5 razloga zašto u 2023. godini i nadalje trebate na posao ići – biciklom

Ići biciklom na posao jedna je od najboljih odluka koje možete donijeti – kako za vaše zdravlje, i okoliš, a dugoročno i za vaš budžet.  

Ako još uvijek niste uvjereni oko bicikliranja do radnog mjesta, donosimo pet razloga zašto je krajnje vrijeme da počnete.

  • Vožnja biciklom štedi novac

Vlasnici automobila godišnje mogu potrošiti preko dvije tisuće eura na registraciju, gorivo i održavanje vozila. Često troškovi automobila budu i veći, rade li veliku kilometražu ili prilikom neočekivanog kvara. Osim toga, vrijednost samog vozila s vremenom drastično pada pa automobil star pet godina obično vrijedi tek 50% početne cijene.

Iako je za održavanje bicikla potrebno godišnje  izdvojiti nešto novaca, ta je svota neusporediva od troškova vožnje i servisiranja automobila. Čak i najkvalitetniji bicikl u startu je jeftiniji od prosječnog auta, a godišnji iznos održavanja bicikla mnogi vlasnici automobila potroše već u nekoliko tjedana.

  • Bicikliranjem izbjegavate prometne gužve

Prometne gužve jedan su od najvećih izazova gradske vožnje. Velik broj vozila, radovi na cesti i prometne nezgode drastično otežavaju gradsku vožnju automobilom i često uzrokuju kašnjenja u javnom prijevozu.

Biciklom je puno lakše zaobići gužvu u prometu, pogotovo u dijelovima grada s uređenim biciklističkim stazama. Vožnja bicikla olakšava pronalazak alternativnih ruta i često vas brže dovodi do odredišta nego sjedenje u prometnoj koloni. Osim toga, na biciklu ste većinu vremena u pokretu te vrijeme puno brže prolazi nego kada u gužvi sjedite u vozilu.

Korištenje bicikla za putovanje na posao također pomaže smanjiti broj vozila na cestama te tako doprinosi smanjenju prometnih gužvi. To znači kako odlazak biciklom na posao nije prednost samo za vas, već i za ostale sudionike u prometu.

  • Bicikliranjem smanjujete negativan utjecaj na okoliš

U izradi bicikla koristi se tek pet posto energije i materijala potrebnih za proizvodnju automobila, što bicikle već u startu čini ekološki prihvatljivijim prijevozom. Bicikli također ne troše gorivo čije korištenje ispušta štetne plinove u atmosferu te ne proizvode buku koja je još jedan oblik zagađenja.

Treba uzeti u obzir i to da bicikli smanjuju potrebu za proizvodnjom, servisiranjem i odlaganjem automobila koji troše ogromne količine resursa i onečišćuju okoliš. Manje automobila ujedno znači i manje antifriza, ulja i drugih tekućina nužnih za rad vozila koje također negativno utječu na okoliš, kao i smanjenu potrebu za izgradnjom novih i obnovom postojećih cesta.

  • Vožnja bicikla pozitivno utječe na fizičko i psihičko zdravlje

Vožnja automobilom pridonosi sjedilačkom načinu života koji je dokazano povezan s brojnim zdravstvenim problemima – povećanim rizikom od kroničnih bolesti poput pretilosti i povišenog krvnog tlaka, problemima s mišićno-koštanim sustavom, poremećajima cirkulacije, povećanim rizikom od bolesti srca…

Zato automobil zamijenite laganom vožnjom na biciklu koja je jedan je od najsigurnijih i najučinkovitijih oblika vježbanja. Povećava pokretljivost i izdržljivost tijela, snižava krvni tlak i kolesterol, sagorijeva kalorije, potiče metabolizam te pridonosi jačanju mišića.

Osim toga, bicikliranje je zabavno i odlična prilika za opuštanje, istraživanje i uživanje u trenucima bez stresa. Vožnja biciklom oslobađa endorfin, hormon sreće koji pomaže smanjiti stres i anksioznost te podiže raspoloženje.

  • Vožnja biciklom povećava koncentraciju i produktivnost

Jutarnja vožnja biciklom savršena je prilika za kratki mentalni predah prije nego što se potpuno posvetite radnim zadacima. To će vam pomoći da bolje organizirate svoje obveze, postavite prioritete i razmislite o planu za dan.

Vožnja biciklom do posla također će vam pomoći razbuditi se na prirodan način. Svjež zrak i blaga tjelesna aktivnost stimuliraju mozak, povećavaju budnost i osvježavaju um učinkovitije od šalice kave, a to znači veću koncentraciju i produktivnost kada stignete na radno mjesto.

Bicikliranje ima još jednu prednost – istraživanja su pokazala kako lagani kardio trening od svega 30 minuta ima zapanjujuće pozitivne učinke na kognitivne funkcije – značajno poboljšava pamćenje, sposobnost rasuđivanja i planiranja te smanjuje vrijeme potrebno za obavljanje različitih zadataka, tako stvarajući temelj za uspješan i ispunjen radni dan.

Savjet za kraj

Kako biste uistinu uživali u svim prednostima putovanja na posao biciklom, važno je znati koji bicikl odabrati.

Morate li do radnog mjesta prijeći veću udaljenost ili se radi o trasi s puno uzbrdica, električni bicikl najbolja je opcija. S njime ćete i dalje uživati u laganom kardio treningu bez da se previše umorite.

Također preporučujemo da odaberete gradski bicikl jer omogućuje ugodnu vožnju u uspravnoj poziciji, a na njega lako možete postaviti košaru ili bisagu za odlaganje stvari, kao i dječju sjedalicu.

I za kraj – u vožnju ne krećite bez sigurnosne kacige i reflektirajućeg prsluka, poštujte prometna pravila te pratite promet oko sebe. Jedino tako možete uživati u vožnji i sigurno stići do radnog mjesta.

___________________________________________________________________

Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More