Test: Epic vs Levo

Iako možda naslov članka navodi da se radi o nekom okršaju dva "Diva", ovaj članak neće biti tog tipa.

Razočarani? Nemate razloga, jer ova dva bicikla nemaju nikakvih ambicija za okršaj, svaki ima svoju namjenu i svaki od njih je u nečemu poseban. Naime, naša želja je bila da najprije provjerimo, a zatim sa Vama podjelimo koliko se zapravo Levo može nositi sa Epicom kao trening partner po pitanju napora na vožnji i potrošnje kalorija.
 


I dok cijela Europa, pa i zemlja ludi za e-biciklima, kod nas i sama spomen na e-biciklo izaziva podrugivanje, odbacivanje i usporedbe sa motorima. Stoga smo se odlučili na ovaj test, kako bismo e-biciklizam pokušali približiti našim čitateljima i naravno testirati koliko se e-bicikl može nositi sa konvencionalnim biciklom po pitanju napora i potrošnje kalorija. Za test odluka je pala na dva Specialized modela Epic FSR i Levo, koje nam je ustupio naš partner Ciklocentar. Epic je priznat kao vrhunski bicikl za treninge i utrke, dok je Levo bicikl koji odiše zabavom, a nas je zanimalo koliko Vaša "električna" zabava može biti dobra za trening.

Kako smo testirali? Jednostavno, bicikle smo vozili kao što bi ih vozio svaki prosječan vozač (rekreativac) sa tempom od cca.90 okretaja pedale u minuti, gdje smo pazili da nam se puls nalazi u 3 ili 4 zoni kako bi se trošili, a svejedno se osjećali ugodno i imali još snage u nogama.
 


Odabrali smo tri dionice: Ravna, Brdska i Trail. Jednake duljine, jednak tempo, a zanimalo nas je vrijeme, kalorije i naravno subjektivni dojam.  I da, po pitanju potpore motora, poznato je da Levo ima tri vrste potpore. Prva (Eco 20%) koja daje taman onoliko energije koliko je potrebno da se bicikl izjednači sa normalnim biciklom, druga (Trail 50%) koja je podešena za srednji tempo vožnje gdje vi i bicikl dijelite jednak napor pedaliranja i treća (Turbo 100%) je za maksimalnu potporu. Nismo željeli prvu, jer smisao ovog testa vožnja običnog bicikla, kao ni treću jer nije nismo željeli maksimalnu potporu. Odabrali smo Trail mod (50% potpore), čisto da imamo potporu, koja bi se osjetia baš na usponima, kako bi u vožnji dolazio onaj osjećaj kao da vas netko gura u leđa.

Ravna dionica 1.dan

EPIC: Pohladan dan sa laganim vjetrom u prsa, gotovo neprimjetnim, no na mahove je ipak odavao da je tu. Za Epic je to bio još jedan uobičajeni trening, lagani tempo, cijelo vrijeme sam imao osjećaj da bih trebao još jače pritisnuti pedalu, gotovo da me bicikl vukao na žešću vožnju, no želio sam ostati u ugodnoj zoni, tempo 90 okretaja pedale i 150 otkucaja srca.

Statistika Epic
Duljina: 21,83km; Vrijeme: 50:05min; Prosječna brzina: 26,2km/h; Kalorije: 877

 


Link na vožnju: https://www.strava.com/activities/1407281412


LEVO: Vožnja na Levo je došla isti dan kad i sa Epic, sa možda 1-2h pauze između vožnji, tako da su vremenski uvjeti bili jednaki. Prije nego što sam krenuo na vožnju znao sam neke statističke podatke e-bicikla kojeg vozim, kao npr. da Levo daje potporu do 25km/h, i da iznad te brzine idem na vlastitu snagu. Samim tim došla je i pomisao da će ova vožnja biti tako dosadna i naporna. BOOOOORING!

No, tu je došlo moje prvo iznenađenje. Levo je bio tako povozit, čak i iznad 25km/h pedalanje nije bilo niti zahtjevno niti teško. Bez velikih problema sam vozio i +30km/h i održavao brzinu. Ono što je odavalo da ovaj bicikl ipak nije za dionicu kojom vozim je njegova geometrija, odnosno taj točak koji je bio toliko ispred mene vrištao je za nekom zahtjevnom stazom. Mogu reći da me e-bicikl iznenadio preformansama na ravnoj dionici, a iznenađenje su bile i statistike koje sam dobio nakon vožnje

Statistika Levo
Duljina: 21,85km; Vrijeme: 47:48min; Prosječna brzina: 27,4km/h; Kalorije: 894Link na vožnju: https://www.strava.com/activities/1407379959


Riječ urednika

Jednaka dionica, jednaka kilometraža no Levo je uspio da me odveze u kraćem vremenu, većom brzinom i sa više potrošenih kalorija. Ok, reći ćete da ovi podaci nisu nikakav omjer, jer sam i sa Epic puno brže mogao odvoziti ovu dionicu. Jesam, no tada bi mi i puls otišao gore, kao i tempo (zamisao je bila držati ga ravnomjernim na 90 okretaja pedale) više bih se umarao i povećao potrošnju kalorija.
Moram priznati da nisam očekivao ovakve preformanse na vožnji sa e-biciklom, kao ni očitanja nakon vožnje. Smatrao sam da će vožnja iznad 25km/h biti naporna, da ću sa e-bike biti sporiji na ovoj dionici i da ću potrošiti puno manje kalorije. Palac gore za Levo na prvom danu.
 


