Razgovarali smo sa Karla Čović

Današnje redove našeg portala posvetili smo ženi koja iza sebe ima triatlon ironman distance, ultra triatlone, trostruke ultra triatlone, žena koja je od rekreativnke probila svoj put do ultra triatlonke.

Karla Čović dolazi iz Varaždina i prva je Hrvatica koja je završila trostruki ultra triatlon. I zapravo to je sve što mi znamo o njoj. No danas smo tu da saznamo više.
 


BikeMagazin: Pitanje prije svega, kako je nastupiti na trostrukom ultra triatlonu?

Karla:  Veliko zadovoljstvo pomiješano sa strahom, veseljem i naporom. Na kraju neopisiva sreća, ponos i olakšanje. S obzirom da sam završila nekoliko dvostrukih, mislila sam da znam šta me čeka na trostrukom, ali nije to baš tako.

2016.  Svjetski kup i moj prvi trostruki. 
Na plivanju od 11.400m u hladnoj vodi u 25m bazenu lovili me grčevi, plivam bez neoprenskog odijela.
Biciklistička dionica 540 km kružne staze. Plan je bio jedno, u stvarnosti drugo.  Kroz dan sve u redu, ulaskom u noć krenuli standardni problemi oko nedostatka sna. Od umora teško držim oči otvorene, a noge same od sebe vrte pedale. Nekoliko puta otišla u šator uz stazu malo odspavati, ali radi velikog uzbuđenja i divnog zvuka zujanja kotača nisam mogla ni oči sklopiti. Sa ulaskom u novi dan i ja nova.
Trčanje počelo odlično sve do pojave prvih žuljeva, skidala patike, bušila žuljeve, noge naticale, slijedi bol na koju sam se trebala priviknuti.
Utrku sam završila za 59.30.34 sati i osvojila brončanu medalju.

2017.  Svjetski prvenstvo moj drugi trostruki Ironman.  Znala sam što me čeka, više trenirala, dobro posložila u glavi i završila ga bez ikakvih većih problema.
Najveći problem je bio to što mi se spavalo.
 


 

BM: Neki od naših muških urednika su imali želju da nastupe na triatlonima, no nikada nisu uspijeli da ozbiljnije zakorače u te vode. S druge strane naša kolegica iz maretinga Mirela već ozbiljno korača tim vodama, mora da ima nešto u vama ženama, pa uspijevati posložiti stvari. Zapravo za taj sport su potrebna jako velika odricanja?

Karla: Da potrebna su velika odricanja.  Društveni život sveden na minimum, izlazaka više nema, važnije je otići na trening. Ali iskreno nije mi to problem, to je život koji sam sama odabrala.

BM: Po našim informacijama žene su gotovo ugrožena vrsta u tim brutalnim izazovima. Koliko je taj sport popularan među ženama?

Karla: Da, u utrkama ultra triatlon na cijelom Svijetu ima oko 160 muškaraca i samo 30 žena. Mislim da nije radi popularnosti nego radi  težine. Osim dobre fizičke spreme treba imati i jaku glavu.

BM: Kako je sve to počelo?

Karla: Pod kraj 2009. g. došla sam u tadašnji triatlon klub kao trenerica plivanja. Prvo sam gledala šta dečki rade pa pomislila mogu i ja. Često sam slušala priče o Ironmanu i kako to mogu samo najjači i najspremniji.
Nisam gubila vrijeme čekajući.

2010.  kratke utrke triatlona
2011. prvi maraton i štafeta samo plivanje u Ironman distanci
2012. Ironman distanca
2013. dvostruka Ironman distanca i tako je dalje sve krenulo
 


do sada sam već skupila :
10 x Ironman distanca
5 x dvostruka Ironman distanca
2 x trostruka Ironman distanca

BM: Plivanje, biciklizam, trčanje…što je sve potrebno da posložite svoj trening i kako zapravo trenirate?

Karla: Uz puno radno vrijeme i psa Fumu Irona koji mi je u životu najvažniji uspijevam sve posložiti.
Radnim danom prije posla trčim maraton 42km ili vozim 100km bicikla,  a neradnim danom trening mi traje 12 sati. Ponekad znam i 24 sata provesti na biciklu. Godišnji odmor koristim za trening i utrke.
 


BM: Da li imate osobne trenere, neki program po kojem organizirate treninge?

Karla: Nemam trenera, radi financijske situacije nemam ni svu potrebnu opremu i trening mi je doslovce određen prema poslovnim obavezama. Moj otac je bivši sportaš, hrvač sa dvije Olimpijade tako da mi je on najveća pomoć i uzor.
Treniram po osjećaju, ujutro kad se probudim taj čas odredim šta ću raditi. Ne koristim nikakva energetska sredstva, kao ni  gelove. Prehrana mi se većinom sastoji od bijelog pohanog mesa, pomfrita,  kečapa-majoneze, sladoleda, čokolade. Ne jedem voće i povrće. Mnogima iznenađujuće, ali savršenog sam zdravlja, čak posle utrke i darujem krv.

BM: Šta je Karla u privatnom životu, kada nije u triatlon odijelu?

Karla: Po struci sam prof. kineziologije, radim u Varaždinu na bazenu kao spasioc i trener plivanja.
Vrijeme najviše volim provoditi sa psom Fumom. U šetnji, u šumi, na jezeru na kupanju, u istraživanju planina, najljepših uvala i skrivenih plaža. Samo da smo u prirodi.
 


BM: Koliko je Hrvatska kao zemlja okrenuta prema vašem sportu?

Karla: Na žalost u Hrvatskoj ne postoji ultra savez kao ni interes za moju disciplinu. Sama se snalazim kako znam i umijem.

BM: Neko od natjecanja koja su Vam se urezala u sjećanje i zauzimaju posebno mjesto?

Karla: 2013. prva dvostruka Ironman distanca u Sloveniji 1. mj žene
Od straha i muke plakala pola utrke, na biciklističkoj dionici od 360 km bilo nevrijeme, kiša, tuča i grmljavina cijelu noć.
Nisam smjela stati u zaklon jer je vrijeme išlo da ne ispadnem iz limita. Smrzla sam se, više nisam imala ni suhe odjeće za presvući.

BM: Koji su Vaši planovi za ovu sezonu?

Karla: 2018. Austrija  trostruki Ironman  i Ironman distanca u Mađarskoj.
Htjela sam u Njemačku na Svjetsko prvenstvo u trostrukom Ironmanu, ali nisam imala financija kada su otvorili prijave, koje su se popunile za tri dana.
Ali zato 2019. ako sve bude po planu računam na peterostruku Ironman distancu. Već je vrijeme da pomaknem granice.
 


BM: Može li savjet ne samo za naše kolege iz uredništva, nego za sve čitatelje portala BikeMagazin koji žele da krenu tim stopama, što je potrebno za prvi triatlon korak?

Karla: Pokrenite se, nemojte odugovlačiti.
Ne treba vam skupa oprema samo dobra volja.
Uz discipliniranost i marljiv trening doći će i rezultati. Sretno i uživajte u svakom kilometru. I žene idu kile dole. 😉

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More