Novi Specialized Turbo Levo SL: Turbo SL 1.2

Specialized Turbo Levo SL 2.generacije stiže s potpunom renovacijom koja donosi novi okvir, podesivu geometriju i novi, snažniji i tiši Turbo SL 1.2 motor, među ostalim novim značajkama. Specialized Turbo Levo SL 2024, čija cijena počinje od 7.900 eura, i dalje će biti referenca među laganim brdskim Trail biciklima.


Ključni noviteti Specialized Turbo Levo SL 2024

  • 43% više okretnog momenta i 33% više snage od svog prethodnika
  • Novi električni Turbo SL 1.2 sustav
  • Novi okvir
  • Podesiva geometrija putem dva flip-chip-a (amortizer i stražnji pivot)
  • Težina od 17.71kg
  • Cijena od 7.900€


Specialized Turbo Levo SL Gen 2: Referenca u lakim električnim Trail biciklima se razvija

Godine 2020. Specialized je napravio važan zaokret u scenariju predstavljanjem Turbo Levo SL, vrlo laganog Trail e-bicikla koji je vožnju i osjećaj stavio ispred značajki poput dometa ili snage. Sve se to dogodilo u vrijeme kada su se gotovo svi električni brdski bicikli mjerili po dometu bez obzira na težinu, a taj je model inaugurirao novi segment, koji sada cvjeta.

Specialized Turbo Levo SL

Ovaj novi Turbo Levo SL Gen 2 zadržava 150mm stražnjeg hoda i 160mm sprijeda, ali uz svoj novi okvir predstavlja električni sustav Turbo SL 1.2. Sustav koji je tiši i nudi 43% više okretnog momenta i 33% više snage od svog prethodnika.

Optimiziran okvir

Očito je da imamo posla s novim Levom SL kod kojeg okvir, izrađen od karbona FACT 11M, gubi središnju cijev za pojačanje paralelnu s amortizerom prethodne verzije.

Ovaj novi okvir razvijen je korištenjem napredne FEA analize i strojnog učenja za odabir kombinacije oblika, materijala i laminata za optimizaciju bočne, torzijske i krutosti donjeg nosača. A kroz proces Rider-First EngineeredTM osiguravaju da su postigli optimalnu ravnotežu krutosti, težine i kvalitete vožnje u šest dostupnih veličina, osiguravajući da svaki vozač doživi iste karakteristike vožnje.

Podesiva geometrija i “mullet” opcija

U prethodnoj smo verziji već vidjeli kako je Turbo Levo SL prilagodio geometriju svoje mišićave sestre, Stumpjumper EVO, ovom električnom Trailu. Cilj je postići iste osjećaje kontrole i preciznosti kao da pedaliramo na biciklu bez motora.

Specialized Turbo Levo SL

Geometrija novog Turbo Levo SL Gen inspirirana je prilagodljivom geometrijom Stumpjumper EVO i drži vozača u središnjem položaju koji optimizira trakciju i kontrolu u zavojima. Niski donji nosač, otvoreni kut upravljanja i smanjeni pomak vilice održavaju stabilnost na tehničkom terenu, a istovremeno nude obilje manevriranja u zavojima.

Specialized Turbo Levo SL

Što se tiče opcija konfiguracije geometrije, kut glave može se prilagoditi na 63, 64,2 ili 65,5° ovisno o potrebama vozača. Standardna čašica je standardno instalirana, a ekscentrična čašica uključena je u kutiju s priborom koja vam omogućuje promjenu kuta za više ili manje od 1°.

Na amortizeru se nalazi flip-chip koji promjenom položaja od amortizera podiže donji nosač za 5mm. U najnižem standardnom položaju, donji nosač ima visinu od 348mm (343 u veličini S1).

Konačno, slijedeći trenutni trend, Turbo Levo SL 2024 dolazi u mullet verziji s 29″ kotačima sprijeda i 27.5″ kotačima straga. Promjenom položaja flip-chipa koji se nalazi na stražnjoj osovini, moguće je montirati stražnji kotač od 27.5″ ili 29″. Kao standard, bicikl se isporučuje u konfiguraciji mullet (29″ sprijeda; 27.5″ straga), s duljinom lanca od 432mm. Kada se postavi kotač od 29″ duljina lanca se povećava za 11mm.