Brdska dionica 2.dan

EPIC: Prelijep sunčan dan sa jakim vjetrom u prsa prvih 9km na ravnom dijelu dionice. Nakon toga počinje uspon, ulazimo u brdo i vozimo bez vjetra. Uspon ide bez većih problema, odličan trening uz Epic, bez pretjeranog upiranja, jednostavno lagano pedaliranje. Nakon uspona ide makadamska dionica staze sa konstantno kratkim spustevima i usponima, odličnim za jednu izazovnu brdsku vožnju. Na kraju vožnje osjećao sam se odlično, vrhunski odrađen trening, možda sam imao i mali osjećaj potrošenosti, odnosno umora.

Statistika Epic
Duljina: 24,22km; Vrijeme: 1:30:11h; Prosječna brzina: 16,8km/h; Kalorije: 1428

 


Link na vožnju: https://www.strava.com/activities/1423221867

LEVO: Prohladan dan, zapravo bilo je toliko hladno da smo se smrzli na vožnji. Na mahove je bilo laganog vjetra u prsa. Prvi dio rute je ravničarski što nam je odlično došlo kao zagrijavanje, nakon toga slijedi jako težak uspon od 10-12%, na nekim mjestima čak i do 18%, što sam uz Levo prešao sa lakoćom. Nisam pretjerano ni upirao da bih imao neku brzinu, jednostavno umjereno pedalirao, a bicikl se penjao sa samopouzdanjem. Nakon betonskog uspona uslijedio je makadam i dionica koja baš odgovara ovoj vrsti bicikla. Uslijedilo je uživanje na max, osjećaj koji se ne može opisati. Kratki spustevi koje je Levo sa lakoćom savladao, a nakon svakog spusta slijedio je uspon koji je izgledao smješan uz pomoć zaleta koji je davala nizbrdica, plus pomoć baterije. Na kraju dana, vrhunski osjećaj, odlično napravljen trening, bez nekog pretjeranog umora.

Statistika Levo
Duljina: 24,52km; Vrijeme: 1:14:10h; Prosječna brzina: 19,8km/h; Kalorije: 1381

 


Link na vožnju: https://www.strava.com/activities/1417378337


Riječ urednika

Na drugom danu Levo ponovo brži za čitavih 16minuta na dionici od 25km. Prva pomisao mi je bila da je razlika u vremenu zbog vjetra koji smo imali u prsa prvih 9km, no provjerom na Stravi uočio sam da je ta razlika u 2minute prednosti za Levo. Što znači opet ako oduzmemo 2min zbog vjetra, ostaje nam 14minuta prednosti za Levo. Moramo priznati nemala razlika. Što se tiče potrošenosti, naravno na Epic sam imao mnogo teži trening i zapravo više sam se znojio, ali to neću uzimati u obzir zbog razlike u vremenskim uvjetima. Naime, na vožnji sa Levo je bilo hladno dok sam na vožnji sa Epic imao sunčan i topao dan. No definitivno sam lakše savladavao uspone sa Levo, nego sa Epic, a ako pogledamo potrošnju kalorija, ona je zanemariva, sa Epic samo potrošio samo 50 kalorija više, što je jednako jednoj pojedenoj jabuci. Također, moramo uzeti u obzir da sam sa Levom imao vremenski kraću vožnju, tako da sam sa Levo produžio vožnju tih 14minuta razlike, zasigurno bi i kalorijska potrošnja prešla u korist e-bicikla. Doista nevjerovatni podaci, nešto što sigurno nismo očekivali. Ostaje nam još test na trail stazi za ova dva bicikla.
 


Trail staza 3.dan

EPIC: Vožnja na 0°C sa naletima sniježnih padalina. Trimuša (trim staza) koju biciklisti koriste za žešće vožnje i tehničko usavršavanje, je poznata po tome što je fizički zahtjevna i tijelo je konstantno pod naporom. Na spustevima si napet zbog upravljanja tehnički zahtjevnim dionicama, dok su uzbrdice nagle, jake i ne prevelike dužine. Odlična staza za brze treninge snage, eksplozivnosti i tehnike. Zadatak je odvoziti 8 krugova na stazi dugoj 1,2km. Napominjem ne pretjerano velika dužina, no staza svakako zahtjevna. Za Epica još jedan vrhunski trening, osjećaj odličan, imao sam osjećaj da mogu još više voziti.

