Kako se zaštiti ako vas na vožnji uhvati nevrijeme i grmljavine

Uz završetak ljetne sezone i početak jesenjskih vožnji, koje u većini slučajeva mogu biti prelijepe, dolazi i povremena prijetnja od oluja s jakom kišom, snažnim vjetrovima, tučom, munjama i gromoglasnim grmljavinama.

Grmljavine predstavljaju jedinstveni rizik za bicikliste. One mogu doći iznenadno i ostaviti vas nasukane gdje očajnički tražite utočište i sigurnost. To je osobito opasno na ruralnim cestama na kojima nemam sklonište i gdje smo izravno izloženi nevremenu. Ako je moguće i kada god je moguće, budite proaktivni. Provjerite prognozu prije odlaska na vožnju i razmislite o odgađanju ako postoji značajna šansa za oluju. U većini slučajeva udari munje se događaju u popodnevnim ili večernjim satima, tako da su jutarnje vožnje, prije nego što krenete na posao možda najsigurnije doba dana da pobijedite oluju. Jutarnje vožnje su često i one najljepše.
 


Naš savjet bi bio da ostanete kod kuće, ali to nikada nije problem u slučaju grmljavina i oluja, poblem nastaje kada ste već vani. Ako se nađete usred grmljavine, donosimo sljedeće savjete kako biste bili sigurni i izbjegli opasnost.

Na prvi znak dolaska oluje, odmah potražite sklonište. Ako vas munje uhvate – nakon kojih obično slijedi glasna grmljavina – trebali biste odmah potražiti sklonište ili zaštitu. To ne bi trebalo biti previše teško ako se vozite u urbanoj sredini, ali može biti negodno ako se vozite ruralnim cestama ili ste na šumskim stazama u bike parkovima.

Ako ste izolirani na otvorenom prostoru, izbjegavajte sklonište pod usamljenim visokim objektom, poput stabla. To može značiti nastavak vožnje sve dok ne pronađete odgovarajuće sklonište. Ponovno, svjesnost na promjenjive vremenske uvjete može vam pomoći da djelujete prije nego što rizik postane previše ozbiljan jer vožnja na snažnim vjetrovima ili padalinama može biti jednako opasna kao boravak u izloženom području.

Izravni udari groma na osobu su vrlo rijetki, ali se možete ozlijediti i na drugi način. Bočni bljeskovi, uzemljenje struje i provođenje su neki od načina kako udar munje može prouzročiti vaše ozljede. Ako izravno ili neizravno dođete pod utjecaj udara munje, odmah nazovite Hitnu službu i zatražite pomoć.

Munja nije jedini rizik kojeg trebamo biti svjesni tijekom oluje. Intenzivna kiša može stvoriti klizišta, poplave i druge nepogode koje predstavljaju rizik za korisnike cesta, što uključuje i bicikliste. Tuča može biti i fizički rizik, a vjetrovi mogu puhati oko objekata koji mogu poletjeti pod naletom jakog vjetra, te pogoditi i ozlijediti bicikliste.

Budite jako oprezni pri vožnjama na olujnom neveremenu. Potražiti privremeni smještaj i zaštititi se je pametna stvar koju trebate učiniti, čak i ako to znači da vaša vožnja mora pričekati.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More