Bianche
SIENA, ITALIJA – 6. OŽUJKA: Thomas Pidcock i Team INEOS Grenadiers tijekom Eroice – 15th Strade Bianche 2021, Muška Elite utrka od 184 km od Siene do Siene – Piazza del Campo / #StradeBianche / 6. ožujka 2021. u Sieni, Italija. (Fotografija Luc Claessen/Getty Images)

Ispred njega će biti Tom Pidcock kao glavni vođa INEOS Grenadiersa koji su, s druge strane, imali iznimno diskretnu ulogu u dvije utrke prvog vikenda: Omloop Het Niewsblad, u kojoj se nisu mogli protiviti manifestu superiornosti Jumbo-Visme.

Jumbo-Visma ponovno predstavlja, kao prošlog vikenda u Belgiji, izuzetnu osmorku na utrci s vozačima kao što su Jan Tratnik, Attila Valter ili Tijs Benoot, pobjednik u nedjelju u Kuurne-Brussels-Kuurne. Ostaje za vidjeti tko će u postavi zamijeniti Wouta Van Aerta.

Pozornost također stavljamo na Tima Wellensa koji se čini da je povratio svoju najbolju verziju nakon što je potpisao za UAE-Team Emirates i, nakon svoje etapne pobjede na La Vuelta a Andalucia, potvrdio je svoju izvrsnu formu kao protagonist, iako bez nagrade u dva Belgijska klasika prošlog vikenda.

Strade Bianche
Alaphilippeova izvrsna tehnika pada na Strade Bianche

Sa svoje strane, Soudal-QuickStep, još jedna od momčadi od koje se više očekivalo na startu klasika, pokušat će ponovno otkriti dobre osjećaje. Da bi to učinili, oslanjat će se na Juliana Alaphilippea, koji se vraća u utrku gdje je prije godinu dana započeo svoju sezonu nakon teškog pada u jednom od zemljanih dijelova.

Morat ćemo pripaziti i na Bahrain-Victorious, koji će kao glavni adut imati Mateja Mohorića. Slovenac je stigao na početak kampanje u izvrsnoj formi što je pokazao u nedjelju na Kuurne-Brussels-Kuurneu, kao jedan od protagonista, iako se morao zadovoljiti trećim mjestom na postolju protiv snažne Jumbo-Visme.

U svakom slučaju, ne smijemo zaboraviti da se u ovim klasicima spaja puno faktora i da je ishod često nepredvidiv, možda je to razlog zašto smo toliko strastveni oko ovih utrka i tjeraju nas da vibriramo u ovim prvim mjesecima u godini.

Annemiek Van Vleuten Strade Bianche

Što se tiče žena, ova Strade Bianche 2023. bit će i posljednja za Annemiek Van Vleuten u godini oproštaja od biciklizma i u kojoj će pokušati ostvariti hat trick kao što je ostvarila pobjede u izdanjima 2019. i 2020. godine.

Glavna suparnica joj je Elisa Longo Borghini, iako ne treba isključiti sjajnu Lotte Kopecky koja je prije nekoliko dana s autoritetom pobijedila u Omloop Het Niewsbladu i aktualna je pobjednica ove utrke, a ne treba zaboraviti ni Mavi Garciu koja je uspjela završiti na drugom mjestu, kada je pobijedila Annemiek.

Kako gledati Strade Bianche 2023

Kao i obično, Eurosport je opcija za uživanje u najboljoj vožnji bicikla. Sportski kanal prenosit će žensku Strade Bianche od 11:30 sati na svom kanalu Eurosport 2 te na aplikacijama Eurosport Player i GCN+. Sa svoje strane, repriza muške utrke bit će prikazana u 13:50h, kao i ženske utrke putem kanala Eurosport 2 i digitalnih aplikacija, a završetak je planiran oko 17 sati.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More