Pogledajte Japanski primjer za razvoj cikloturizma

Odmaralište i hotelski operater Hoshino uložio je sredstva u veliki biciklistički objekt koji bi se mogao pokazati modelom koji je kao primjer vrijedan pažnje za cikloturističke organizacije diljem svijeta.
Jo Beckendorff je napravio obilazak kako bi saznao više…

Zamislite da postoji željeznička stanica sa starim trgovačkim centrom. Pod okriljem Atréa – podružnice državnog poduzeća East Japan Railway Company (JR East). U 2018. na istom mjestu otvara se objekat pod imenom Playatré Tsuchiura s fokusom na biciklizam. Dvije godine kasnije u projekt je uskočio renomirani operater resorta i hotela Hoshino Resorts Inc. sa svojim najnovijim konceptom resorta, BEB, te odmah zauzima tri gornja kata Playatré Tsuchiura, što je sada, prema vlastitom priznanju, “najveće japansko biciklističko postrojenje”.

Prije nego što je prvim stranim turistima dopušten povratak u zemlju, dva njemačka iseljenika koja žive u Yokohami posjetila su najnoviju biciklističku točku u Tsuchiuri u svibnju 2022. Jochem Kühnle i Tobias Talerek, zajedno s autorom, bili su prvi stranci koji su odsjeli u prvom “Cycleu in, Cycle out” hotelu za bicikliste u zemlji pogođenoj koronavirusom.

Od 7. rujna Japanska je vlada povećala dnevni limit za ulazak turista u zemlju s 20.000 na 50.000. Više se ne moraju raditi PCR testovi. Ipak, turisti i dalje trebaju vizu i moraju biti članovi grupnih putovanja. Prije Covida samo je sedam posto stranaca koji su ulazili u zemlju dolazilo na grupna putovanja.

Nema sumnje da je Japan doživio turistički bum u koji je vlada ulagala i na koji se oslanjala. To je bilo prije nego što je virus promijenio svijet. Veliki događaji kao što su Svjetsko prvenstvo u Ragbiju 2019. i Olimpijske igre 2020. trebali su privući više gostiju u zemlju. Ambiciozni plan bio je doseći rekordnih 60 milijuna stranih posjetitelja godišnje do 2030 godine. No, korona je ubacila golemu štetu u cijelom svijetu.

BEB5 Tsuchiura operated by Hoshino Resorts

Ulaganje u cikloturizam

Cikloturizam u gradu Tsuchiura u prefekturi Ibaraki, koji se nalazi samo 70 kilometara sjeveroistočno od Tokija, mlad je u usporedbi s ostalim zemljama Europe koje su dosta razvijene po tom pitanju.

Trgovački centar Playatré usidren na željezničkoj stanici u gradu, koji se nalazi na jezeru Kasumigaura, igra u tome vrlo posebnu ulogu. Nalazi se u neposrednoj blizini Tsukuba-Kasumigaura Ring Road, približno 180 kilometara označene biciklističke staze (koja se može skratiti na petlju od 90 i 140 kilometara).

Biciklisti iz gradskog područja Tokija mogu donijeti svoje bicikle ili ih unajmiti izravno u Playatréu. Za one koji dovezu vlastite bicikle, željeznička stanica nudi namjenski prostor sa stalcima za bicikle gdje mogu sastaviti svoje bicikle (za željeznički prijevoz u Japanu, prednji kotač se mora ukloniti).

Stanica za iznajmljivanje bicikala pod nazivom Ring-Ring Square nalazi se u garaži za parkiranje bicikala u podrumu trgovačkog centra. Nudi tipične japanske svakodnevne bicikle i električne pedelece, kao i sadržaje prilagođene biciklistima kao što su svlačionice i tuševi. Na prvom katu trgovačkog centra nalazi se, po japanskim standardima, golemi Le.Cyc outlet kojim upravlja japanski lanac trgovina biciklima Cycle Sport. Bavi se prodajom i iznajmljivanjem vrhunskih sportskih bicikala i pedeleca.

Ono na što su proizvođači Playatréa posebno ponosni je oznaka plave linije na svim katovima trgovačkog centra. Ova plava linija omogućuje biciklistima da prošeću trgovačkim centrom sa svojim voljenim biciklom. Kafići, restorani i trgovine u zgradi ispred svojih su ulaza postavili nosače za bicikle. Na taj način svaki biciklist može parkirati svoj bicikl na vidljivom mjestu i popiti još jednnu kavicu ili nešto prezalogajiti.

