Predstavljamo UCI Glasgow 2023. Super Svjetsko prvenstvo

U prva dva tjedna nadolazećeg kolovoza, biciklizam će privući pozornost svijeta novim formatom Svjetskog prvenstva koje će UCI održavati svake četiri godine, koncentrirajući sve događaje na jednom mjestu, odnosno održavanje natjecanja u gotovo svih biciklističkih disciplina pod svojim okriljem. Škotski grad Glasgow i njegova okolica prvo su odabrano mjesto koje će se nastaviti u 2027. godini s Alpskom francuskom regijom Haute-Savoie kao pozornicom događaja.

Više od 200 duginih dresova u igri u samo 11 dana natjecanja

Samo nekoliko mjeseci ostalo je do prvog super prvenstva u organizaciji UCI-a u kojem je odlučeno da se u jednom natjecanju okupi velika većina biciklističkih disciplina, osim, očito, nekih poput ciklokrosa ili gravela. Pista, brdski biciklizam, bmx i cestovni događaji doživjet će svoje vrhunce početkom kolovoza. Ovi datumi su više-manje uobičajeni za brdski biciklistički svijet, ali su ipak poremetili planiranje cestovnih biciklista koji su ovo natjecanje dočekali kao kraj sezone.

Ovo prvo super Svjetsko prvenstvo u biciklizmu održat će se tijekom 11 dana od 3. do 13. kolovoza s gradom Glasgow-om kao referentnom točkom, iako specifičnost nekih disciplina znači da postoji niz drugih pod-stanica manje-više blizu u škotski grad.

Biciklizam na pisti

Velodrom Sir Chris Hoy u Glasgow-u bit će startni signal za Svjetsko super prvenstvo u biciklizmu. Ove utrke održat će se od 3. do 9. kolovoza u isto vrijeme kada i Paraciklistička utrka na pisti. Njegovo produženje tijekom velikog dijela prvenstva i preklapanje s cestovnim utrkama izazvalo je neke kontroverze od samog početka prisiljavajući mnoge bicikliste koji kombiniraju discipline da daju prednost svom sudjelovanju.

UCI Glasgow 2023

Brdski biciklizam – Downhill

Oni koji žele uživati ​​u najluđoj disciplini brdskog biciklizma morat će putovati 170 kilometara sjeverno od Glasgowa do legendarne staze Fort William, jednog od klasika Svjetskog kupa u downhillu koji se održava svake godine od svog predstavljanja u 2002. godini. Ovom prilikom natjecanje će održati između četvrtka, 3. kolovoza i subote, 5. kolovoza.

UCI Glasgow 2023
 • Četvrtak, 3. kolovoza: Kvalifikacije Juniora
 • Petak, 4. kolovoza: Kvalifikacije Elite kategorija – Juniorsko finale
 • Subota, 5. kolovoza: Finale Elite kategorija

Brdski biciklizam – Cross Country

Glentress Forest, 100 kilometara istočno od Glasgowa, u blizini Edinburgha, bit će domaćin natjecanja u maratonu. Jedan od epicentara Škotskog brdskog biciklizma otkako je počeo promovirati ovaj modalitet u tom području prije više od 20 godina i trenutno ima više od 80 kilometara staza isključivo posvećenih brdskom biciklizmu, u rasponu od vrlo teških uspona do tehničkih spustova. Ova maratonska utrka vozit će se na udaljenosti od 100 km. Mjesto koje dijele XCO, Kratke staze (Short Track), Timske štafete (Team Relay) i E-MTB utrke.

UCI Glasgow 2023
 • Nedjelja, 6. kolovoza: XCM – Brdski biciklistički maraton
 • Utorak, 8. kolovoza: Elite Short Track – kvalifikacije
 • Srijeda, 9. kolovoza: Ekipna štafeta, E-MTB
 • Četvrtak, 10. kolovoza: Junior XCO, Finale Short Track utrke
 • Petak, 11. kolovoza: XCO U23
 • Subota, 12. kolovoza: XCO Elite

Cestovni biciklizam

Središte Glasgowa, točnije George Square, bit će mjesto koje će ugostiti neuralgično središte cestovnih natjecanja s urbanom stazom od 14,4 km s malim usponima u početnom dijelu. Kružna staza na koju će žene stići nakon početne dionice koja kreće od Loch Lomonda, a zatim moraju odvoziti 6 krugova staze, ukupno 157,4 km i 1.930 m uspona. Sa svoje strane, muškarci će startati iz Edinburgha kojem će dodati 10 krugova za ukupno 277 km i 3.167 m akumuliranog uspona. Osim toga, računat će na grad Stirling kao podmjesto za kronometar. Događaj će se održat od 5.-13. kolovoza.

UCI Glasgow 2023
 • Subota, 5. kolovoza: Juniorska cestovna utrka
 • Nedjelja, 6. kolovoza: Elitna muška cestovna utrka
 • Utorak, 8. kolovoza: Mješovita štafeta na Kronometarskoj utrci
 • Srijeda, 9. kolovoza: U23, Individualni Kronometar za muškarce
 • Četvrtak, 10. kolovoza: Juniorke i Elita ženska utka u individualnom kronometaru
 • Petak, 11. kolovoza: Individualni kronometar za Juniore i Elit muškarce
 • Subota, 12. kolovoza: Cestovna utrka za U23 muškarce
 • Nedjelja, 13. kolovoza: Elitna cestovna utrka za žene

Ostali modaliteti

Uz discipline piste, cestovnog i brdskog biciklizma, u Glasgow-u će se održati i BMX utrke u njegovim modalitetima Free Style i Racing, na ovim prostorima gotovo nepoznati umjetnički biciklizam, svojevrsna ritmička gimnastika na biciklu, ako niste vidjeli nijedan video ovog modaliteta, preporučujemo da to učinite; i trail BMX.

Valja napomenuti da se parabiciklistički modaliteti ovog prvenstva spore paralelno s ostalim utrkama, čak, kao i u slučaju utrka na pisti, interkalirajući njihov spor, što nedvojbeno predstavlja korak naprijed prema integraciji i normalizaciji biciklista s invaliditetom.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More