Pitomi krajevi, divlja priroda na MTB maratonu “Putevi Sokola”

Treću godinu za redoma biciklisti i svi ljubitelji aktivnog boravka u prirodi iz Srbije i zemalja u okruženju imaju priliku da oprobaju svoju spretnost i kondiciju na MTB maratonu „Putevi Sokola“, čije start i ove godine u  Bastavu, selu kod Osečine.

Prošlogodišnji maraton okupio je više od 200 biciklista iz Srbije, Bosne i Rusije, dok je na dva odvojena ciklo događaja u toku iste godine okupio nešto manje od 400 biciklista mahom iz Srbije.
 

 


Maraton se održava na terenima Sokolske planine u nedelju 27. maja 2018. godine sa početkom u 10 časova u neposrednoj blizini kafanice zanimljivog naziva, „Mali raj“. Pripremljene su tri staze, dve za rekreativce i jedna namenjena isključivo za profesionalne vozače.
 


"Petras" (28 km) i "Veliki vis" (50 km) su staze kreirane i odabrane tako da ih mogu voziti kako dobro uvežbani, tako i prosečni rekreativci, dok je PROBIKE namenjen isključivo za profesionalne bicikliste pa je naspram toga i kreirana staza koju karakteriše atraktivno i ekstremno okruženje. A ove godine uvodi se i kategorija „Trka parova“ u kojoj učesnici startuju u paru i kroz sve kontrolne tačke i cilj prolaze u paru. Ovim se podstiče timski duh i u prvi plan gura dobra i kvalitetna zabava u prirodi. A to nije sve, jer se ove godine j formirana i „Family Fun“ vožnja namenjena prvenstveno roditeljima sa decom, mada i drugi vidovi porodičnih odnosa nisu isključeni. Zajedničko za „Trku parova“ i „Family Fun“ je vožnja u grupi i dobra zabava. Na učesnicima je odabir staza koju voze, a sve ostalo je na organizatorima da urede i pripreme tako da svi učesnici sa maratona odu zadovoljni i sa osmehom na licu.


Staze će biti obeležene markerima, zastavicama i posebno dizajniranim tablama u cilju komfornog i bezbednog kretanja po stazama. Za bezbednost se brinu redari i dva patrolna vozila i kvadovi kao i asistencija hitne pomoći, ako za to bude potrebe.
 


Iz udruženja „Putevi Sokola“ koje je organizator maratona napominju da je ovo prvenstveno vožnja za dušu i da nagrade nisu na prvom mestu, ali valja napomenuti da učesnike očekuju nagrade sponzora, finišer medalje i pehari. I da to nije sve jer nešto mora da ostane izneneađenje.
 


Prijave za ovogodišnji kros uveliko pristižu iz svih krajeva Srbije, i za razliku od prethodnih godina kada je Beograd dominirao ove godine prednjače vojvođanski gradovi, najviše iz Srema. Najave stižu iz Bosne, ali i iz Hrvatske i po prvi put iz Crne Gore, a ponovo i Rusi dolaze na maraton. Ujedno veliki broj prijava za kategoriju „Trka parova“ i za stazu „Petras“ govori nam da sve veći broj poklonika biciklizma žele da se oprobaju u jednoj nesvakidašnjoj avanturi na dva točka.
 


Prijave traju do 25. maja i kotizacija uključuje oficijenlu majicu maratona, organizaciju krosa, startni broj, mapu staze, GPS snimak staze, okrepu (2-4 okrepe zavisno od tipa staze), ručak i osveženje na kraju krosa i after party. Prijave na dan starta su takođe moguće ali pod određenim uslovima i sa nešto drugačijim startnim paketom. Sve informacije kao i link do prijava možete pronaći na zvaničnom sajtu krosa: www.putevisokola.rs
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More