Prva transrodna žena sa svjetskim naslovom

Transrodna biciklistkinja, Rachel McKinnon, je osvojila zlato u sprintu na UCI Masters dvoranskom biciklističkom svjetskom prvenstvu 2018. godine.

Kanađanka je osvojila zlato u kategoriji od 35 do 39 godina. McKinnon je prva transrodna žena koja je osvojila zlato ne UCI Masters dvoranskom biciklističkom svjetskom prvenstvu.

Mnogi su pohvalili njeno postignuće međutim bilo je i onih koji to nazvali varanjem s obzirom da je McKinnon rođena kao muško.

Kanadska biciklistkinja se od optužbi pokušala obraniti objavom na Twitteru:

„Treniram 15-20 sati tjedno, dba puta dnevno 5-6 dana u tjednu….Ma da, ustala sam iz kauča i pobjedila. Svi imate transrodne predrasude“.

U siječnju ove godine, McKinnon se borila protiv odredbe da biološki muškarci moraju proći proces smanjivanja testosterona u organizmu kao preduvjet za natjecanje u ženskim kategorijama.

„Ne možemo imati ženu koja je legalno prepoznata kao trans žena u društvu i koja se ne može prepoznati na taj način u sportu. … Usredotočavanje na prednost u performansama je uglavnom nevažno jer je ovo problem s pravima. Ne bismo trebali biti zabrinuti zbog trans ljudi koji preuzimaju Olimpijske igre. Umjesto toga moramo biti zabrinuti za njihovu pravednost i ljudska prava ", rekla je za USA Today.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More