Septembarska biciklijada uz BK “Perun”

Septembarska biciklijada je jedna od mnogobrojnih manifestacija koja se nalazi u programu događaja “Septembarski dani kulture i sporta Nikšić 2017”.

Uz podršku saobraćajne policije Nikšić zaustavljen je saobraćaj. Dužina rute za biciklijadu iznosila je 5km na na biciklijadi je učestovalo preko 180 biciklista.

Septembarska biciklijada okupila je veliki broj ljubitelja dvotočkaša sa nadom da će broj biciklista biti sve veći na ulicama, kao i da će u bližoj budućnosti biti ravnopravni sa ostalim učesnicima u saobraćaju. Veliki broj biciklista na ulicama pokazuje da su Nikšiću kao drugom gradu po veličini u Crnoj Gori, a po najvećem boju korisnika bicikala neopodne biciklističke staze.

Cilj današnje biciklijade bio je  promocija zdravih stilova života, promocija biciklizma kao olimpijskog sporta, promocija biciklizma kao ekološkog  i ekonomičnog prevoznog sredstva koje ne zagađuje životnu sredinu. Možemo učiniti mnogo i imati veliki uticaj na očuvanje životne sredine koristeći bicikl kao prevozno sredstvo.

Savremen način života podrazumijeva boravak u prirodi i rekreaciju na čistom vazduhu što nam lagana vožnja od 20 km od grada i omogućavaju. Osim avanture boravak u prirodi donosi i zdravlje. Ovaj vid rekreacije može svako sebi da priušti i u njemu uživa. Bicikl se sve više promoviše kao pokretna teretana, jer odavno je poznato da je aktiviran svaki mišić na našem tijelu dok vozimo.

·        Danas  ekološki osviješćen čovjek želi da doprinese očuvanju planete Zemlje, tako što svoj automobil skupocjen ili ne ostavlja u garaži, a bicikl koristi kao prevozno sredstvo.

“Septembarska biciklijada 2017” kako smo mogli primjetiti privukla je veliki broj dama na biciklu i nevjerovatno veliki broj  djece predškolskog uzrasta, koji treba da nastave tradiciju vožnje bicikla u Nikšiću koja je započeta 15. janura 1895 godine sa dolaskom prvog bicikla u Crnu Goru koje je donio Ljubo Petrović Njegoš u Nikšiću.

Najmlađa učesnici biciklijade su Anica Eraković i Milica Matijašević, dok je najmlađi učesnik bio Petar Petrović Njegoš. Dobitnica bicikla je Ana Gojković.

Ono što izdvaja biciklijadu u Nikšiću jeste što se na ovom događaju kotrljaju točkovi prvog bicikla koje je 1895 godine došlo u Crnu Goru.

Uz podršku sponzora obezbijeđen je veliki broj poklona za učesnike .

Pomoć za septembarsku Biicklijade imali smo  od Saobraćajne policije Nikšić, Ministarstva održivog razvoja i turizma, UNDP-kancelarija  Montenegro, Ministrstva za ljudska i mnajinska prava, EPCG, klinike Mojd Doktor/zajedno zdravi, Farmasi kozmetike, samouslužne Perionice Fast 3000, Pekare Uniprom, Foto Lab i foto Vujanović, Foto Ivan Lončar i drugih prijatelja kluba.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More