Statistika Epic
Duljina: 9,86km; Vrijeme: 41:05min; Prosječna brzina: 14,04km/h; Kalorije: 516

 


Link na vožnju: https://www.strava.com/activities/1424970644

LEVO: Levo kao bicikl sa geometrijom koju posjeduje odlično se ponašao na spustevima i krivinama, dok sam na uzbrdicama imao pomoć ali ne toliko primjetnu, zapravo osjećao sam se jednako kao i da vozim Epic. Možda grijšim, no imao sam takav osjećaj da dajem jednak napor na usponima. Uzbrdice išao snagom u većoj brzini, sa skokovima na nogama, imao sam pomoć i osjetila se, no svejedno sam se umarao i bilo je naporno. Ono što sam primjetio jeste da mi je bicikl dao veliko samopouzdanje na stazi zbog odlične upravljivosti, tako da je bilo situacija gdje sam sa biciklom na spustevima išao do krajnjih granica, no to nije tema ove priče. Kao što sam rekao, potpora se osjetila, no nakon pola sata vožnje moram priznati da sam bio iscrpljen na ovoj stazi. Nakon dizanja vožnje na Stravu, primjetio sam problem sa Garminom. Uređaj nije pravilno snimao kretanje na stazi, jako mnogo nepavilnih linija, što je rezultiralo manjom kilometražom i za uzrok povuklo i manju kalorijsku potrošnju. No, ono u što sam siguran jeste utrošeno vrijeme za 8 krugova od 32:51min, kao i kilometraža koju je Garmin snimio na vožnji sa Epic (9,86km).

Statistika Levo:
Duljina: 6,32km; Vrijeme: 32:51min; Prosječna brzina: 11,6km/h; Kalorije: 271

 


Link na vožnju: https://www.strava.com/activities/1411981334


Riječ urednika: Bila je ovo vožnja koja nam "na papiru" ne govori mnogo o potrošnji kalorija zbog nepravilnog rada Garmina. No, ako uzmemo u obzir broj otkucaja srca na vožnji: Levo (avg.167bpm; max.179bpm), Epic (avg.156bpm; max.170bpm), vidljivo je da sam sa Levo imao veći napor. Jedina razlika je u vremenskom trajanju vožnje, tako da bi u slučaju ispravnog rada Garmina, sigurno i sama potrošnja kalorija na Levo bila veća na jednakom vremenskom periodu. Levo je 8 krugova na stazi prešao za cca.33min  dok sam Epicom u tom vremenu bio na polovici sedmog kruga. Dakle, cijeli jedan krug i pola drugog Levo je u prednosti nad Epic po pitanju brzine.
 


Zaključak

Iskreni da budemo, ovo je bio test koji je i nas iznenadio. Znali smo da električni bicikl nije motor kao što pojedinci smatraju i da nam električni bicikl troši kalorije na vožnji, no da će rezultati dati ove brojke, nismo ni sanjali.

Još jednom da napomenemo, Levo kao i većina pedaleca ima tri nivoa ili razine pomoći (asistencije): 1. Eco (20% snage), 2. Trail (50%) i 3. Turbo (100%). Bicikl smo na sva tri testa vozili na 2. načinu rada (Trail 50% potpore), gdje smo imali lijepu potporu i ugodan osjećaj na brdskim pedaliranjima. Također, bitno je znati da još uvijek na raspolaganju imate 1. način (Eco 20% potpore) koji sa svojom potporom poništava višak kilaže na električnom biciklu, odnosno izjednačava ga sa konvencionalnim biciklom. Nesumnjivo je da bismo u tom načinu rada imati veći napor na pedaliranju, kao i veću potrošnju kalorija. I naravno, 3.način rada (Turbo 100% potpore), koji dođe kao odličan u trenucima kada smo previše umorni da odvozimo posljednje kilometre na vožnji do kuće ili jednostavno želimo da jurimo.

Na kraju dana, iz predočenih rezultata možemo donijeti zaključak da je Levo bicikl koji se po pitanju potrošnje kalorija definitivno može nositi sa Epicom. Bez obzira što je električni, bicikl je idealan za rekreativne vožnje, obilaske planina i mjesta koje ste oduvijek željeli posjetiti. To je bicikl koji će vas lakše, brže i mnogo ugodnije odvesti do željene lokacije i što je najbitnije, potrošiti će vaše kalorije. Kao što smo rekli, ovaj test nas je doista iznenadio. Znali smo da sa vožnjom na e-biciklu trošimo kalorije, no da se ta potrošnja kalorija može mjeriti sa Epicom, biciklom koji je namjenjen za profesionalce, odnosno natjecanja, žestoke i velike vožnje nismo ni sanjali. E-bicikli su upravo narasli i u našim očima.

Nadamo se da smo ovim testom uspijeli barem imalo približiti Vam vožnje sa električnim biciklima i ukloniti onaj skepticizam na spomen električnog bicikla. Europa je definitivno primjetila benificije e-biciklizma koji je u konstantnom porastu, a vjerujemo da će se stanje i kod nas pomjeniti, te da će e-bicikli zauzeti svoje mjesto kod rekreativnih vozača.

Testiranje omogućile trgovine Ciklocentar (Link)

 

[iframe allowfullscreen=”” frameborder=”0″ src=”https://www.youtube.com/embed/T_EqsOrYrTg” ]

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More