Uskoro starta XCO Svjetsko prvenstvo Nove Mesto 2023.

UCI Svjetski kup u disciplinama XCO/XCC za 2023 godinu počinje u Novem Mestu od 12. do 14. svibnja i ovdje ćemo po prvi put na djelu vidjeti novi format kojim UCI želi povećati vidljivost MTB-a u cijelom svijetu. Kao i obično, svake godine, donosimo sve informacije o tome kako gledati Svjetsko prvenstvo u Nove Mestu, favoritima, rasporedima itd.


Rasporedi i kako gledati Svjetsko prvenstvo u Nove Mesto 2023

Kao što već znamo, među velikim novostima ove godine imat ćemo više sati prijenosa koji će uključivati XCC i XCO utrke U-23 kategorije ili proslavu jedne od XCM utrka istog vikenda u Novem Mestu (XCM se neće prenositi uživo). Ovdje vam ostavljamo rasporede sa svim natjecanjima vikenda i podsjećamo vas da ga ove godine neće biti moguće besplatno gledati online te ćete ga morati pratiti putem platformi GCN+ i Eurosport ili putem Discovery+.

Četvrtak, 11/05/2023 (bez prijenosa uživo)

  • 17:30 Short Track žene U-23
  • 18:15 Short Track muškarci U-23

Petak 05.12.2023

  • 18:00 Short Track, žene (čeka se veza za gledanje uživo)
  • 18:45 Short Track muškarci (čeka poveznica za gledanje uživo)

Subota 13.5.2023

  • 08:00 XCM muškarci (bez prijenosa)
  • 08:15 XCM žene (bez prijenosa)
  • 15:00 U-23 XCO Svjetsko prvenstvo za muškarce (čeka se veza za gledanje uživo)
  • 17:00 U-23 XCO Svjetsko prvenstvo za žene (čeka se veza za gledanje uživo)

Nedjelja 14.05.2023

  • 11:30 XCO Women Elite Svjetsko prvenstvo (čeka poveznicu za gledanje uživo)
  • 14:30 XCO Muškarci Elite Svjetsko prvenstvo (čeka se veza za gledanje uživo)

Favoriti prve godine: Lejla Njemčević, Pidcock, Fluckiger, Schurter, Dascalu, Valero, Vidaurre…

XCO Nove Mesto

Davno su prošle godine apsolutnog autoriteta Švicarca Nina Schurtera (SCOTT SRAM), kada se kladiti na njega kao pobjednika nije predstavljalo nikakav rizik. Naprotiv, posljednjih sezona broj favorita za pobjedu je eksponencijalan i danas je jako teško ostati na samo 5 imena.

Tom Pidcock protiv svih u Novem Mestu

Svjetsko prvenstvo u Nove Mestu XCO bit će prvo u kalendaru i stoga donosi još veću neizvjesnost oko toga tko će biti favoriti za pobjedu. Ako idemo prema onom što smo vidjeli u predsezoni, nema sumnje da Tom Pidcock (INEOS Grenadier), koji je već slavio u Novem Mestu 2022., mora krenuti kao glavni favorit za pobjedu. Britanski vozač imao je “čudnu” utrku prije tjedan dana u Churu, ali kada je morao pokazati svoje lice u posljednjim krugovima, dokazao je da mu je prva polovica sezone na cesti omogućila da dosegne višu razinu forme od ostatak.

XCO Nove Mesto

Ali Pidcocku nitko ništa neće dati, a možda su mu dva najsigurnija rivala Švicarac Mathias Fluckiger (Thomus Maxon) i Nino Schurter. Već smo vidjeli da se Fluckiger nakon prisilne pauze vratio u svoju najbolju formu, dapače, jedini je mogao držati korak s Pidcockom u jedinoj utrci u kojoj su nastupili, a pobjeda u Novem Mestu bila bi najbolji način da ponovno potvrditi njegov povratak. Sa svoje strane, Nino Schurter nastavlja svojim posebnim putem prema rekordu pobjeda u Svjetskom kupu, prošle godine je postigao brojku 33 i trenutno je izjednačen s Absalonom, tako da bi 2023. to mogao biti njegov glavni cilj i pokušat će na svakom Svjetskom prvenstvu.

