Osnove izmjene brzina

Sa malo vježbe, izmjena brzina može biti intuitivna poput pedaliranja. Donosimo šest stvari koje trebate zapamtiti.

1. Brzine

Većina bicikla  ima dva ili tri prenosa na prednjem dijelu, te 7 do 11 brzina, ili zupčanika, na stražnjem pogonskom dijelu. Pomicanje lanca sa najmanjeg stražnjeg zupčanika na najveći postupno olakšava pedaliranje. Pomicanje lanca na prednjem djelu rezultira sa više primjetnom promjenom – pedaliranje se osjeća mnogo lakše na manjem lančaniku pogona i teže na većem pogonskom lančaniku.

2.Mjenjači (Šifteri)

Lijeva ručica mjenjača pomjera lanac (mjenja brzine) na prednjem zupčaniku; dok onaj na desnoj strani kontrolira rad lanca na stražnjem dijelu zupčanika. Ako se zbunite u letu, zapamtite: desno = straga.

3. U redu je da …

· Koristite samo stražnji zupčanik u kombinaciji sa malim ili srednjim prednjim lančanikom pogona u slučajevima kada lagodno pedalirate na biciklu.

· Pogledate dolje da bi vidjeli u kojem ste stupnju prenosa (samo kada ste sigurni da nema ništa ispred vas, odnosno kada skretanje pogleda sa ceste neće nikoga ugroziti)

· Mjenjate brzine kada vidite da iskusniji biciklist pored vas to čini.

4. Kada mjenjati brzine                                            

                    

Razlog zbog kojeg bicikli imaju brzine jeste da bi vam omogućili (relativno) ugodno pedaliranje bez obzira na vrstu terena. Pomičite brzine na lakši prenos kada se nalazite na usponima ili kada vozite sa vjetrom koji puše u prsa. Korisite teže stupnjeve prenosa (manje zupčanike) kada pedalirate na ravnicama ili ako vam vjetar puše u leđa. Ako ste u nedoumici, izmjenite brzinu prije promjene terena. Kada mjenjate brzine, popustite sa pritiskom na pedalama, naručito kada se nalazite na usponima; ako pritiskate jako, lanac može preskočiti, spasti sa lančanika ili pak u rijetkim slučajevima i puknuti.

5. Izbjegavajte unakriž-pedalianje

To znači situacije kada je lanac ekstremno zakrivljen, bilo da se nalazi na velikom prednjem lančaniku i najvećem stražnjem zupčaniku ili malom prednjem lančaniku i najmanjem stražnjem zupčaniku. Ovo ne samo da su stresne pozicije za vašu opremu, već ograničava vaše mogućnosti u slučaju da trebate ponovo pomaknuti lanac (izmjenuti brzinu).

6. Ukratko …                                                          

Za: Uspone ili vjetar u prsima
Koristite: Mali ili srednji prednji lančanik + veće stražnje zupčnike

Za: Spusteve
Koristite: Veliki prednji lančanik + manje stražnje zupčanike

Za: Ravne terene
Koristite: Mali ili srednji prednji lančanik + manje stražnje zupčanik

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More