UCI pokreće kampanju posvećenu zaštiti individualaca u biciklizmu

Union Cycliste Internationale (UCI) danas pokreće kampanju čiji je cilj potaknuti sve dionike biciklizma – sportaše, trenere, organizatore, dužnosnike i članove osoblja različitih struktura – da igraju aktivnu ulogu u zaštiti fizičkog i psihičkog integriteta onih koji su uključeni u naš sport.

Ova kampanja dio je programa Cycling Integrity koji objedinjuje sve aktivnosti UCI-ja posvećene promicanju i jačanju integriteta u biciklizmu na svim razinama (sportaši, pratnja i natjecanja). Cycling Integrity sastoji se od tri stupa: Čisto bicikliranje, Sigurno bicikliranje i Pošteno bicikliranje, od kojih svaki ima preventivnu komponentu, posebice kroz obrazovni program, i reaktivnu komponentu, koja omogućuje prijavljivanje i liječenje zlostavljanja.

Kao sredstvo snažnih i pozitivnih univerzalnih vrijednosti, biciklizam je učinkovit alat za razvoj pojedinaca i stanovništva, kao i za održiv i uključiv razvoj. Da bi igrao ovu konstruktivnu ulogu, biciklizam mora biti siguran za svoje aktere: svaki član biciklističke obitelji, bio on biciklist ili ne, mora se moći razvijati u okruženju u kojem se osjeća sigurno i poštovano. UCI stoga mora dati sve od sebe u borbi protiv uznemiravanja i zlostavljanja u svim njegovim oblicima: psihičkog i fizičkog zlostavljanja, seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja te zanemarivanja. Ovakvim pojavama jednostavno nema mjesta u biciklizmu – profesionalnom ili amaterskom – i ne može se tolerirati.

U borbi protiv takvog ponašanja bitno je da se svatko, bilo žrtva ili svjedok nedjela, osjeća slobodnim izraziti svoju zabrinutost i ima potrebne kanale i podršku za to. Svačiji doprinos je vrijedan u pomaganju UCI-ju da stvori sigurnije okruženje za sve.

U tu je svrhu 2021. godine UCI stvorio sigurnu platformu za izvješćivanje, UCI SpeakUp, na kojoj svatko može pokrenuti uzbunu kako bi pomogao UCI-ju da biciklizam ostane siguran i pošten.

Ovu platformu također mogu koristiti osobe koje žele prijaviti stvari vezane uz tehnološke prijevare i manipulaciju konkurencijom. Sumnje na doping incidente treba prijaviti na platformi REVEAL Međunarodne agencije za testiranje (ITA).

Kako bi potaknuo sve zainteresirane da koriste platformu za izvještavanje UCI SpeakUp, UCI je pokrenuo opsežnu kampanju na svojim različitim digitalnim platformama, kao i na terenu putem tečajeva za podizanje svijesti i plakata.

Pogledajte video kampanje:

Plakati kampanje:

UCI SpeakUP

UCI potiče svoje pridružene Nacionalne federacije da razviju slične platforme za izvješćivanje i procedure unutar svojih organizacija. Također potiče ljude s licencom nacionalnih saveza koji imaju takav sustav da ga koriste kao prioritet.

Predsjednik UCI-ja David Lappartient rekao je: “Integritet je temeljna vrijednost sporta, a biciklizam je fantastičan sport, koji također ima moć nadahnuti stotine milijuna ljudi diljem svijeta da usvoje biciklizam kao zdravu slobodnu aktivnost i održivo prijevozno sredstvo. Biciklizam podržava snažne vrijednosti kao što su naporan rad, ustrajnost i solidarnost, ali je također otvoren za zloporabe. Takvim zlostavljanjima nema mjesta u našem sportu, a UCI to ne tolerira. Želimo da naš sport doprinese izgradnji bolje društvo, te u tu svrhu činimo sve da žrtve i svjedoci zlostavljanja znaju da smo na njihovoj strani te da ih potaknemo da nam pomognu da biciklizam postane sport koji teži biti uzoran na svim razinama”.

Glavna direktorica UCI-ja Amina Lanaya dodala je: “Kampanja koju danas pokrećemo druga je pokrenuta u okviru Cycling Integrity nakon promocije REVEAL-a. Dok je prevencija ključna za izbjegavanje zlostavljanja u našem sportu, također je potrebno osigurati alate za prijavu i podrška žrtvama i svjedocima takvih djela. Sigurna platforma za prijavu UCI SpeakUp šalje snažnu poruku dionicima u biciklizmu: svi se moraju poštovati i nijedan cilj ne opravdava ponižavajuće postupanje. UCI želi saslušati i pomoći žrtvama, a riješiti se zlostavljača. Nastavit ćemo razvijati naš program integriteta biciklizma kako bismo osigurali da biciklizam igra svoju punu i pozitivnu ulogu u društvu i za pojedince.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More