“Cycle in, cycle out” Bike hotel BEB5 Tsuchiura

Još jedan Playatré vrhunac je trokatni Hoshino Resorts BEB5 Tsuchiura, otvoren 2020 godine. Hoshinov prvi “hotel za bicikliste” nudi ukupno 90 soba. Od toga je 15 tzv. “Biciklističkih soba” uređeno za istinske ljubitelje bicikla. Tu je i dobro opremljena radionica sa stalcima za bicikle, alatom, stolom i aparatom za kavu. Ovdje se biciklisti sastaju i razgovaraju o stazama koje žele voziti i mjestima za posjetiti dok provjeravaju svoje bicikle. Općenito, tema o biciklima je s ljubavlju inscenirana na svim uglovima i dijelovima hotela.

S BEB-om, Hoshino nudi svoj peti koncept resorta koji se obraća mlađoj ciljnoj skupini. I sobe i dnevni boravak usmjereni su prema zabavu. Naš kafić je otvoren 24 sata dnevno. Hrana i piće doneseni ili kupljeni u trgovačkom centru ovdje nisu problem. Također nudimo i kasni doručak ciljano, mlađoj skupini na koju smo mislili i uvažavajući njihove kasne izlaske u grad. Kasna odjava također je u redu s pravilima  hotela. Ovdje bi se naši gosti prije svega trebali osjećati ugodno među svojim kolegama iz cijelog svijeta. Osim toga, pokazalo se da su BEB cijene pristupačnije nego u našim drugim skupim odmaralištima visoke kvalitete,” objašnjava Fumi Arai, PR-ica Hoshino Resorts BEB5 Tsuchiura. Točnije, redovne cijene noćenja (bez poreza i hrane) za trokrevetnu sobu počinju od samo 12.000 JPY (84,70 €). Gore spomenute “biciklističke sobe” za dvije osobe koštaju cijelih 15.600 JPY (110 eura) po noći. Tu svakako pomaže trenutno povoljan tečaj.

Ipak, prosječna dob nekih “pravih” biciklističkih gostiju nešto je viša. Dok je vjerojatnije da će 20- do 30-godišnjaci htjeti provesti opušteni slobodni vikend uz manje ture biciklističkom stazom uz jezero na unajmljenim biciklima, 30- do 50-godišnjaci su ti koji često dolaze sa svojim vlastitim biciklima, imaju već nekoliko kilometara u nogama i upuštaju se u 180 kilometara dugu biciklističku turu oko jezera. Mnogi biciklisti na ovoj ruti također uživaju u zaustavljanjima na posebno dizajniranim odmorištima za bicikle sa štandovima s hranom za bicikliste.

Ali ima i onih koji žele utrenirati noge za novu sezonu na ovoj potpuno ravnoj stazi. Međutim, oni su manjina. Prijašnja Playatré i BEB glavna klijentela su rekreativni biciklisti koji ne jure za kilometrima i brzinom, već uživaju u ruralnom okruženju.

Prednost poljoprivrednog zemljišta

Mnogi posjetitelji Nippona privučeni su prefekturom Ibaraki, kojom dominira poljoprivreda, samo u određeno vrijeme. Upućeni znaju točno kada cvjetaju ljiljani sa zlatnom vrpcom, japanska plava loza, lotosov cvijet, tulipan, šljiva i trešnja. Isto tako, znaju kada su jagode, medljike i lubenice, borovnice, mandarine, breskve i grožđe zrele i najbolje za jelo.

Sve ovo raste oko jezera Kasumigaura. U prefekturi Ibaraki nadaju se da će upravo ova ponuda turiste staviti na bicikle ili e-pedelece kako bi obišli stazu do posljednjeg kilometra. Infrastruktura izgrađena u tu svrhu je poboljšana posljednjih godina.

Iseljenici Jochem Kühnle i Tobias Talarek odabrali su 140 kilometara dugu jezersku stazu. U vrijeme ručka zaustavljaju se u gostionici u selu Aso koja se toplo se preporučuje na ovoj ruti. “Napokon opet neki stranci!“, srdačno nas dočekuje pozdravljajući bicikliste gostioničar Shiwomi Shokudo, te dodaje “Za danas mogu posebno preporučiti naš Curry Katsudon (to je curry riža sa svinjskim kotletom). Za to smo već bili pohvaljeni u emisiji TV kuhinja. Količina je taman za gladne bicikliste. Uostalom, pred vama su kilometri“.