Nova kinematika

Ovjes Leva SL je redizajniran kako bi se povećala agilnost na stazama. Njegova sada ravnija krivulja prigušenja, zajedno s oštrijom putanjom stražnje osovine, osigurava dinamično pedaliranje i poboljšane performanse uzbrdo, a njegov niži ukupni omjer prigušenja jednak je boljoj osjetljivosti na male neravnine i osjetljivosti na sredini puta, plus nudi veliku progresiju pri velikim udarima.

Turbo SL 1.2 motor, ključ svega dobiva nadogradnju

Moglo bi se reći da je koncept laganog električnog Traila rođen s prvom verzijom Turbo Levo SL, a taj je bicikl uspješno ugledao svjetlo dana zahvaljujući razvoju Turbo SL 1.1 motora. Motor razvijen iz nule od strane Specializeda koji je upravo ažuriran u svojoj verziji 1.2.

Novi Turbo SL 1.2 motor i dalje je dovoljno kompaktan i lagan da omogući razvoj e-bicikla jednako prirodnog kao ova nova verzija Levo SL-a. Dimenzije i težina motora i baterije, integrirane u donju cijev, omogućuju da budu gotovo nevidljivi u sklopu, što rezultira raspodjelom mase ekvivalentnom onoj na običnom brdskom biciklu.

Specialized Turbo Levo SL

Ali Turbo SL 1.2 je nadograđen kako bi ponudio 43% više okretnog momenta i 33% više snage od svog prethodnika. 320W i 50 Nm nove verzije za 240W i 35 Nm prethodne. U praktičnom smislu to se pretvara u snažniji i učinkovitiji motor koji je također postao tiši.

Specialized Turbo Levo SL

Što se tiče autonomije, Turbo Levo SL 2024 ima integriranu bateriju od 320Wh koja osigurava autonomiju do 3,5 sata (u Eco Mode). A može se nadopuniti s 160Wh Range Extenderom, uključenim u modele S-Works, koji bi povećao njegovu autonomiju do 5,5 sati u istom načinu rada.

Specialized Turbo Levo SL
Specialized Turbo Levo SL

Električni sustav upotpunjuje MasterMind Turbo upravljačka jedinica (TCU) smještena na vrhu gornje cijevi. Zaslon koji omogućuje interakciju s motorom i baterijom na jednostavan i izravan način.

Kako bi imali što više opcija i dobili najfinije ugađanje, novi Levo SL potpuno je integriran s aplikacijom Mission Control. Mobilna aplikacija koja nudi naprednu prilagodbu, postavke i dijagnostiku.

Specialized Turbo Levo SL Gen 2: modeli i cijene

Nova verzija Specialized Turbo Levo SL za sada će biti dostupna samo u verzijama s karbonskim okvirom. Bit će 3 postavke i opcija okvira u rasponu od 7.000 do 14.000 €.

Svi ovi modeli nude se u do 6 različitih veličina koje daju oblik Specializedovom S-Sizing sustavu. Ova veličina se usredotočuje na upotrebu koju će svaki vozač dati biciklu, svi imaju sličan međuosovinski razmak i dok su male veličine razigranije i upravljivije, velike veličine nude više stabilnosti.

Asortiman Specialized Turbo Levo SL 2024

  • OKVIR S-WORKS TURBO LEVO SL – 7.000€
  • S-WORKS TURBO LEVO SL – 14.000 €
Specialized Turbo Levo SL
  • Specialized TURBO LEVO SL PRO – 11.500€
Specialized Turbo Levo SL
  • Specialized LEVO SL COMP CARBON – 7.900€
Specialized Turbo Levo SL

Kompletne postavke i više informacija možete pronaći na službenoj web stranici Specialized ili kd naših partnera M-Bike Shop i ExtremeShop Split.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More