Novi Specialized S-Works Venge 2019.

Konačno je predstavljen, dugoisčekivani i potpuno novi Specialized Venge. Nakon što su proizvođači krenuli sa predstavljanjem novih modela, znali smo da je vrijeme da i Specialized predstavi nešto iz svoje kuhinje.

I potpuno je onakav kakvim smo ga očekivali da bude. Jedan od najatraktivnijih bicikla u Pro-pelotonima doživio je veliku obnovu za 2019 godinu, a što je novo na Specialized S-Works Venge 2019. predstaviti ćemo Vam u sljedećim redovima.

 

 

Sedam godina je prošlo od prvog predstavljanja Venge-a, kojeg je Mark Cavvendish po prvi puta vozio na 2011 izdanju utrke Milan – San Remo do velikog uspjeha, a novi model koji je predstavljen ovih dana izgleda da je pravi mjenjač igre. Specialized je ostao vjeran #aeroiseverything stavu, a najnoviji model obećava povećana aerodinamička svojstva, povećanu agilnost i dodatnu svestranost. Transformacija koju je ovaj bicikl napravio je zapanjujuća.

Za razliku starog Venge Vias, okvir je otišao na dijetu i izgubio na težini sa 1200g na 960g, što je nevjerovatnih 240g uštede. Sve ove uštede na težini koje vidimo na okviru, vilici, sjedišnoj cijevi, lulici i ostalim dijelovima snižuju težinu sa 2.576g na tvrđenu težinu od 2.116g, što je ušteda od 460g i što je poprilično veliko i zapanjujuće.
 


Prethodno izdanje Venga, Venge ViAS, bio je jedan najuspješnijih aero bicikla u povijesti na kružnim utrkama, što potvrđuje i preko 20 pobjeda na utrkama i naslova Svjetskog Prvenstva. Treća generacija Venge-a dolazi zajedno s još boljom upravljivošću, 20% smanjenom težinom i svom krutosti koju želite. Venge je dostupan u dva modela, S-Works Venge Disc i Venge Pro disk.

Specialized Venge 2019 – Aerodinamika

Kao što smo rekli, Specialized je potpuno u aerodinamici – i iz dobrog razloga. Uostalom, otpor vjetra je jedan najveći faktor koji vas usporava na vožnji, a Specialized je ovog puta odlučio da uzvrati udarac s novim pristupom aerodinamici. I dok se aero bicikli obično pojavljuju iz Vjetro Tunela sa novim elegantnim dizajnom koji prkosi otporu vjetra, dečki iz Specialzieda su umjesto da stvari pokrenu u vlastitom Vjetro Tunelu, otišli sa drugim pristupom.
 


"Pokrenuli smo proces sa kodom – pisanjem optimizacijskih algoritama uz pomoć superračunala. A kad smo mi ljudi završili sa pisanjem, pustili smo super računalo da pokrene program i radi tjednima, gdje je analizirao aerodinamiku svake cijevi do milimetra. To nam je ostavilo stvaranje onoga što nazivamo FreeFoil Shape Library – zbirka oblika potvrđenih u Vjetro Tunelu koji Vam na kraju donosi najbrži bicikl na cesti", poručuju iz Specializeda.
 


Prema njihovom aerodinamičaru Chrisu Yu, postoje određena ograničenja UCI-a na okviru, ali ništa pretjerano značajno. S obzirom na kompromise između aerodinamike, krutosti i težine, profili cijevi ionako ograničeni. Prema mišljenju Specializeda, njihovi programeri su ovaj put premašili sami sebe, stvarajući bicikl koji je trenutačno bez premca u pogledu svoje aerodinamike, male težine, krutosti i sposobnostima u otporu zraka.
 


S-Works Tarmac SL6 naslijedio je inspiraciju od Vengeovog revidiranog stražnjeg trokuta. Dok je Tarmac bio nacrt za rane prototipne faze Vengeovog stražnjeg trokuta, dizajn je preoblikovan i optimiziran za Venge. Međutim, postoje određeni vidljivi znakovi koji upućuju na zajedničku baštinu dizajna.

