Prošla sezona izuzetno uspješna za bh. biciklizam

Na redovnoj godišnjoj skupštini Biciklstičkog saveza Bosne i Hercegovine, održanoj danas u prostoru Olimpijskog muzeja na Zetri, dodijeljene su nagrade i pehari najuspješnijim klubovima i pojedincima u BiH.  

Po riječima predsjednika BSBiH Zlatka Berbića, prošla sezona za bh. biciklizam bila je izuzetno uspješna na međunarodnim natjecanjima. Lejla Tanović plasirala se među 70 najboljih biciklistikinja na svijetu. Na Balkanskom pvenstvu osvojila je zlatnu medalju i tako BiH donijela prvo međunarodno odličje u ovom sportu. 

Berbić je također pohvalio sjajan nastup i mladog bicikliste Huseina Selimovića, koji je kao kadet bio među najboljim natjecanjima na Balkanskom prvenstvu u svojoj kategoriji. 

– Uz Selimovića, koji predstavlja budućnost bh. biciklizma, imamo  skupinu mladih talentiranih natjecatelja  od kojih želimo napraviti buduće prvake. To je cilj koji je sebi postavio Upravni odbor koji je prošle godine preuzeo madnat na četiri godine. BSBiH će u ovoj godini organizirati 20-ak utrka u okviru Premijer ligi BiH u mountain bikeu – kazao je Berbić za Fenu.

Po njegovim riječima, na Skupštini je usvojen rad novih selekcija koje žele da ojačaju kroz reprezentativne nastupe, a jedan od ključnih zadataka BSBiH bit će promocija bicikilizma među rekreativcima.

– Ove godine planiramo uvesti  službene  kartice  BSBiH za rekreativce, koji će za  nekih 20 KM moći dobiti popuste kod servisa,  klubova ili mjesta koje mi prepoznamo kao partnere BSBiH u budućnosti. Na  taj način želimo reformirati sevez, prije svega financijski kao i da tom aplikacijom privučemo mlade ljude – kazao je Berbić.

Ove godine u Sarajevu će se održati Balkansko prvenstvo u downhillu, novoj biciklističkoj disciplini koja je ove godine dobila svoju registracijsku formu. Za ovo natjecanje do sada je prijavljeno šest država. 

– Vjerujemo da će natjecanje biti atraktivno i da će Sarajevo  dobiti izazovnu turku za mlade ljude – kazao je Berbić. 

U BSBiH trenutno djeluje 29 klubova sa 150 aktivnih natjecatelja..

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More