U prostorijama Olimpijskog komiteta BiH održana promocija knjige “Sportska medicina”

U prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine održana je promocija knjige “Sportska medicina” autora Đemila Omerovića i suradnika. Promociju je otvorio Predsjednik Olimpijskog komiteta akademik prof.dr. Izet Rađo koji je prisutnima poželio dobrodošlicu u krovnu kuću bh. sporta. Ukupno osam autora iz različitih naučnih oblasti dalo je svoj doprinos u knjizi koja je sastavljena iz ukupno 18 poglavlja. Knjiga je namijenjena svim sportskim radnicima, trenerima, takmičarima, ali i medicinarima koji će uz pomoć znanja sadržanih u knjizi dodatno usavršiti znanja iz sporta i medicine.

“Sportska medicina je knjiga koja je neophodna nama u Bosni i Hercegovini ali koliko vidim po interesovanju i široj regiji, moram reći da je tematika kojom se knjiga bavi i njenim sadržajem upravo ono što nedostaje svim sportskim radnicima i medicinarima. Tematikom koja zaokružuje nutricionizam, farmakologiju, hemiju, prevencija povreda te rehabilitaciju sportista sigurno može pomoći u ostvarivanju zacrtanih sportskih rezultata”, kazao je prof.dr. Đemil Omerović.

Promociji je prisustvovao veliki broj zvanica kojima su se obratili autori knjige te su imali priliku čuti mišljenja recenzenata doc. Vrgoća, prof. Granova i prof. Džankovića.

Prof. dr. Edina Tanović istakla je važnost multidisciplinarnom pristupu sportu radi optimalne pripreme sportrista i prevenciji povreda.

“Sport se razvija u svim segmentima od fizičkih, psihičkih priprema te novih tehnika treninga koje mogu dovesti do povreda. Mehanizam povreda je drugačiji te pristup dijagnostici liječenju i rehabilitaciji je drugačiji, odnosno uspjeh sportista nije više jednoznačan nego multidisciplinaran u pripremi sportista”, kazala je prof.dr. Edina Tanović.

Amar Njemčević jedan od autora istakao je da vrhunski sportski rezultat nije moguće postići bez pomoći medicine, te da je fizičko i psihičko zdravlje sportiste uvijek prioritet broj jedan za trenere.

“Za postizanje vrhunskog sportskog rezultata neophodno je da sportista bude fizički i psihički spreman da podnese izvanredne ljudske napore, iz tog razloga vrhunski sportski rezultat nije moguće postići bez pomoći medicine. Moderni sport zahtijeva da u trenažni proces bude uključena farmakologija, nutricionizam, prevencija od povrede te rehabilitacija radi postizanja optimalne pripreme sportista, a što je obuvaćeno u ovoj knjizi”, rekao je Amar Njemčević.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More