Mikro cikloturizam

Povratak na Playatré: Do danas je Hoshinov BEB5 Tsuchiura živio od domaćih gostiju koji su noćili u prosjeku jednu noć, prema generalnom direktoru Oba Yuti: “U vrijeme Corone mikro-turizam je postao problem. Mislimo da će se to promijeniti u eri nakon Corone, a ljudi iz gradskog područja Tokija također će ostati cijeli vikend s dva noćenja. Nadamo se i prvim biciklistima iz inozemstva. Nažalost, još ih uopće nismo mogli dočekati zbog ograničenja ulaska povezanih s koronom.”

Ono na što je Yuta posebno ponosan je njegova flota marke Specialized od 12 visokokvalitetnih e-hibridnih, e-road racing i e-brdskih bicikala. Njima se pridružuje nekoliko e-kompaktnih bicikala marke Benelli za kratka putovanja. Uglavnom ih biraju obitelji i nebiciklisti koji odsjedaju u BEB5 Tsuchiura iz znatiželje. Od 2005. talijanska marka Benelli u rukama je kineskog proizvođača dvokotača i proizvođača motora Quianjing. Danas u ponudi imaju i bicikle pod tim tradicionalnim nazivom.

Veličina je važna

Ono što zapadnjaci općenito trebaju imati na umu kada iznajmljuju bicikl u Japanu: Veličine okvira za bicikliste koji su viši od 1.85 metara su rijetke. “Već smo se navikli na to”, smije se Jochem Kühnle, koji, kao i njegov kolega Tobias Talarek, koji mjere ponosnih 1.93 metra. Donijeli su vlastite cestovne bicikle.

Dok e-road bicikli iz Hoshina imaju smisla samo na ravnoj pozornici oko jezera kada puše jak čeoni vjetar, e-brdski bicikli imaju savršenog smisla na vožnji do obližnje planine Tsubuka.

U početku se planinama približavate ravnom biciklističkom stazom koja se kasnije pretvara u stazu duž obale rijeke Sakura. Zatim, staza, prvo ide usamljenim prijevojom, a zatim velikim kratkim i oštrim strmim stazama gore-dolje kroz šumu. Vlažna i sparna klima svakako uzima danak. Osim toga, Jochem i Tobias imaju problema sa svojim unajmljenim eMTB biciklima, koji su im premali. Unatoč tome, zabavljaju se na svojoj off road vožnji u nešto hladnijem planinskom zraku.

Kako bi pridošlice u biciklizmu osjetile ukus za bicikle, tim BEB5-Tsuchiura čak je osmislio nešto vrlo posebno za lokalne goste: s njihovom “Biciklističkom turom Morning Glow”. Oni nude biciklističku turu dugu samo nekoliko kilometara do dobrog mjesta na jezeru za promatranje izlaska sunca: “Ova je ponuda vrlo popularna, posebno među onima koji manje voze bicikl.” Jedina mana: obilazak počinje u 3:45 ujutro – i traje ukupno sat i pol. I tada ponovno legnete i uživate u kasnijem doručku – ili, nakon sjajnog izlaska sunca, uživate u dobrom ranom doručku.

Više o odmaralištu Hoshino

Osnovan 1904. kao šumarska tvrtka, danas još uvijek u obiteljskom vlasništvu Hoshino Resort Co, Ltd. tvrdi da svojim gostima nudi “nezaboravno putovanje do mjesta japanske ljepote bez premca”. Pritom se Japanci oslanjaju na sedam koncepata resorta “Nippon Luxe”.

“BEB” je najmlađa crtaća karta u svijetu Hoshino resorta. Ovakvim konceptom Japanci namjerno žele doprijeti do mlađe ciljne skupine pokazujući im put do prirode.

Dok je prvo BEB odmaralište u Karuizawi prvenstveno namijenjeno planinarima i promatračima ptica, BEB odmaralište Tsuchiura koje je ovdje predstavljeno posebno je prihvatilo alternativu slobodnog vremena vožnje biciklom. Više informacija o ovoj tvrtki dostupno je na web stranici – www.hoshinoresorts.com/en

Autori fotografija: Jo Beckendorff i Jochem Kühnle
Izvor: Bike Industry News

Da biste pročitali više o prednostima cikloturizma i tome kako cikloturizam koristi gospodarstvima, idite OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More