Greške koje svakako morate izbjegavati nakon vožnje

Upravo ste završili sa vožnjom. Što napraviti sada? Bacite bicikl, uskačete pod tuš, otvarate frižider i vraćate se svakodnevnoj rutini, zar ne?

Iako može biti tipična rutina za mnoge bicikliste, ove uobičajene greške mogu sabotirati vaše trening napore i dodatno vas usporiti.

Primjetili smo da mnogi biciklisti, sa kojim smo vozili često rade iste stvari nakon treninga i gotovo uvijek na jednak način završavaju svoju vožnju. Uvijek je primamljivo sjesti nakon vožnje, po mogućnosti negdje uz pivo podignuti svoju vožnju na Stravu, pratiti segmente i komentirati, možda još proviriti na Facebook, provjeriti svoje mailove ili stotinu drugih stvari koje moramo obaviti svakodnevno. Iako se ove stvari mogu činiti bezazleno, zapravo bi mogle biti ključne stvari koje vaš trening i pravilan oporavak čine lošim. Ako ste se pronašli u ovom tekstu, donosimo neke savjete kako da se riješite ovih "grijeha" nakon-vožnje, te kako da završite sovju vožnju na pravilan način.

Brzi završetak treninga                                       

Ako vam sprint završava pred vratima, gubite ključnu komponentu u treningu (a i riskirate da proletite kroz vrata). Uloga "hlađenja", odnosno laganog pedaliranja je da se mišići kreću bez otpora, što uveliko pomaže u čišćenju nusprodukata metabolizma, kao što je mliječna kiselina iz mišića. Ako preskočite taj proces hlađenja, ne samo da gomilate mliječnu kiselinu u mišićima, već i riskirate zgrušavanje krvi u nogama, što može izazvati i vrtoglavicu.

Ne opuštajte se u svojoj opremi                              

Lijep je osjećaj kada se vratite doma nakon vožnje, napravite si smoothie i jednostavno legnete na pod i uživate u endorfinima. Do trenutka kada, napokon, krenete pod tuš, već ste postali marinirani u vašoj biciklističkoj opremi – naručito ako ste u vlažnom biciklističkom bibu – što vas može dovesti do bolova na stražnjici, infekcija, pa čak i bolesti, ako ste imali težak trening i vaš imuni sistem je već preopterećen. Učinite si uslugu, skinite sa sebe mokru odjeću odmah nakon vožnje i uskočite pod tuš što je prije moguće.

Hraniti se nezdravo                                                    

Ako pravilno napunite želudac tjekom trening vožnje, na kraju treninga nećete osjećati glad. To je problem mnogih biciklista: slabom prehranom prije treninga, možda mislite da skidate kila, ali to jednostavno nije istina….I na kraju to svakako vodi do prejedanja. Ako ste zabrinuti zbog prejedanja i dodatnih kila, onda pokušajte sa izbacivanjem masne hrane i razmislite o zdravijim opcijama.

Zanemariti svoju opremu                                        

Često smo bili u mogućnosti vidjeti kako ljudi zanemaruju svoja bicikla, što mogu potvrditi i mnogi Pro mehaničari koji servisiraju ta ista bicikla. Mnogi biciklisti svoje biciklo održavaju i čiste samo prilikom posjete lokalnim biciklističkim trgovinama i servisima. Nakon svake vožnje, a posebno u slučajevima kada je loše vrijeme, dajte si minutu i očistite svoj bicikl. Ako je prašnjav, brzo ga prebrišite, to će vam oduzeti samo 30 sekundi. Ako je blatnjav, odvojite si vrijeme, operite bicikl, posušite i podmažite, tako da ste spremni za vožnju sljedeći put. Vjerujte nam na riječ, vaše biciklo će vam biti zahvalno i imati ćete mnogo manje problema na vožnjama. Kada se bicikl – posebno lanac – osuši, postaje puno teže za čišćenje, tako da je najbolje da to učinite odmah nakon vožnje!

Preskočiti istezanje                                                

Održavanje mobilnosti je važno za svakog sportistu, a dok biciklirate nalazite se u pogrbljenom položaju, čak više od drugih sportaša. Preskakanje vašeg rada na mobilnosti ili pokretljivosti, vježbama istezanja može vas povrijediti na duge staze. Mnogi Pro treneri i biciklisti preporučuju da si odvojite neko vrijeme prije i poslije svake vožnje (to ne mora biti puno). Možda samo par osnovnih pokreta vam može mnogo značiti, stoga bi bilo dobro da napravite možda samo kružno kretanje ramenima – priklještite ramena prema natrag, pokušajte da podignete ruke iznad glave, i da zavrtitite ruke nekoliko puta. Također, može biti dobra ideja da sa trening partnerom istegnete neke mišiće, u kojim možda osjećate nelagodu, a kada prava masaža nije u mogućnosti da se napravi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More