Psovke mogu povećati vaše biciklističke preformanse?

Novo istraživanje je pokazalo da izgovaranje psovki može povećati vaše fizičke performanse čak i do 8%. Istraživanje je vodio dr. Richard Stephens sa Univerziteta Keele.

Istraživanje je obuhvatilo provođenje niza eksperimenata sa ljudima koji su ponavljali ili izgovarali psovke i neku neutralnu riječ (zbog usporedbe), dok su vozili na sobnom biciklu.

Kada je učesnik testa psovao tijekom vožnje sobnog bicikla, njihova maksimalna snaga, porasla je za 24 W u prosjeku, navodi se u studiji. Međutim, istraživači su otkrili da broj otkucaja srca ili puls nije povećan prilikom psovanja.

Dvadeset devet ljudi je učestvovalo u biciklističkom testu s prosječnom dobi od 21 godine. Učesnici su zamoljeni da izaberu psovku koju će obično izgovarati i vikati tijekom treninga, kao što bi psovali da se udare po palcu čekićem. Za neutralna riječ, volonteri su zamoljeni da odaberu riječi koje koriste svakodnevno, npr. za opisivanje stola, kao što je "drveni" ili "smeđi".

Dr. Stephens je zaključio da rezultati pokazuju kako psovanje odvlači sportisti pozornost od bola, ili da ih spriječava od sputavanja.

Studija je provedena kao nastavak prethodnih istraživanja koje je pokazalo da psovanje pomaže da se poveća tolerancija na bol.

Najnovija saznanja su predstavljena na godišnjoj konferenciji Britanskog Društva psihologa u Brightonu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More