Specialized Venge 2019 – Težina

U Specializedu su neumorno radili na inženjeringu bicikla kako bi uklonili svu nepotrebnu težinu, zadržavajući pritom vrhunsku aero-dinamičke performanse. Ono što su stvorili je bicikl koji će nuditi besprijekorne performanse na ravnom terenu, s ogromnom uštedom na vremenu kada staza krene gore u planine.
 

 


Okvir novog S-Works Venge 2019 (okvira, vilica, upravljač, lulica, cijev sjedišta, nosač mjenjača, ležajevi) su 460 grama lakši od trenutnog S-Works Venge ViAS. Okvir veličine 56 težak je nevjerovatnih 960 g, što ga čini lakšim i od prve verzije Tarmac SL5 okvira sa disk kočnicama koji ima težinu od 1020 g. Kompletan bicikl "spreman-za-vožnju, S-Works Venge 2019 u veličini 56, opremljen Dura-Ace Di2 komponentama dolazi sa ukupnom težinom od 7.1 kg.

Okvir: 1200g / 960g / 240g  / 20 %

Specialized Venge 2019 – Geometrija

Unatoč različitim mjerenjima za njegovu visinu i doseg, trebali biste imati sličnu poziciju na S-Works Venge 2019 kao i kod S-Works Tarmac SL6, postignutu kroz novu Vengeovu minimalnu visinu od 18 mm distancera na šolji vilice. Tarmac SL6, s druge strane, nudi 10 mm više više na šolji vilice i dulju lulicu da bi dobili isti položaj. Sjedišna cijev Venge 2019 dolazi u dvije duljine (300 mm ili 390 mm) u koju je pametno smještena razvodna kutija Di2 grupacije.
 

 


Opcije podešavanja također se primjenjuju na luli bicikla, s rasponom između +/- 6° za lulice od 80mm do 140mm ili +/- 12° za lulice od 110mm do 140mm. Prilikom izrade nove lule, brend je pozdravio krutost Zipp SL Sprint lulice, koja je kompatibilna s većinom već postojećih upravljača na tržištu.
 


S-Works Aerofly upravljač bit će dostupan u četiri različite dužine od 380mm do 440mm. Također, na upravljaču nalazimo uredno rješenje kako završiti traku upravljača, koja sada može izgledati kao d svježa iz kutijie svaki dan. Razmak guma također nije ni loš, s čistinom za gume na Venge 2019 do 32 mm. Ako Vam se to, kao i nama čini prekomjernim, samo ostanite uz 26mm Specialized Turbo Cotton model koji dolazi kao standard i pokriveni ste sa vrhunskim izborom gume.


Specialized Venge 2019 – Tehnički detalji

S-Works Venge 2019 dostupan je samo s disk kočnicama. U Specializedu su usvojili Shimanoov flat-mount sustav disk kočnica, a standardno postavljanje rotora će biti 160mm naprijed i 140 mm na stražnjem kraju. Međutim, za one koji vole kontinuitet preko cijelog bicikla, postoji i mogućnost ugradnje oba rotora od 140mm.
 


Čistokrvni natjecateljski geni Venge 2019 prilično su očigledni u svojim nastojanjima kada su u pitanju pogonski sustavi: samo elektronički sustavi su opcija na biciklu, kao što su Shimano Di2, SRAM eTap ili Campagnolo EPS. Jeli ovo znak da su dani zamaranja sa kablovima iza nas?
 


Kotači Roval CLX 64 disk imaju 142×12mm kroz-osovinu na stražnjoj strani i prednju osovinu od 100×12mm. Sa težinom od samo 67g po paru, a ove osovine zadržavaju malu ukupnu težinu bicikla, a morate priznati da i izgledaju jako elegantno.
 


Slično kao i kod S-Works Tarmac SL6 na pogonskom dijelu nalazi se CeramicSpeed ležaj koji dolazi u Specialized-ovom OSBB/BB30 standardu. Dura-Ace R9150 pogonske poluge koje se nalaze na ranijem modelu zamjenjene su Specializedovim vlastitim S-Works Power Cranks s obostranim mjeračima snage koji su kompatibilni sa standardnim GPS uređajima.
 


Cijene

Kompletan S-Works Venge bi Vas mogao koštati cca. 10.500€, dok cijena okvira iznosi cca. 4.700€.

Više informacija na stranicama Specialized.com 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More