Ali kao što smo rekli, svake godine ima sve više kandidata za pobjedu u bilo kojoj utrci i ne možemo zanemariti da vozači poput trenutnog broja 1 na ljestvici Davida Valera (BH Colam Team), Rumunja Vlada Dascalua (Trek Factory Racing), Novozelanđanin Samuel Gaze (Alpecin Deceunick), Talijan Luca Braidot (SANTA CRUZ ROCKSHOX PRO TEAM) ili Francuz Titouan Carod (Team BMC) također su u poziciji da pobijede u bilo kojoj utrci Svjetskog kupa u kojoj zauzmu start. Osim toga, Čileancu Martínu Vidaurreu (Specialized Factory) i Španjolcu Davidu Camposu (Orbea Factory Racing) ovo će biti prvi elitni Svjetski kup, a iako bi obojici trebao biti prvi okus, sposobni su boriti se za vrh mjesta.

Favoriti za pobjedu u Novem Mestu

U ženskoj utrci, kao iu muškoj, posljednjih godina raste broj favorita i teško je pogađati postolje za Nove Mesto. Pa pokušajmo istaknuti one koji bi mogli biti među prvih pet.

XCO Nove Mesto

Aktualna Svjetska prvakinja, Pauline Ferrand-Prevot (INEOS Grenadier) navikla nas je na vrlo specifične pripreme u svom kalendaru i raspored svojih vrhunaca forme od sredine sezone nadalje, kako bi u svojoj najboljoj formi stigla na događaje poput Svjetskog prvenstva. Ali istina je da se 2023. godine natjecala samo u dvije predsezonske utrke, jednu je pobijedila, a drugu bila druga, tako da očito stiže u Nove Mesto spremna osvojiti svoj prvi Svjetski kup sa svojim novim timom, INEOS Grenadier.

Jedno od imena koje rado spominjemo na ovoj listi favorita nedvojbeno je britanska vozačica Evie Richards (Trek Factory Racing). Nakon savršene 2021. godine u kojoj je proglašena Svjetskom prvakinjom, imala je sezonu 2022. za zaborav koju je obilježila ozljeda leđa, ali 2023. se čini potpuno oporavljena i mogli smo je vidjeti kako pobjeđuje u velikom stilu u Churu prije samo tjedan dana.

Australka Rebecca Henderson (Primaflor Mondraker) pobijedila je u Novem Mestu 2022., a 2023. pobijedila je na svim utrkama koje je do sada vozila, uključujući Australsko nacionalno i kontinentalno prvenstvo Oceanije. Stoga smo sigurni da će se i Bec boriti za mjesta na podiju.

No, kako kažemo, vrlo je teško ostati s nekoliko imena, a među favoritkinjama za pobjedu ne možemo zaboraviti trenutnu brojku 1 ljestvice Alessandru Keller (Thomus Maxon) ili imena poput Jolande Neff (Trek Factory racing), Loane Lecomte (Canyon CLLCTV), Haley Batten (Specialized Factory Racing) ili Jenny Rissveds (Team 31).

Svjetsko prvenstvo u Nove Mestu najavljuje nove značajke koje će događaj učiniti atraktivnijim

Warner Bros Discovery zadužen je za prijenose svih utrka novog Svjetskog kupa od 2023., cijelo natjecanje je restrukturirano i čini se da Discovery stoji iza svih ovih kalendarskih i tehničkih promjena koje imaju za cilj približiti brdski biciklizam novoj publici i rasti Sport.

Prvi događaj XCO/XCC i XCM Svjetskog kupa započet će sljedećeg 12. svibnja u Novem Mestu u Češkoj, a tamošnja organizacija već je najavila važne promjene u ruti. Ovaj događaj je jedan od stalnih u kalendaru i jedan od omiljenih staza za vozače i navijače, tako da će biti dobar poligon za testiranje, a vidjet ćemo kako će utjecati na natjecanje i nastup.

Među najvažnijim promjenama, utrke će startati i završavati u suprotnom smjeru od onog u kojem su se odvijale do sada, kako bi potaknuli nazočnu javnost da izravno vidi područja na kojima se odvijaju najvažniji pokreti utrke. U tom smislu mijenjaju se i drugi dijelovi rute te se radi na uzbrdici koja obećava biti vrlo tehnička.

Osvježenje i tehnički punktovi, gdje će biciklisti imati pristup mehaničkoj pažnji, također će biti postavljeni kako bi gledatelji mogli uživati u svemu što se tamo događa, a na tim i drugim ključnim prostorima održavat će se live veze i intervjui tijekom prijenosa utrka.

Ove promjene imaju za cilj učiniti utrke dinamičnijima i atraktivnijima kako za navijače koji su prisutni na stazi tako i za gledatelje koji prate utrku uživo na TV-u i online. I nema sumnje da se čini da idu u dobrom smjeru, iako se tek čeka vizija protagonista, biciklista, kada krenu na novu stazu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More